ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΔΕΘ 2016-Μητσοτάκης: Από μένα κι από τη ΝΔ, δεν πρόκειται να ακούσετε ούτε ψέματα, ούτε παραμύθια

ΔΕΘ 2016-Μητσοτάκης: Από μένα κι από τη ΝΔ, δεν πρόκειται να ακούσετε ούτε ψέματα, ούτε παραμύθια

Ήρθε η ώρα να τραβήξουμε μια ξεκάθαρη γραμμή με το παρελθόν» είπε, μιλώντας για τον λαϊκισμό, ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος σε δημάρχους, κατά τη διάρκεια της σύσκεψης της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας.

«Από μένα κι από μας, τη ΝΔ, δεν πρόκειται να ακούσετε ούτε ψέματα, ούτε παραμύθια, ούτε προγράμματα Θεσσαλονίκης. Θα ακούσετε την αλήθεια, το ναι θα είναι ναι και το όχι θα είναι όχι. Αλλά κυρίως θα ξέρετε ότι θα έχετε πάντα μια έντιμη, αξιοπρεπή και ειλικρινή μεταχείριση, η οποία θα ξεφεύγει από τα κομματικά στεγανά και θα αντιμετωπίζει την τοπική αυτοδιοίκηση ως πραγματικό πυλώνα δημοκρατίας» είπε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η πρόθεση μου είναι να δώσουμε περισσότερες δυνατότητες, όχι αρμοδιότητες, δυνατότητες στην τοπική αυτοδιοίκηση για να επιτελεί το καθήκον της» ανέφερε ο πρόεδρος της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι το κύτταρο εξουσίας που βρίσκεται πιο κοντά στον πολίτη και στα προβλήματά του, και δήλωσε ανοιχτός σε σκέψεις και σε προτάσεις των δημάρχων.

Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι διακρίνει «μια τεράστια έλλειψη κοινής λογικής» σε ό,τι αφορά «πρακτικές διευθετήσεις» που μπορούν να «απαλλάξουν την αυτοδιοίκηση από τα δεσμά της γραφειοκρατίας, χωρίς να δαπανούμε περισσότερα χρήματα». Αρκεί να υπάρχει η «διάθεση από το κεντρικό κράτος» να απελευθερωθεί η αυτοδιοίκηση, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι από τον ίδιο υπάρχει, αλλά εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι από την κυβέρνηση δεν υπάρχει.

Αναφερόμενος στο θέμα των συμβασιούχων, που του έθεσε ο πρόεδρος της ΠΕΔΚΜ, ο κ. Μητσοτάκης, τόνισε η κυβέρνηση «αντιλαμβάνεται τη δημόσια διοίκηση με όρους πελατειακούς» και ότι όταν η ΝΔ ήταν στην κυβέρνηση έγινε προσπάθεια να κλείσουν οι «κερκόπορτες» της μετατροπής των συμβάσεων ορισμένου, σε αορίστου χρόνου, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει τώρα, «με τις ανανεώσεις, κατά παρέκκλιση όλων των διατάξεων, των συμβάσεων καθαριότητας και όχι μόνο». «Οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου από τη φύση τους καλύπτουν ανάγκες ορισμένου χρόνου», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Εμείς, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε μια νέα στρατιά όμηρων συμβασιούχων με προσδοκίες μονιμοποίησης».

Για το θέμα των ελέγχων πλαστών πτυχίων δημοσίων υπαλλήλων, τόνισε ότι «είναι πάρα πολύ σημαντικό όταν μιλάμε για αξιοκρατία, να μπορούμε να ξεχωρίζουμε αυτούς τους ελάχιστους οι οποίοι με παράνομο τρόπο μπήκαν στο Δημόσιο, από την συντριπτική πλειοψηφία των δημοσίων υπαλλήλων που μπήκαν με νόμιμες διαδικασίες» και προσέθεσε: «Εγώ ήμουν ο πρώτος υπουργός που το έκανα. Και απέδειξα ότι όταν υπάρχει μεθοδικότητα, συστηματικότητα, μπορούμε να αποκαλύψουμε τέτοιες περιπτώσεις». «Κι είναι πάρα πολύ σημαντικό επίσης να υπάρχει μια αίσθηση και στη δημόσια διοίκηση ότι υπάρχει μια τάξη, ότι υπάρχουν κανόνες κι ότι οι κανόνες ισχύουν για όλους χωρίς εξαιρέσεις» ανέφερε επίσης ο κ. Μητσοτάκης, τονίζοντας ότι αυτή η ευθύνη που νιώθει ο δημόσιος λειτουργός για το αξίωμα του «έχω την εντύπωση, ότι τους τελευταίους είκοσι μήνες, συνειδητά, έχει χαλαρώσει».

Μιλώντας για την προσφυγική κρίση, τόνισε ότι «δήμοι της Κ. Μακεδονίας έχουν περισσότερους πρόσφυγες, από ό,τι χώρες που έχουν δεχθεί να μπουν στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης» και σημείωσε ότι ο αριθμός τους δεν είναι πολύ μεγάλος για να απορροφηθούν από μια χώρα του μεγέθους της Ελλάδας, αρκεί να υπάρχει κεντρικός σχεδιασμός και συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «ανικανότητα».

«Μια ανικανότητα, η οποία ενέχει, έχει και άλλες προεκτάσεις, που δεν μπορώ να αφήσω ασχολίαστη, την εκκωφαντική παραίτηση του αρμόδιου γενικού γραμματέα με βαρύτατες καταγγελίες για κακή διαχείριση πόρων», είπε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν έχουμε, ακόμη, καμία απάντηση του υπουργού, καμία απάντηση του πρωθυπουργού και καμία απάντηση της Δικαιοσύνης, που σε άλλες περιπτώσεις σπεύδει πάντα να παρέμβει με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Εδώ πέρα δεν έχω δει καμία αντίδραση της Δικαιοσύνης σε πολύ σοβαρές καταγγελίες ενός ανθρώπου, που αν μη τι άλλο, είχε την αξιοπρέπεια να σηκωθεί και να παραιτηθεί».

Στη συνεδρίαση της ΠΕΔΚΜ παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης, ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ Γιώργος Κουμουτσάκος, ο γραμματέας Λευτέρης Αυγενάκης, βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης (Σταύρος Καλαφάτης, Κώστας Γκιουλέκας, Θόδωρος Καράογλου, Σάββας Αναστασιάδης) ο πρώην υπουργός Γιάννης Ορφανός, ο πρώην γενικός γραμματέας Παναγιώτης Κοκκόρης, δήμαρχοι της Κ. Μακεδονίας, κ.ά

Σχετικές ειδήσεις