ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ένωση Κεντρώων: Απαράδεκτη και ανιστόρητη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Ένωση Κεντρώων: Απαράδεκτη και ανιστόρητη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ

Κριτική στα λεγόμενα του προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, αλλά και στην προκλητική ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ασκεί με ανακοίνωσή της σήμερα, Κυριακή (02/10/2016) η Ένωση Κεντρώων.

Ειδικότερα, η Ένωση Κεντρώων αναφέρει τα εξής:

«Η χθεσινή ανακοίνωση τύπου στην ιστοσελίδα του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών είναι απαράδεκτη και ανιστόρητη. Η Τουρκία για πολλοστή φορά κάνει ότι δεν γνωρίζει τις Συνθήκες της Λωζάννης και των Παρισίων. Δεν έχει κανένα δικαίωμα να ομιλεί για νησιά και νησίδες πέραν των 3 ν.μ. από τις ακτές της σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λωζάνης, η οποία αποτελεί τη συστατική πράξη γέννησης της σύγχρονης Τουρκίας.

Δεν χρειάζεται να θυμίσουμε ότι, η διαλυμένη οθωμανική αυτοκρατορία ήταν στο πλευρό των ηττημένων του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και η σύγχρονη Τουρκία ο επιτήδειος ουδέτερος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο αναθεωρητισμός και τα νεοοθωμανικά όνειρα του Προέδρου Ερντογάν δυναμιτίζουν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και απομακρύνουν την Τουρκία από οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προοπτική. Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές σε καμία περίπτωση από κράτη που σέβονται το διεθνές δίκαιο όπως η Ελλάδα.

Καλούμε την Τουρκία να σταματήσει την κλιμάκωση της έντασης, ιδίως ενόψει της διακλαδικής άσκησης Παρμενίων που ξεκινά την επόμενη εβδομάδα».

Σχετικές ειδήσεις