ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ - Απογοήτευση για την οικονομία

Δημοσκόπηση: Προβάδισμα της ΝΔ - Απογοήτευση για την οικονομία

Το 67% των ψηφοφόρων αποκλείουν την πιθανότητα να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η έκταση της δυνητικής εκλογικής επιρροής του κυμαίνεται μεταξύ 8% και 18%.

Τη δυσαρέσκεια και τον θυμό λίγο πριν από τη δεύτερη αξιολόγηση -και με δεδομένα τα αντιδημοφιλή μέτρα που λαμβάνονται στο πλαίσιο του τρίτου Μνημονίου- καταγράφει, για την κυβέρνηση έρευνα της ProRata για την «Εφ.Συν.».

Το 67% των ψηφοφόρων αποκλείουν την πιθανότητα να ψηφίσουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ η έκταση της δυνητικής εκλογικής επιρροής του κυμαίνεται μεταξύ 8% («πάτωμα») και 18% («οροφή»).

Αντίθετα, το 47% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι δεν θα υποστηρίξει τη Ν.Δ, με το εύρος της δυνητικής εκλογικής της επιρροής να κυμαίνεται μεταξύ 18% («πάτωμα») και 26% («οροφή»).

Η αδιευκρίνιστη ψήφος βρίσκεται στο 30% και η αποχή, το άκυρο και το λευκό στο 16%.

Ετσι συνολικά, η εκλογική επιρροή των κομμάτων βρίσκεται για τη Ν.Δ. στο 26% (18% σχεδόν βέβαιοι και 8% πολύ πιθανοί), για τον ΣΥΡΙΖΑ στο 18% (8% σχεδόν βέβαιοι και 10% πολύ πιθανοί), για τη Δημοκρατική Συμπαράταξη στο 12% (3% και 9% αντίστοιχα), για το ΚΚΕ στο 11% (4% και 7%), για τη Χρυσή Αυγή στο 9% (4% και 5%), για το Ποτάμι στο 9% (1% και 8%), για την Ενωση Κεντρώων στο 8% (2% και 6%), για τη Λαϊκή Ενότητα στο 5% (1% και 4%), για την Πλεύση Ελευθερίας στο 5% (1% και 4%), για τους Ανεξάρτητους Ελληνες στο 4% (1% και 3%), και για την ΑΝΤΑΡΣΥΑ στο 4% (1% και 3%).

ereuna efsin copy

Απαισιοδοξία για την οικονομία

Εν τω μεταξύ σχεδόν επτά στους δέκα πολίτες εκτιμούν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας θα επιδεινωθεί λίγο ή σημαντικά τους επόμενους δώδεκα μήνες, ενώ το ίδιο απαισιόδοξη είναι η προσέγγισή τους για την προσωπική τους οικονομική κατάσταση, αφού έξι στους δέκα απαντούν ότι θα χειροτερέψει από λίγο έως σημαντικά. Ωστόσο, η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξοι από το γενικό δείγμα.

Η πρόβλεψη του 68% των ερωτηθέντων είναι ότι η οικονομία της χώρας θα χειροτερέψει το επόμενο δωδεκάμηνο, του 21% ότι θα μείνει ίδια, του 8% ότι θα βελτιωθεί λίγο, ενώ το 3% λέει «Δεν ξέρω/δεν απαντώ».

ereuna efsin 1

Οσον αφορά την προσωπική τους οικονομική κατάσταση στο ίδιο διάστημα, οι έξι στους δέκα προβλέπουν ότι θα χειροτερέψει, το 33% ότι θα μείνει ίδια, το 5% ότι θα βελτιωθεί λίγο και το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Από τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο του 2015 το 48% προβλέπει ότι η κατάσταση της χώρας θα χειροτερέψει, το 26% ότι θα μείνει ίδια, το 21% ότι θα βελτιωθεί λίγο, το 1% ότι θα βελτιωθεί σημαντικά και το 4% «Δ.Ξ/Δ.Α». Οσο για την προσωπική τους κατάσταση, το 48% βλέπει επιδείνωση, το 39% στασιμότητα, το 10% μικρή βελτίωση και το 1% σημαντική βελτίωση. Το 2% «Δ.Ξ/Δ.Α».

Στον άλλο τομέα, στην καθημερινότητα των πολιτών, αυτόν που αφορά την ικανοποίηση από τις παρεχόμενες υπηρεσίες του Δημοσίου, το 23% εκτιμά ότι έχει χειροτερέψει σημαντικά, το 24% ότι έχει χειροτερέψει ελαφρώς, το 37% ότι έχει παραμείνει ίδια, το 10% ότι έχει βελτιωθεί ελαφρά, το 1% ότι έχει βελτιωθεί σημαντικά και το 5% «Δ.Ξ/Δ.Α».

ereuna efsin 2

Από το τμήμα των ψηφοφόρων που βλέπει σημαντική επιδείνωση το 41% λέει πως, εάν γίνονταν αύριο εκλογές, θα ψήφιζε Ν.Δ. και το 4% ΣΥΡΙΖΑ. Απ' όσους λένε ότι η κατάσταση παραμένει ίδια, το 26% επιλέγει Ν.Δ. και το 22% ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, από εκείνους που βλέπουν ελαφρά βελτίωση το 49% θα ψήφιζε ΣΥΡΙΖΑ και το 5% Ν.Δ.

Ρoή Ειδήσεων