ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Eπίσκεψη Ομπάμα: Το «καρφί» κατά Τραμπ και η «πληρωμένη» ερώτηση από Αμερικανίδα δημοσιογράφο

Eπίσκεψη Ομπάμα: Το «καρφί» κατά Τραμπ και η «πληρωμένη» ερώτηση από Αμερικανίδα δημοσιογράφο

Επίσκεψη Ομπάμα Αθήνα: Οι προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ και η επόμενη μέρα της εκλογής Τραμπ συνεχίζουν να απασχολούν τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης.

Ακόμα και κατά τις κοινές δηλώσεις Ομπάμα - Τσίπρα στην Αθήνα, Αμερικανίδα δημοσιογράφος έσπευσε να ρωτήσει τον πρόεδρο των ΗΠΑ για τις εξελίξεις και πώς θα χειριστεί ο ίδιος την εκλογή του Ρεπουμπλικανού, Ντόναλντ Τραμπ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκαθάρισε πως είναι διαφορετικό πράγμα το αποτέλεσμα των εκλογών στην Αμερική με τις πολιτικές εξελίξεις στον υπόλοιπο πλανήτη, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως και ο ίδιος εξεπλάγην από το αποτέλεσμα της κάλπης.

«Δεν αισθάνομαι υπεύθυνος για τις δηλώσεις του Τραμπ, ωστόσο οφείλω να καταθέσω τις ιδέες μου για το πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε μπροστά. Θα συνεργαστώ με τον νεοεκλεγέντα πρόεδρο για να έχουμε ένα κράτος χωρίς κοινωνικούς αποκλεισμούς. Να μην κάνουμε συγκρίσεις με την Τερέζα Μέι και τη κ. Λεπέν, η κατάσταση σε αυτές τις χώρες είναι εντελώς διαφορετική. Νομίζω πως μια ισχυρή πλειοψηφία του αμερικανικού λαού συμφωνεί με μένα. Ωστόσο εξελέγη κάποιος με μια διαφορετική κοσμοθεωρία. Ο κόσμος ήθελε να δοκιμάσει κάτι διαφορετικό, μήπως αυτό το άλλο, καταφέρει να φέρει κάτι καλύτερο», είπε ο κ. Ομπάμα.

Ο κ. Ομπάμα τόνισε πως πρέπει να ορθώσουμε ανάστημα απέναντι στον εθνικισμό, στον φυλετισμό, στο δόγμα του «εμείς εναντίον των άλλων».

«Δεν θα απολογηθώ, το μέλλον του κόσμου θα οριστεί από όσα έχουμε κοινά, όχι από τις διαφορές μας. Δείτε την Ευρώπη. Όταν οι Ευρωπαίοι διχάζονται, βλέπουμε τα αποτελέσματα. Στις ΗΠΑ ξέρουμε τι σημαίνει φυλετικός διχασμός, όχι μόνο για τις μειονότητες, που γίνονται θύματα, αλλά και για όλους. Αν χωριστούμε σε μαύρους, σε λευκούς, σε Λατίνους, κλπ, δεν θα γίνουμε ενιαίο έθνος. Το όραμά μου είναι σωστό, μπορεί να μην κερδίζουμε σε αυτή τη χρονική συγκυρία, αλλά μακροπρόθεσμα θα είμαστε κερδισμένοι», πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις