Μαξίμου: Εντός χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση – Πάμε για το χρέος

Newsroom Newsroom

Μαξίμου: Εντός χρονοδιαγράμματος η αξιολόγηση – Πάμε για το χρέος

«Πανηγυρίζει» η κυβέρνηση που κλείνει η αξιολόγηση, η οποία έφερε νέο «τσουνάμι» φόρων και μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις και κάνει για τροχιά στην οποία αναμένεται να μπει το θέμα του χρέους.

Η πορεία της αξιολόγησης βρέθηκε στο επίκεντρο άτυπης διευρυμένης σύσκεψης υπό τον πρωθυπουργό.

«Διαψεύστηκαν εκείνοι που εκτιμούσαν ότι θα υπάρξει πρόβλημα με τα προαπαιτούμενα της πρώτης αξιολόγησης», σημειώνουν κυβερνητικές πηγές στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Αναφέρουν ειδικότερα ότι στην παρούσα φάση -με διάφορα θέματα ανοικτά, όπως π.χ. το ζήτημα των τηλεοπτικών αδειών- κάποιοι πόνταραν στο να μην προχωρήσει το ζήτημα της αξιολόγησης, ελπίζοντας δηλαδή σε αποτυχία της κυβέρνησης, προκειμένου να την «κεφαλαιοποιήσουν».

«Είχαμε πει ότι θα γίνουν όλα εντός χρονοδιαγραμμάτων, και είμαστε εντάξει σε αυτό», υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές. Και τονίζουν: «Πάμε για τη δεύτερη αξιολόγηση και για το χρέος».

Η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης ανοίγει τον δρόμο για σειρά εξελίξεων που αναμένει η κυβέρνηση να τροχοδρομήσουν μια λύση στη βιωσιμότητα του χρέους και τη δυνατότητα της χώρας να συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Επισημαίνεται ότι από χτεσινή εκδήλωση(26/09), ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται: «Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές».

Σχετικά με τη δεύτερη αξιολόγηση ο Αλέξης Τσίπρας έχει δηλώσει στην πρόσφατη συνέντευξή του στο πρακτορείο Reuters ότι αναμένει να μπορέσει να ολοκληρωθεί έως το τέλος Οκτωβρίου. «Βιαζόμαστε για να βρεθούμε σε θέση να εκπληρώσουμε τα ορόσημα στο τέλος του Σεπτεμβρίου, στις αρχές του Οκτωβρίου, στο προγραμματισμένο Eurogroup, ώστε στο τέλος του Οκτωβρίου να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε τη δεύτερη αξιολόγηση», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι η πρώτη αξιολόγηση είχε καλύψει τα πιο ακανθώδη θέματα και πως «από εδώ και στο εξής, κάθε αξιολόγηση θα είναι καθοριστική, αλλά ευκολότερη από την τελευταία».

«Δεν θα υπάρξουν καθυστερήσεις όπως πέρυσι, αυτό είναι αναμφισβήτητο», δήλωσε στη χτεσινή (26/09) Handelsblatt ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, προσθέτοντας ότι τίποτα δεν εμποδίζει την καταβολή της επόμενης δόσης των δανείων ύψους 2,8 δισ. ευρώ έως το τέλος Οκτωβρίου. Δήλωσε ακόμη στη γερμανική εφημερίδα ότι οι μεταρρυθμίσεις που έγιναν ήταν οι δυσκολότερες από πολιτικής απόψεως, οι υπόλοιπες βρίσκονται σε καλό δρόμο και είναι λιγότερο αμφιλεγόμενες.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved