ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση - «βόμβα»: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Δημοσκόπηση - «βόμβα»: Στις 10 μονάδες η διαφορά ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ

Η απαισιοδοξία των Ελλήνων πολιτών η ευρύτατη αποδοκιμασία του κυβερνητικού έργου, ακόμη και από την πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το άνοιγμα της «ψαλίδας» ανάμεσα στο κυβερνών κόμμα και τη ΝΔ, αποτυπώνονται στα στοιχεία της δημοσκόπησης του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, η ΝΔ προηγείται στην πρόθεση ψήφου με ποσοστό 27,5% έναντι 17,5% του ΣΥΡΙΖΑ, μια διαφορά συνολικά δέκα ποσοστιαίων μονάδων. Τρίτο κόμμα αναδεικνύεται η Χρυσή Αυγή, με ποσοστό 7,5%, ακολουθούν στο 5,5% η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το ΚΚΕ, και η Ένωση Κεντρώων στο 3,5%. Οι ΑΝΕΛ με 2% και το Ποτάμι με 1,5% εμφανίζονται να μένουν εκτός Βουλής. Στο 17% έχει μετρηθεί η αποχή, στο 7% το άκυρο/λευκό, ενώ 9,5% δήλωσαν ότι θα ψηφίσουν κάποιο άλλο κόμμα.

SAVE2

Στην παράσταση νίκης, η ΝΔ θεωρείται ότι θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές από το 52,5% των ερωτηθέντων, έναντι του 18,5% που θεωρεί ότι θα είναι πρώτος ο ΣΥΡΙΖΑ.

SAVE3

Σε ό,τι αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στην πρώτη θέση όσον αφορά τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών με 22 μονάδες θετικής και πολύ θετικής γνώμης και ακολουθεί ο κ. Αλέξης Τσίπρας με 19 μονάδες.

Η δημοσκόπηση καταγράφει μεγάλη φθορά της αξιοπιστίας του πρωθυπουργού, καθώς, ενόψει της ΔΕΘ, το 20% θεωρεί ότι ο κ. Μητσοτάκης θα παρουσιάσει πιο αξιόπιστο πρόγραμμα, έναντι του 13% που υποστηρίζει τον κ. Τσίπρα. Το 57% απαντά «κανένας από τους δύο», δείχνοντας τη συνολικότερη κρίση αξιοπιστίας που διατρέχει το πολιτικό σύστημα.

Γενικευμένη απαισιοδοξία

Συντριπτικό ποσοστό καταγράφει η δημοσκόπηση του ΠΑ.ΜΑΚ. ως προς την αποδοκιμασία του κυβερνητικού έργου, με το 81% των ερωτηθέντων να απαντά ότι ««τα πράγματα κινούνται προς τη λάθος κατεύθυνση».

Το 85,5% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο από τις επιδόσεις της κυβέρνησης μέχρι τώρα. Στο ερώτημα αυτό είναι ιδιαίτερα υψηλό το ποσοστό των μη ικανοποιημένων από τις κυβερνητικές επιδόσεις στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, που φθάνει το 72,5%.

Παράλληλα, πάνω από έξι στους δέκα πολίτες (62%) εκτιμούν πως η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους μάλλον ή σίγουρα θα χειροτερέψει μέσα στους επόμενους 12 μήνες έναντι μόλις του 7% που θεωρεί ότι μάλλον ή σίγουρα θα βελτιωθεί.

SAVE1

Αναφορικά με τις τηλεοπτικές άδειες, το 64% των ερωτηθέντων θεωρεί πως υποκρύπτονται πολιτικές σκοπιμότητες πίσω από τη διαδικασία της δημοπράτησης που έγινε στις 30 Αυγούστου, με μόλις ένα 22% να δηλώνει υπέρ του κυβερνητικού αφηγήματος, ότι επιχειρείται να τεθούν κανόνες διαφάνειας στο τηλεοπτικό τοπίο.

Τέλος, όσον αφορά την προσφυγική κρίση, σε ποσοστό 66% οι πολίτες εμφανίζονται να διαφωνούν με τους κυβερνητικούς χειρισμούς έναντι 20% που απαντούν ότι συμφωνούν.

Σχετικές ειδήσεις