ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου: Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι

Ειδήσεις | Προκόπης Παυλόπουλος: Το δικό του ξεκάθαρο μήνυμα απέναντι στην κλιμακούμενη προκλητικότητα της Άγκυρας έστειλε σήμερα, Πέμπτη (01/12/2016), από τα Χανιά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για την Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα.

«Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι, γι αυτό και η ιστορία μας είναι μία αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού», υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναλυτικά, η δήλωση του κ. Παυλόπουλου έχει ως εξής:

«Η επέτειος της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα 103 χρόνια πριν, είναι η επιτομή του μακραίωνου και άρρηκτου δεσμού των Ελλήνων με την ελευθερία. Οι Έλληνες μπορούμε να ζήσουμε μόνο ελεύθεροι γι αυτό και η ιστορία μας είναι μία αδιάλειπτη και αδιαπραγμάτευτη αντίσταση εναντίον κάθε είδους δεσποτισμού. Οι Κρήτες μέσα από τους αγώνες τους για την τελική ένωση με την μητέρα πατρίδα αποδείχτηκαν εμβληματικοί εκφραστές αυτής της απαράμιλλης αφοσίωσης των Ελλήνων στην ελευθερία.

Στην πραγματικότητα, οι Κρήτες ουδέποτε υποτάχτηκαν στον τουρκικό ζυγό. Οι διαρκείς εξεγέρσεις τους από το 1669 έως το 2013, με κορυφώσεις τη μεγάλη επανάσταση του 1866-1869 και το Ολοκαύτωμα του Αρκαδίου, την Επανάσταση του 1897-1898 και την Επανάσταση στο Θέρισο το 1905 με πρωταγωνιστή τον Ελευθέριο Βενιζέλο, μαρτυρούν αψευδώς. Εδώ, στην Κρήτη ο αέρας της ελευθερίας πνέει και θα πνέει πάντα σταθερός, ούριος και ελπιδοφόρος».

Οι εκδηλώσεις για την ιστορική επέτειο άρχισαν το πρωί με Θεία Λειτουργία και με την επίσημη δοξολογία που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Μετά το τέλος της δοξολογίας, οι επίσημοι ξεναγήθηκαν στο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και στην συνέχεια στο Φρούριο Φιρκά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ύψωσε την ελληνική σημαία.

17357698

Εκεί που την 1η Ιανουαρίου του 1913 παρουσία του Ελευθέριου Βενιζέλου και του τότε βασιλέα, οι Κρητικοί οπλαρχηγοί Αναγνώστης Μάντακας και Χατζημιχάλης Γιάνναρης ύψωσαν την ελληνική σημαία επισφραγίζοντας την πολυπόθητη για τους Κρητικούς ένωση του νησιού με την μητέρα Ελλάδα.

Στα γεγονότα εκείνης της περιόδου αναφέρθηκε στην ομιλία του ο δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας.

«Ο Ελευθέριος Βενιζέλος μας έδειξε το δρόμο και τον τρόπο που οδήγησε στην επίτευξη φαινομενικά ανέφικτων εθνικών στόχων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βάμβουκας.

Παρόντες στις πρωινές εκδηλώσεις ήταν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Εθνικής 'Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, βουλευτές, ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και το σύνολο των τοπικών αρχών.

Οι εκδηλώσεις για την 103η επέτειο της Ένωσης της Κρήτης με την Ελλάδα, κορυφώνονται το απόγευμα στην έδρα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Μελετών «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου και θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο και η Εκτελεστική Επιτροπή του Ιδρύματος, υπό την προεδρία του προέδρου της Βουλής και προέδρου του Ιδρύματος Νίκου Βούτση.

Στις 19:00, θα πραγματοποιηθεί, στον ίδιο χώρο, η τελετή αναγόρευσης του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου σε επίτιμο πρόεδρο και εταίρο του Ιδρύματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του στα Χανιά, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αποδεχόμενος θα επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις του Μουσείου Τυπογραφίας στον χώρα του ΒΙΟΠΑ Χανίων.

Διαβάστε εδώ όλες τις ειδήσεις για τον Προκόπη Παυλόπουλο