ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Σβίγκου: Ο Τσίπρας είναι σαν τον... Αστερίξ!

Συνέδριο ΣΥΡΙΖΑ - Σβίγκου: Ο Τσίπρας είναι σαν τον... Αστερίξ!

Με γαλατικό χωριό παρομοίασε τον ΣΥΡΙΖΑ η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως ο πρωθυπουργός δίνει μάχες όπως ο Αστερίξ.

Το μήνυμα που πρέπει να βγει από το 2ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι «όλοι μαζί ενωμένοι θα συνεχίσουμε να αντιστεκόμαστε», είπε στην ομιλία της η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου, θέλοντας να δείξει ότι η Ελλάδα είναι σήμερα «ένα μικρό χωριό», που όπως στον Αστερίξ συνεχίζει να αντιστέκεται.

«Οι επιτυχίες μας βασίζονται σε αγώνες, στην συμμετοχή σε κοινωνικά κινήματα, στις αναλύσεις μας για την κρίση που επιβεβαιώθηκαν από τα πράγματα. Αποτελέσαμε την ελπίδα για ανθρώπους που μπορεί να μην είχαν ιδεολογικούς ή ιστορικούς δεσμούς με την Αριστερά, αλλά που συμπορεύθηκαν μαζί μας για αυτό που είμαστε: η αριστερή απάντηση στην κρίση», επισήμανε η Ράνια Σβίγκου και πρόσθεσε: «Σήμερα βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι.

Τώρα πρέπει να αλλάξουμε, χωρίς να μεταβληθούμε, να συζητήσουμε για τα πάντα, χωρίς να ξεχάσουμε, όμως ούτε στιγμή από πού ερχόμαστε και πού θέλουμε να πάμε. Αναγνωρίζουμε όλοι και όλες ότι βρεθήκαμε στη διακυβέρνηση, με τον ίδιο περίπου κομματικό οργανισμό, με τα θετικά του και τα αρνητικά του. Υποτιμήσαμε σημαντικές πλευρές της επικοινωνιακής μας πολιτικής, θεοποιήσαμε άλλες, πορευτήκαμε με ερασιτεχνισμό και ευκολίες».

Σε ότι αφορά στην υπόθεση των τηλεοπτικών αδειών, είπε ότι ο πόλεμος που δέχεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η καλύτερη απόδειξη ότι δεν έχει συμβιβαστεί και τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν χρειάζεται να αναφερθώ στον πόλεμο, μέχρις εσχάτων, που μας κάνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί. Είναι κάτι που όλοι κι όλες μας το βλέπουμε, και κάτι που, μέχρι ένα σημείο, το περιμέναμε.

Και είναι, νομίζω, η καλύτερη απόδειξη, για τον κόσμο, ιδίως αυτόν που βρίσκεται αυτή τη στιγμή εκτός ΣΥΡΙΖΑ, αλλά κοντά μας, ότι δεν έχουμε συμβιβαστεί με το γνωστό τρίγωνο της διαπλοκής, κι ότι αποτελούμε κίνδυνο στα σχέδιά τους. Οι ίδιοι που προσπάθησαν να μας ενσωματώσουν στους σχεδιασμούς τους, ήταν εκείνοι που πρώτοι μας πολέμησαν όταν είδαν ότι δεν θα το κάνουμε.

Αυτά τα γνωρίζουμε. Αυτό που πρέπει να μας προβληματίσει είναι τί μπορούμε, και τί πρέπει να κάνουμε εμείς, ως κόμμα, με τα μέσα που διαθέτουμε, με τις δικές μας δυνάμεις, για να αντιμετωπίσουμε την προπαγάνδα. Τα μεγάλα ΜΜΕ θα τα έχουμε απέναντί μας πάντοτε. Ακόμα κι αν για ορισμένες περιόδους μπορεί να είναι πιο αντικειμενικοί απέναντι μας, οι καναλάρχες ξέρουν καλά τα συμφέροντά τους και πως θα τα υπερασπιστούν».

Η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος έκανε επισημάνσεις σχετικά με την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ) και παρατήρησε: «Η επικοινωνία σχεδιάζεται πάνω στην πολιτική. Δεν σχεδιάζεται η πολιτική πάνω στην επικοινωνία. Πρωταρχικό καθήκον μας, είναι η παραγωγή πολιτικής, υπέρ των ασθενέστερων στρωμάτων της κοινωνίας, με ταξική μονομέρεια. Αυτήν την πολιτική και πρέπει να προβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Αυτό σημαίνει ότι δεν θα πρέπει να ετεροπροσδιοριζόμαστε, δεν θα πρέπει να ακολουθούμε την ατζέντα του αντίπαλου, ούτε να παρασυρόμαστε στο παιχνίδι που αυτός παίζει. Δεν κόβουμε κορδέλες όπως οι προηγούμενοι για να φωνάξουμε τις κάμερες, αλλά υλοποιούμε πολιτικές για την κοινωνία, και δεν φοβόμαστε να υπερασπιστούμε τις θέσεις και τις δεσμεύσεις μας».

Συνεχάρη τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη για την στάση που κράτησε στο ζήτημα των θρησκευτικών, την ίδια στιγμή που, όπως είπε «όλο το μιντιακό και πολιτικό κατεστημένο μας πολεμά».

Ως προς την παρουσία των στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στα ΜΜΕ, τόνισε ότι χρειάζεται ενιαία φωνή, σεβασμός στις συλλογικές αποφάσεις, τέλος στις προσωπικές στρατηγικές.

«Η συγκεκριμένη κομματική δουλειά, όπως και όλες οι άλλες, δεν μπορεί να αποτελεί προνόμιο κάποιων, ούτε να μην αναγνωρίζει το αρνητικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γίνεται και να χρησιμοποιείται με όρους δημοσίων σχέσεων. Οι χαριεντισμοί με τους τηλεκριτές του στυλ «πρέπει να είναι πιο προσεκτικός ο Π. Πολάκης, να σκέπτεται καλύτερα ο Ν. Φίλης πριν μιλήσει» ή ακόμα είναι «αντισυνταγματικός ο νόμος Παππά» και να σου μετά το σποτ από τον Σκάι να σε παίζει νυχθημερόν, αποδομούν συνολικά το κόμμα και δεν διασώζουν κανέναν. Οφείλουμε όλοι κι όλες, να δρούμε ως μέσα για τον ευρύτερο, υψηλό σκοπό, που δεν είναι άλλος από την όσο το δυνατόν καλύτερη συλλογική εικόνα, που θα έχει όμως προέλθει και από έναν συλλογικό σχεδιασμό. Στον τομέα της επικοινωνίας και εδώ απέχουμε πολύ. Πολλαπλά επικοινωνιακά κέντρα, ασθενές κεντρικό στίγμα, μας καταπίνει ο αντίπαλος».

Σχετικά με τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι χρειάζεται ένα ενιαίο κέντρο, χωρίς αυθεντίες και αυτοσχεδιασμούς. «Έχουμε έναν ραδιοφωνικό σταθμό, έχουμε το left.gr, έχουμε την Αυγή και την Εποχή. Δεν μπορούν να έχουν παράλληλες διαδρομές, και πολλές φορές αποκλίνουσες. Να συζητήσουμε και να αποφασίσουμε από κοινού πώς θα ισχυροποιήσουμε τα μέσα μας, πως θα γίνουν πιο ελκυστικά, πως θα βελτιώσουμε την ακροαματικότητα και την αναγνωσιμότητά τους, ώστε το μήνυμα να φτάνει σε όσο το δυνατόν περισσότερους αποδέκτες. Όχι με όρους κομματικής ή κυβερνητικής ντουντούκας, αλλά ως αριστερά μέσα ενημέρωσης και παρέμβασης. Θέλουμε να κάνουμε αυτή τη συζήτηση; Εάν ναι, μιλούμε και εδώ για ένα ενιαίο κέντρο και όχι για ξεχωριστούς σχεδιασμούς και αυθεντίες της όποιας διεύθυνσης στο κάθε Μέσο. Και υλοποιούμε τον αρχικό σχεδιασμό για τη συγκρότηση ενός ενιαίου ομίλου που θα στεγάζει όλα τα ΜΜΕ που έχουν σύνδεση με το Κόμμα», παρατήρησε.

Η Ράνια Σβίγκου είπε ότι υπάρχει κόσμος που δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ σε επιμέρους ζητήματα, χωρίς να φταίνε μόνο τα ιδιωτικά ΜΜΕ και εξήγησε: «Για πολλά θέματα ενημερωνόμαστε από τα ΜΜΕ και ερχόμαστε κατόπιν να τα περισώσουμε επικοινωνιακά, ενώ θα έπρεπε πολιτικά να μην έχουν συμβεί. Χωρίς γνώση, χωρίς διαφάνεια, δεν είναι δυνατόν να λειτουργήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις, σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις που ζούμε καθημερινά. Και σίγουρα δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα και τα χτυπήματα κάτω από την μέση, όταν προέρχονται από ξεχωριστά κέντρα που λειτουργούν υπονομευτικά απέναντι στην κυβέρνηση παρ’ όλο που τυπικά βρίσκονται υπό τον έλεγχό της. Πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι διαρροές εις βάρος υπουργών που δίνουν μάχες για την υπεράσπιση των δημοσίων αγαθών στην υπόθεση των ιδιωτικοποιήσεων.

Σχετικές ειδήσεις