ΠΟΛΙΤΙΚΗ

LIVE: Το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit στη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα

LIVE: Το μέλλον της ΕΕ μετά το Brexit στη Σύνοδο των 27 στην Μπρατισλάβα

Την «επόμενη μέρα» από το Brexit αλλά και λύσεις για το προσφυγικό, αναζητούν οι 27 αρχηγοί αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στην Μπρατισλάβα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΛΕΠΤΟ ΠΡΟΣ ΛΕΠΤΟ ΣΤΟ NEWSBOMB.GR

Η δεύτερη συνεδρία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 19:00 ώρα Ελλάδας. Η πρώτη είχε ολοκληρωθεί το μεσημέρι και ακολούθησε γεύμα και μια μίνι κρουαζιέρα των ηγετών στο Δούναβη.

Δείτε πιο πάνω στη photo gallery του Newsbomb.gr στιγμιότυπα από τη Σύνοδο Κορυφής

Η πρώτη συνεδρία της Συνόδου στιγματίστηκε από την κοινή ανακοίνωση των χωρών του Βίζεγκραντ περί «ελαστικής αλληλεγγύης» σε θέματα που άπτονται του προσφυγικού - μεταναστευτικού, με διφορούμενα νοήματα για το τι ακριβώς επιδιώκουν.

Το Newsbomb.gr σας μεταφέρει ζωντανά όλες τις εξελίξεις από την Σύνοδο Κορυφής, η οποία θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική, καθώς διεξάγεται σε μια χρονική στιγμή, κατά την οποία η Ευρώπη των 27 αναζητεί τον βηματισμό της και καλείται να επαναπροσδιορίσει την ταυτότητά της, με φόντο κρίσιμα θέματα, όπως το μεταναστευτικό - προσφυγικό, την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη, το Brexit, αλλά και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η ΕΕ στα μέτωπα της οικονομίας και της ασφάλειας.

Παρακολουθήστε όλες τις εξελίξεις live από το Newsbomb.gr και το κανάλι της Κομισιόν (EBs+)

16:00 Και ιδού το πρώτο παραπολιτικό της ημέρας αυτής και μάλιστα βγάζει... μάτι! Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του γερμανικού ZDF, Στέφεν Λάιφερτ, το σκάφος, όπου φιλοξενείται το δείπνο εργασίας των 27, φέρει τη γερμανική σημαία. Τυχαίο;

15:30 Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, είχε νωρίτερα, σήμερα, συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ουγγαρίας, Βίκτορ Ορμπάν, στο περιθώριο της Συνόδου των 27.

«Η συνάντησή μου με τον Βίκτορ Ορμπάν ήταν μια προσφορά: Ας συζητήσουμε, ποιος είναι ο δικός σου τρόπος, ποιος είναι ο δικός μας; Γιατί, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στην ουγγρική κυβέρνηση να πιστεύει ότι εκπροσωπεί αποκλειστικά τον λαό της. Κι εγώ εκπροσωπώ τους ευρωπαϊκούς λαούς επίσης», δήλωσε αργότερα ο κ. Σουλτς.

15:13 Διέρρευσε το έγγραφο με τον «οδικό χάρτη της Μπρατισλάβα» που προτείνει ο Γιούνκερ. Κάντε κλικ εδώ. Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αναμόρφωση και πλήρης ενεργοποίησης των συνοριοφυλακών και ακτοφυλακών στα ευρωπαϊκά σύνορα έως τον Δεκέμβριο καθώς και η καθιέρωση ενός συστήματος εισόδου - εξόδου για την καταγραφή των κινήσεων των μη Ευρωπαίων πολιτών στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

14:19 Η οικογενειακή φωτογράφιση ολοκληρώθηκε και πλέον οι 27 μεταβαίνουν στο χώρο, όπου θα γίνει το δείπνο εργασίας.

13:51 Ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρία της άτυπης Συνόδου των 27 στην Μπρατισλάβα. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες εξέρχονται σιγά - σιγά στο προαύλιο του κάστρου, όπου θα βγει η καθιερωμένη «οικογενειακή φωτογραφία».

13:42 Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ετοιμάσει έναν «οδικό χάρτη» με νομοθετικές ρυθμίσεις για τους επόμενους 12 μήνες μετά τη Σύνοδο της Μπρατισλάβα - συμπεριλαμβανομένων των μέτρων για την ασφάλεια των συνόρων και τη μετανάστευση -, ο οποίος παρουσιάζεται στη συνεδρία των 27 από τον Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ.

13:28 Οι αρχηγοί των κυβερνήσεων της ομάδας των χωρών του Βίζενγκραντ (Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και Σλοβακία) εξέδωσαν κοινό ανακοινωθέν, στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου στην Μπρατισλάβα.

«Η φιλοδοξία μας είναι να επαναβεβαιώσουμε το όραμα και τις αρχές που ενυπάρχουν στις Συνθήκες και να ξανακερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών μας», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση της ομάδας «V4».

Και προσθέτει: «Για να το κάνουμε αυτό πρέπει να εστιάσουμε:

- Στην ενδυνάμωση της δημοκρατικής νομιμότητας: Είναι απαραίτητο να ενισχύσουμε τον ρόλο των εθνικών κοινοβουλίων, υπογραμμίζοντας το σεβασμό των αρχών της επικουρικότητας και της αναλογικότητας

- Στην αξία της πολυπολιτισμικότητας: Η ευρωπαϊκή ένταξη αποτελεί κοινό στόχο και όλες οι διαπραγματεύσεις πρέπει, συνεπώς, να γίνονται ανοικτά και με ελεύθερη πρόσβαση σε όλα τα κράτη μέλη.

- Στην ασφάλεια: Οι πρόσφατες τρομοκρατικές επιθέσεις στην Ευρώπη αποτελούν απόδειξη ότι υπάρχει μια νέα πρόκληση, την οποία η ΕΕ καλείται να αντιμετωπίσει: την ολοένα αυξανόμενη τρομοκρατία και το διασυνοριακό έγκλημα... Οι χώρες της Ομάδας Βίζεγκραντ επισημαίνουν ότι οι προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρώνονται στην πλήρη υλοποίηση των συμφωνηθέντων δεσμεύσεων, στοχεύοντας στην ασφάλεια του Χώρου Σένγκεν καθώς και στην προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

- Στη μετανάστευση: Η μεταναστευτική πολιτική πρέπει να εδράζεται στην αρχή της «εύκαμπτης αλληλεγγύης». Αυτή η ιδέα θα επιτρέπει στα κράτη – μέλη να αποφασίζουν για συγκεκριμένες μορφές συμβολής και παροχής βοήθειας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την εμπειρία αλλά και τις δυνατότητές τους. Επιπλέον, κάθε μηχανισμός παροχής θα πρέπει να είναι εθελοντικός.

- Στην Ενιαία Αγορά: Είναι απαραίτητο να ενημερώνουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο την κοινή γνώμη για τα θετικά αποτελέσματα της Εσωτερικής Αγοράς, τη στιγμή που θα βελτιώνουμε την ενίσχυση των κανόνων της, με σκοπό την εξάλειψη του «ενδοευρωενωσιακού» προστατευτισμού».

13:05 Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο περιθώριο της άτυπης Συνόδου των 27 ότι εάν υπάρξει συμφωνία των Ευρωπαίων ηγετών για την ενεργοποίηση της «Διαδικασίας της Μπρατισλάβα», τότε η επιτυχία της θα είναι η αναγνώριση από πλευράς κρατών - μελών της ευθύνης τους για την ΕΕ. «Έχω την αίσθηση πως τις τελευταίες, κυρίως, εβδομάδες, τα κράτη - μέλη αρχίζουν να συναισθάνονται τις ευθύνες τους».

12:05 «Αποστολή μας σήμερα είναι να σχεδιάσουμε τον δρόμο μπροστά για την ΕΕ», δήλωσε ο Εσθονός πρωθυπουργός Ταάβι Ρόιβας, προσερχόμενος στη σύνοδο των ηγετών της ΕΕ στη Μπρατισλάβα.

12:03 «Είχαμε πάντα διαφορές, όταν ξεκινήσαμε με έξι χώρες είχαμε διαφορές επίσης και με τους 28», δήλωσε ο Ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. «Όλες αυτές οι χώρες έχουν ένα συμφέρον στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας, σε μια πιο ασφαλή Ευρώπη, στο να αποτραπεί η ανεξέλεγκτη μετανάστευση, όλοι έχουν συμφέρον στην οικονομική συνεργασία για τη δημιουργία περισσότερων θέσεων εργασίας», πρόσθεσε ο κ. Ρούτε.

«Είναι οι Βρετανοί που θα πιέσουν το κουμπί στο τέλος... Νομίζω ότι είναι κρίμα να έχουμε μια σύνοδο κορυφής χωρίς τη Βρετανία καθώς είναι ακόμη μέλος. Αν αποφασίσουν να φύγουν, τότε θα το συζητήσουμε. Σήμερα δεν θα κάνουμε κάτι παραπάνω από το να πάρουμε μια ιδέα του πώς θα αποφασίσουμε τους ερχόμενους μήνες για δύο σημαντικά θέματα: πώς διασφαλίζουμε ότι προστατεύουμε αποτελεσματικά τα σύνορά μας και ότι έχουμε υπό έλεγχο τη μετανάστευση... και δεύτερον, έχουμε μια επιτυχία ότι συνεργαζόμαστε οικονομικά... και μπορούμε να κάνουμε περισσότερα σε αυτό το μέτωπο», κατέληξε ο Ολλανδός πρωθυπουργός.

12:02 «Η σημερινή σύνοδος διεξάγεται για την εξομάλυνση των διαφορών μας. Χρειαζόμαστε ενότητα ώστε η Ευρώπη να μπορεί να λειτουργεί», δήλωσε σήμερα ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ προσερχόμενος στη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα.

11:46 Συνέντευξη Τύπου παραχωρεί ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.

11:25 Σε πλήρη εξέλιξη η πρώτη συνεδρία εργασιών της Συνόδου των 27 στην Μπρατισλάβα.

11:02 Ολοκληρώθηκε η προσέλευση των 27 ηγετών της ΕΕ στις εργασίες της Συνόδου.

10:54 Προσερχόμενος στη Σύνοδο, ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε: «Αυτό που χρειάζεται τώρα η Ευρώπη είναι ένα νέο όραμα και μια συμπαγή ατζέντα για αλλαγή». Τόνισε ότι «χρειαζόμαστε μια κοινωνική Ευρώπη, με ανάτπυξη, απασχόληση και ευημερία για όλους, για τους νέους της και όλους τους πολίτες της». «Χρειαζόμαστε», σημείωσε «μια Ευρώπη που να μπορεί να διαχειρίζεται τη μετανάστευση αποτελεσματικά και με ανθρωπιστικό τρόπο». Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «σε κάθε περίπτωση αυτό που δεν πρέπει να κάνει η Ευρώπη είναι να συνεχίσει να υπνοβατεί προς τη λάθος κατεύθυνση». Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η σημερινή σύνοδος είναι η πρώτη συζήτηση μετά το βρετανικό δημοψήφισμα και εξέφρασε την ελπίδα του «ότι θα βρούμε ένα κοινό βήμα, ένα θετικό βήμα».

10:43 Η καγκελάριος της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε αισιόδοξη για την πορεία των συνομιλιών στη Σύνοδο και σημείωσε: «Δεν μπορούμε σε λίγους μήνες να λύσουμε τα προβλήματα χρόνων όπως είναι η ανεργία, η τρομοκρατία και το αυξανόμενο κύμα των μεταναστών».

10:39 «Η ατζέντα των συνομιλιών θα αφορά την ασφάλεια, την προστασία της Ευρώπης, την προετοιμασία για το μέλλον και το να δώσουμε ελπίδα για τους νέους», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ.

10:36 «Είμαστε εδώ για να δείξουμε ότι μπορούμε να συζητήσουμε για να βρούμε λύσεις και να δώσουμε τον οδικό χάρτη για το μέλλον», δήλωσε ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ξαβιέ Μπετέλ, προσερχόμενος στη Σύνοδομ προσθέτοντας ότι «ξεχνάμε πως η Ευρώπη είναι και η καθημερινή ζωή των πολιτών».

10:35 «Οι προτεραιότητες είναι η ασφάλεια, το θέμα της μετάναστευσης και η οικονομική κρίση και δεν έχουμε άλλη λύση παρά να ασχοληθούμε με αυτές», δήλωσε η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε πρόσθέτοντας ότι «θα δουλέψουμε στενά με τη Βρετανία κατά τη διαδικασία του Brexit».

10:32 Αυτή την ώρα, οι ηγέτες καταφθάνουν διαδοχικά στο κάστρο της Μπρατισλάβας, όπου θα διαξαχθούν οι συνομιλίες. Τους αρχηγούς υποδέχεται ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο.

10:30 H πρώτη συνεδρία εργασιών αναμένεται να ολοκληρωθεί περί τις 13:30. Θα ακολουθήσει η οικογενειακή φωτογραφία και ανεπίσημο γεύμα. Εν συνεχεία, οι ηγέτες θα επισκεφθούν την Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης της Μπρατισλάβας και στις 17:00 θα ξεκινήσει η δεύτερη συνεδρία εργασιών που θα διαρκέσει δύο ώρες. Η Σύνοδος θα ολοκληρωθεί με συνέντευξη Τύπου.

10:27 «Θέλουμε όλοι να δείξουμε ενότητα και ελπίζω ότι στο τέλος της ημέρας θα είμαστε σε θέση να ετοιμάσουμε έναν οδικό χάρτη για τα πιο βασικά θέματα», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Ρόμπερτ Φίτσο.

Σχετικές ειδήσεις