ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μητσοτάκης: Στόχος του Τσίπρα να διχάσει – Στόχος δικός μας να ενώσουμε (vid)

Μητσοτάκης: Στόχος του Τσίπρα να διχάσει – Στόχος δικός μας να ενώσουμε (vid)

Νέα σφοδρότατη επίθεση κατά του πρωθυπουργού εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι ήρθε στο Κοινοβούλιο για να μιλήσει για τον τρόπο που θα ελέγξει τα Μέσα Ενημέρωσης της χώρας, λέγοντας χαρακτηριστικά πως ο κ. Τσίπρας είναι απολογούμενος για τα ζητήματα της διαφάνειας και της διαπλοκής.

«Δεν θα μπω στον πειρασμό να αποπροσανατολίσω τη συζήτηση. Το μέλλον των παιδιών μας δεν μπορεί να είναι πεδίο κομματικών αντεγκλήσεων. Στόχος του κ. Τσίπρα είναι να διχάσει και στην Παιδεία», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο αρχηγός της ΝΔ, κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι αναφέρθηκε περισσότερο στα θέματα της επικαιρότητας και της διαπλοκής και λιγότερο στα θέματα της Παιδείας. «Κύριε Τσίπρα ο κόσμος ενδιαφέρεται για τα θέματα της Παιδείας και όχι πως θα ελέγξετε εσείς το τοπίο των Μέσων Ενημέρωσης» είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Σκοπός δικός μας είναι να ενώσουμε» υπογράμμισε.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τον καταδιώκει τον παρελθόν του από τις σχολικές καταλήψεις και τις κινητοποιήσεις στα πανεπιστήμια.

«Υπονομεύετε τη δημόσια παιδεία. Η πολιτική σας εκπροσωπεί όλες τις παθογένειες που η χώρα πρέπει να αφήσει πίσω. Υπονομεύσατε και το δημοτικό σχολείο μέσω της κατάργησης του ενιαίου αναμορφωμένου προγράμματος. Υποβαθμίσατε και το γυμνάσιο και το λύκειο. Μετατρέπετε το γυμνάσιο σε ένα σχολείο αυτόματης προαγωγής. Είναι λάθος το μήνυμα. Έχετε αλλεργία σε κάθε έννοια αξιολόγησης. Παγώσατε κάθε έννοια αξιολόγησης στο εκπαιδευτικό σύστημα. Όλοι και όλα αξιολογούνται».

Ο πρόεδρος της ΝΔ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επανέφερε τον κομματισμό συνδικαλισμό στην επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση, ενώ ισχυρίστηκε ότι ισοπέδωσε το ιδιωτικό σχολείο. «Ψαλιδίζετε όλα τα πλεονεκτήματα που έχει ένα ιδιωτικό σχολείο».

Ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε παράλληλα το δημόσιο σχολείο και τον σημαντικό του ρόλο. «Η πολιτεία πρέπει να δίνει ίσες ευκαιρίες. Το που θα φτάσει κάποιος εξαρτάται από το ταλέντο του και από την ίδια την τύχη. Η αριστεία είναι στάση ζωής», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Η κυβέρνηση υιοθέτησε πάνω από 100 ρυθμίσεις που αποσάθρωσαν όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης», κατήγγειλε ο αρχηγός της ΝΔ και επικαλέστηκε το Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Εκπαίδευσης που καταγράφει υποχώρηση.

Σε ότι αφορά τα γυμνάσια μίλησε για την επαναφορά του 9,5 για την προαγωγή. «Ο μόνος τρόπος να μην περάσει την τάξη είναι να κάνεις αίτηση», μου είπε ένας καθηγητής.

Ο πρόεδρος της ΝΔ επιτέθηκε στην κυβέρνηση και για το θέμα των αιωνίων φοιτητών, λέγοντας ότι αυτό δείχνει ότι «ο κος Φίλης αποφάσισε να πάρει το πτυχίο του».

Αναφερόμενος στην κόντρα της κυβέρνησης με την Εκκλησία, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για τυφλή σύγκρουση. «Κανείς δεν έχει αντίρρηση για την ανάγκη εξέλιξης του μαθήματος των θρησκευτικών, ούτε η Εκκλησία. Αυτό πρέπει να γίνεται βάση μελέτης. Το μάθημα των θρησκευτικών ήταν αφορμή για να δρομολογήσετε μια τυφλή σύγκρουση», είπε ο κ. Μητσοτάκης και παρουσίασε μια επιστολή του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου στην οποία ο Μακαριότατος επισημαίνει ότι «η Εκκλησία της Ελλάδος δεν κρύβεται πίσω από το Σύνταγμα. Η σχέση της με τον λαό είναι ιστορική».

Κάλεσε μάλιστα τον πρωθυπουργό να απαντήσει στην επιστολή, λέγοντας ότι η κυβέρνηση επέλεξε να στηρίξει έναν υπουργό που προσβάλει βάναυσα την Εκκλησία της Ελλάδος.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε ότι το δίπτυχο της ΝΔ για την Παιδεία είναι «ελεύθερο σχολείο-αυτόνομο πανεπιστήμιο», ενώ δεσμεύθηκε για την επαναφορά των πρότυπων-πειραματικών σχολείων, αλλά και πρότυπων επαγγελματικών λυκείων σε επιλεγμένες περιοχές της χώρας.

Παράλληλα, είπε ότι θα πρέπει επιτέλους να σπάσει το ταμπού για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια, πράγματα που έκαναν άλλες χώρες, όπως η Τουρκία και η Κύπρος.

Διάβασε μάλιστα απόσπασμα του Συντάγματος του 1864, που δεν απαγόρευε τη λειτουργία τους.

Ο πρόεδρος της ΝΔ είπε, κλείνοντας, ότι το κόμμα του θα ήταν πρόθυμο να συζητήσει και σήμερα τις αλλαγές, αλλά αυτό θα απαιτούσε ανοικτό πνεύμα, πράγμα που απουσιάζει παντελώς.

Δεσμεύθηκε, τέλος, ότι ως κυβέρνηση η ΝΔ θα καταργήσει όλες τις αλλαγές της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στην Παιδεία.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΒΙΝΤΕΟ:

Σχετικές ειδήσεις