ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας στο France24: Ο Σόιμπλε ήθελε να μας τιμωρήσει με Grexit και «Σχέδιο Δραχμής»

Τσίπρας στο France24: Ο Σόιμπλε ήθελε να μας τιμωρήσει με Grexit και «Σχέδιο Δραχμής»

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μίλησε σήμερα, Παρασκευή (21/10/2016) στο γαλλικό τηλεοπτικό κανάλι France24, όπου σε μια προσπάθεια να υπερασπιστεί την πολιτική του κι απαντώντας σε ερώτηση πώς είναι δυνατόν μία κυβέρνηση της ριζοσπαστικής Αριστεράς να εφαρμόζει μέτρα λιτότητας, επέκρινε τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Είπαμε επανειλημμένα ότι λύση δεν είναι η λιτότητα αλλά η ατζέντα της ανάπτυξης. Μπορεί στο ηθικό πεδίο να νικήσαμε, η δύναμη, όμως, των αγορών μάς οδήγησε σε συμβιβασμό. Είχαμε απέναντί μας ένα ακραίο σχέδιο του Γερμανού υπουργού Οικονομίας που ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα βγάζοντάς την από την Ευρωζώνη. Ο συμβιβασμός κατέληξε να έχουμε, μεν, λιγότερη λιτότητα από πριν, αλλά πάντα λιτότητα, πράγμα που υλοποιούμε, μην έχοντας άλλη εναλλακτική λύση. Απαιτούμε, όμως, συγχρόνως να σεβαστούν και οι εταίροι μας τις δικές τους δεσμεύσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας.

Σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους και την ολιγωρία των πιστωτών, ιδιαίτερα της Γερμανίας, στο να προχωρήσουν επ' αυτού, ο κ. Τσίπρας δήλωσε: «Συνήθως τα τελευταία έξι χρόνια κυρίως οι εκπρόσωποι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών λένε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να υλοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Για πρώτη φορά εμείς τώρα, λέμε ότι και οι άλλοι εταίροι, μαζί με τους Γερμανούς, θα πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Μετά το τέλος της πρώτης αξιολόγησης, είναι η ώρα να παρθούν μέτρα για το χρέος, ώστε να δοθεί ένα σινιάλο στις αγορές και στους επενδυτές ότι η Ελλάδα βγήκε από την κρίση. Είναι κάτι που δικαιούμαστε».

«Σε αυτήν την περίοδο αβεβαιότητας που βρίσκεται η Ευρώπη, η Ελλάδα είναι καταμεσής σε δύο παράλληλες κρίσεις: Την κρίση του χρέους και την κρίση του μεταναστευτικού. Είμαστε το τελευταίο προπύργιο σταθερότητας και ασφάλειας σε μία ασταθή περιοχή. Δείτε τι συμβαίνει στην Τουρκία, στη Συρία, στη Λιβύη. Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να διακινδυνεύσει να έχει μία νέα εστία κρίσης. Θα πρέπει να συμφωνηθεί στο να δοθεί μία προοπτική στην ελληνική οικονομία. Έχουμε ένα υψηλό ποσοστό ανάπτυξης, έχουμε όμως ανάγκη να δοθεί το σινιάλο στους ξένους επενδυτές, ώστε να σταθεροποιηθεί η ανάπτυξη για να επωφεληθεί δικαίως και ο ελληνικός λαός», σημείωσε – μεταξύ άλλων – ο Αλέξης Τσίπρας.

Σχετικές ειδήσεις