ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μετωπική Κοτζιά – ΝΔ για το τσάμικο ζήτημα

Μετωπική Κοτζιά – ΝΔ για το τσάμικο ζήτημα

Για προσπάθεια των βουλευτών της ΝΔ να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας κάνει λόγο ο υπουργός Εξωτερικών

Σε υψηλούς τόνους απάντησε, με δήλωσή του, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς στις σημερινές δηλώσεις βουλευτών της ΝΔ για το τσάμικο ζήτημα μία μέρα μετά από την αποσαφήνιση του θέματος από τον ίδιο σε ραδιοφωνική του συνέντευξη και μία σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

«Βουλευτές της ΝΔ είναι έκθετοι για τη συνεχή και άκριτη υιοθέτηση ψεμάτων και κάθε είδους ανακρίβειας παραγόντων της αλβανικής κυβέρνησης σε βάρος της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής, ακόμα και εκείνων που γίνονται για μικροπολιτικές εσωτερικές σκοπιμότητες στην Αλβανία», τονίζει ο κ. Κοτζιάς επαναλαμβάνοντας, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά, σε τέσσερα σημεία, τη στάση και τις ενέργειες του υπουργείου Εξωτερικών γύρω από αυτό το ζήτημα.

«Πρώτον: η Ελλάδα, τουλάχιστον η παρούσα κυβέρνηση, ουδέποτε δέχτηκε ότι υπάρχει θέμα τσάμικου».

«Δεύτερον, το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών έδωσε στην αλβανική πλευρά άτυπο κείμενο προσδιορισμού των προς επίλυση ελληνοαλβανικών διαφορών. Η μόνη αναφορά που γίνεται στο ανύπαρκτο ζήτημα είναι ότι αυτό έχει ήδη κριθεί από τα ελληνικά δικαστήρια».

«Τρίτον, η Ελλάδα ενημέρωσε για τα πιο πάνω την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να της επισημάνει τις ελληνικές κόκκινες γραμμές. Είναι το λιγότερο ανοησία να εμφανίζεται η υπογράμμιση των ελληνικών κόκκινων γραμμών ως διεθνοποίηση ενός ανύπαρκτου ζητήματος, για το οποίο η Ελλάδα ζητά τάχα τη διαμεσολάβηση της Επιτροπής. Ο μόνος που με επιπολαιότητα άνοιξε στο εξωτερικό το ζήτημα ήταν μία ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας».

«Τέταρτον, η ενημέρωση για τις κόκκινες γραμμές έγινε προληπτικά διότι το κόμμα των τσάμηδων συμμετέχει στην αλβανική κυβέρνηση, γεγονός το οποίο πολλαπλώς καταδίκασε η σημερινή ελληνική κυβέρνηση».
Και προσθέτει ο υπουργός Εξωτερικών: «Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για μια ακόμα φορά επιδιώκουν να τινάξουν στον αέρα την εξωτερική πολιτική της χώρας και την προσπάθεια θετικής επίλυσης εκκρεμών ζητημάτων, στα οποία ασφαλώς δεν συμπεριλαμβάνεται το τσάμικο. Αλλά δεν είναι η πρώτη φορά. Θυμίζω την επίθεση που μου έκανε βουλευτής επειδή έθεσα το θέμα της κατάργησης των εγγυήσεων και της απομάκρυνσης των κατοχικών στρατευμάτων από την Κύπρο».

«Θα αναμέναμε» καταλήγει ο κ. Κοτζιάς «την τήρηση περισσότερο υπεύθυνης στάσης από στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ειδικά όταν σχολιάζονται χειρισμοί σε ευαίσθητα εθνικά ζητήματα».

Σχετικές ειδήσεις