ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ετοιμάζεται το νέο ΠΑΣΟΚ;

Ετοιμάζεται το νέο ΠΑΣΟΚ;
Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα είδος επανίδρυσης του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του...

Αποφασισμένος να προχωρήσει σε ένα είδος επανίδρυσης του κόμματος που ίδρυσε ο πατέρας του είναι ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. Οι επιθέσει σχεδόν σε όλες τις συνδικαλιστικές ομάδες τις οποίες στήριζε μέχρι πρότινος, αλλά και τον στήριζαν με φανατισμό, ανοίγει το δρόμο σε ένα πιο «σύγχρονο», όπως λένε, «σοσιαλιστικό κόμμα».
Από τον Τζανέτο Καραμίχα, ο οποίος αποχώρησε από το Εθνικό Συμβούλιο και τον Νίκο Φωτόπουλο μέχρι τον Σπύρο Παπασπύρο και τον Θέμη Βαλασόπουλο, οι περισσότεροι συνδικαλιστικές είτε γυρίζουν την πλάτη στον Γιώργο Παπανδρέου, είτε κρατάνε αποστάσεις ασφαλείας για παν ενδεχόμενο.

Την ίδια εποχή τραγούδια - σύμβολα του ΠΑΣΟΚ απαγορεύτηκαν να χρησιμοποιούνται στις εκδηλώσεις του, από την πλευρά των δημιουργών και των συγγενών τους. Το επίσημο ΠΑΣΟΚ δεν αντέδρασε, μάλιστα σχολιάστηκε ποικιλοτρόπως η «ψυχρή» στάση του.

Οι επιτελείς στην Ιπποκράτους όχι μόνο δεν φαίνεται να προβληματίστηκαν, αλλά ίσως και να χάρηκαν αφού η ζωή η ίδια δείχνει με αυτόν τον τρόπο τον δρόμο για μια διαφορετική πορεία του σοσιαλιστικού ελληνικού κόμματος. Οι αλλαγές στο κόμμα θα είναι καθοριστικές. Ο Γιώργος Παπανδρέου άλλωστε από την εποχή που βρισκόταν στην αντιπολίτευση είχε δείξει διάθεση να περάσει σε ένα νέο στάδιο. Ακόμα και η μετακόμιση από την Χαριλάου Τρικούπη στην Ιπποκράτους έδειξε πολλά, έστω και σε επίπεδο σημειολογίας.

Η περεταίρω αλλαγή των συμβόλων δεν θα πρέπει να θεωρείται απίθανη. Το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές θα καταφύγει για πρώτη φορά σε μια νέα εκλογική βάση, χάνοντας την παλιά. Εδώ είναι και το ρίσκο του Γιώργου Παπανδρέου. Θα τολμήσει το μεγάλο άλμα προς τα μπρος που μπορεί να τον ρίξει και στο κενό της ιστορίας ή θα αρκεστεί σε ρητορείες του μπαλκονιού και στο παρασκήνιο θα χαϊδεύει τα αυτιά του κάθε Παναγόπουλου;