Βουλή: Θεοδωράκης καλεί Τσίπρα να απαντήσει για το φαινόμενο της φθηνής και ευέλικτης εργασίας

Newsroom Newsroom

Βουλή: Θεοδωράκης καλεί Τσίπρα να απαντήσει για το φαινόμενο της φθηνής και ευέλικτης εργασίας

Επίκαιρη ερώτηση στον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, κατέθεσε σήμερα, Δευτέρα (24/10/2016) στη Βουλή, ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, καλώντας τον να απαντήσει για το φαινόμενο της φθηνής και ευέλικτης εργασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωράκη, ο οποίος επικαλείται επίσημα στοιχεία, έξι στις δέκα θέσεις που δημιουργήθηκαν τον προηγούμενο μήνα είναι μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού αναφέρεται στις δραματικές εργασιακές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, καθώς το φαινόμενο της εκ περιτροπής εργασίας έρχεται να προστεθεί σε εκείνο της απλήρωτης εργασίας, ζήτημα το οποίο είχε αποτελέσει αντικείμενο προηγούμενης ερώτησης προς τον κ. Τσίπρα, τον περασμένο Ιούλιο.

Με αφορμή τις δυσμενείς εξελίξεις στην αγορά εργασίας, ο κ. Θεοδωράκης καλεί τον πρωθυπουργό να τοποθετηθεί στη Βουλή, τόσο για το εάν ένας νέος μπορεί να καλύψει τις στοιχειώδεις ανάγκες του με μισθούς 255 έως 407 ευρώ, όσο και για το δικαίωμα των νέων εργαζομένων στην πλήρη εργασία. Επιπλέον, ο επικεφαλής του Ποταμιού θέτει και το θέμα των μειωμένων εισφορών εξαιτίας των χαμηλών μισθών, ζητώντας από τον κ. Τσίπρα να απαντήσει πώς σκέφτεται να καλύψει το έλλειμμα που θα δημιουργηθεί στα ασφαλιστικά ταμεία.

«Οι άστοχες και αναχρονιστικές οικονομικές πολιτικές που εφαρμόζει η κυβέρνηση, μαζί με τα capital control που προκάλεσε, συνεχίζουν να οδηγούν στο κλείσιμο επιχειρήσεων και στην εκδίωξη της επιχειρηματικότητας από τη χώρα, ενώ παράλληλα χειροτερεύουν οι συνθήκες δουλειάς και τα δικαιώματα των εργαζομένων», σημειώνει ο κ. Θεοδωράκης και υπογραμμίζει ότι οι προσλήψεις με πλήρη απασχόληση διαρκώς μειώνονται, καθώς το πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη», ενώ κατέγραψε τον Σεπτέμβριο θετικό ισοζύγιο της μισθωτής εργασίας κατά 7.788 θέσεις, ωστόσο από τις συνολικά 230.580 θέσεις εργασίας, μόνο οι 89.702 ήταν με πλήρη απασχόληση και πλήρη μισθό.

«Τον Απρίλιο του 2016 το ποσοστό επί του συνολικού αριθμού των προσλήψεων ήταν 55,31%, ενώ τον Σεπτέμβριο μόλις 38,9%. Παράλληλα, η εργασία με μερική απασχόληση και απασχόληση "εκ περιτροπής" παρουσίασε αύξηση από 44,69% σε 61,1%. Το δε ισοζύγιο Σεπτεμβρίου 2016 για τις ηλικίες έως 24 ετών είναι αρνητικό κατά 15 χιλιάδες θέσεις εργασίας», επισημαίνει ο κ. Θεοδωράκης και αναφέρεται και στα στοιχεία του ΙΚΑ, στα οποία αποτυπώνεται πως «ο μέσος μεικτός μισθός για τους 527.299 επίσημα ασφαλισμένους με καθεστώς μερικής απασχόλησης είναι 397,81 ευρώ (για 230.849 άνδρες) και 407,05 ευρώ (για 296.450 γυναίκες). Αντίστοιχα, ο μισθός για 33.088 νέους εργαζόμενους ανέρχεται περί τα 293 ευρώ για τους άνω των 29 ετών και 255 ευρώ για τους κάτω των 29 ετών».

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved