ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τέλος σε κάθε συζήτηση για πρόσθετα οικονομικά μέτρα

Τσίπρας στη ΔΕΘ: Τέλος σε κάθε συζήτηση για πρόσθετα οικονομικά μέτρα

Αναφορά στη συμφωνία του περασμένου καλοκαιρινού έκανε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, υποστηρίζοντας ότι υπό το βάρος ενός συντριπτικού συσχετισμού δύναμης στην Ευρώπη δεν πετύχαμε όσα επιθυμούσαμε.

Ωστόσο, όπως είπε, «πετύχαμε έναν συμβιβασμό που αφήνει ανοιχτή την πόρτα για το αύριο, σταματήσαμε την πορεία προς τον γκρεμό, σταματήσαμε τον οικονομικό και κοινωνικό παραλογισμό».

«Το 2015 δεσμευτήκαμε για στόχο -0,25% και καταφέραμε να κλείσουμε στο +0,7% και το 2016 θα συνεχίσουμε να υπεραποδίδουμε», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας και συμπλήρωσε: «Φανταστείτε, όμως, να ίσχυε η προηγούμενη δέσμευση της συγκυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου για 3% πρωτογενές πλεόνασμα το 2015. Θα σήμαινε πρόσθετα μέτρα, με την έναρξη του 2016, ύψους σχεδόν 5 δισεκατομμυρίων ευρώ. Αυτό ακριβώς ανατρέψαμε, ανάμεσα σε πολλά άλλα, με τη συμφωνία του περασμένου καλοκαιριού».

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε πάντως ότι το βάρος που συσσωρεύτηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια στις πλάτες της κοινωνίας είναι μεγάλο και οι αντοχές πεπερασμένες, ενώ σημείωσε ότι κατανοεί απολύτως ότι η φοροδοτική ικανότητα των χαμηλότερων στρωμάτων έχει εξαντληθεί.

Όμως σήμερα, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας, για πρώτη φορά από το 2009, «μπορούμε επιτέλους να έχουμε ένα ρεαλιστικό οδικό χάρτη για την ανάκαμψη της οικονομίας και την απομείωση των βαρών και συμπλήρωσε ότι καταφέραμε να σταματήσουμε το αέναο καθοδικό σπιράλ της αποεπένδυσης, των απολύσεων και της μείωσης των μισθών».

Σε αυτό το πλαίσιο, υπογράμμισε πως «μπαίνει έτσι τέλος σε κάθε συζήτηση για τυχόν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, και τόνισε ότι «γραμμή-γραμμή, κωδικό-κωδικό εξετάζουμε τις δαπάνες του προϋπολογισμού για περαιτέρω εξοικονόμηση και ανακατανομή δαπανών, προκειμένου να πετύχουμε το στόχο της βέλτιστης αποτελεσματικότητας και να εκμηδενίσουμε τις πιθανότητες νέων φορολογικών επιβαρύνσεων».

Το ΑΕΠ αυξήθηκε το δεύτερο τρίμηνο 0,2% σε σχέση με το πρώτο και όλες οι εκτιμήσεις δείχνουν ότι περνάμε σε θετικούς ρυθμούς στο 2ο εξάμηνο του 2016, προσέθεσε και επισήμανε πως ο δείκτης οικονομικού κλίματος, το βαρόμετρο για όλους τους κλάδους της οικονομίας, αυξήθηκε στις 92,5 μονάδες τον Αύγουστο, τη μεγαλύτερη επίδοση του τελευταίου 12μήνου, όπως συμπλήρωσε. Και η επίδοση αυτή αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία αν αναλογιστούμε ότι ο συγκεκριμένος δείκτης σε επίπεδο Ευρωζώνης κινήθηκε πτωτικά, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

Παρακολουθήστε λεπτό προς λεπτό όλη την ομιλία του πρωθυπουργού στο Live - Blog του Newsbomb.gr

Σχετικές ειδήσεις