ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας, της παραπλάνησης, της εξαθλίωσης!

Ψηφίστηκε ο προϋπολογισμός της πείνας, της παραπλάνησης, της εξαθλίωσης!

Οι μάσκες έπεσαν και ο ισοπεδωτικός προϋπολογισμός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ είναι πλέον γεγονός - Άβουλοι, απαθείς και επικίνδυνοι, Τσίπρας και Καμμένος βυθίζουν τη χώρα στην ύφεση και τους πολίτες στην ανέχεια, επιχειρώντας παράλληλα να μας πείσουν ότι το δικό τους μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα.

«Ναι» ψήφισαν 153 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενώ 145 βουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.

Απόντες ήταν ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Βαγιωνάς και ο ανεξάρτητος βουλευτής, Νίκος Νικολόπουλος.

Η ψήφιση του πρώτου προϋπολογισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ βάζει μια για πάντα τέλος στην ακατάσχετη μπαρουφολογία των κυβερνητικών εταίρων, Τσίπρα και Καμμένου, που βάλθηκαν να μας πείσουν πως το... γύρισαν για το καλό του ελληνικού λαού και πως αυτό που ασκούν δεν είναι σκληρή, αντιλαϊκή, μνημονιακή πολιτική, αλλά κάτι άλλο...

Αν μη τι άλλο θλιβερή ήταν και η τοποθέτηση του Πάνου Καμμένου που προσπάθησε να πείσει από το βήμα της Βουλής ότι το αριστερό μνημόνιο είναι καλύτερο από τα προηγούμενα, περιγράφοντας παράλληλα μια πλασματική εικόνα για την ελληνική κοινωνία και για την ελληνική αγορά.

Κυβερνητικοί βουλευτές και συγκεκριμένα μίντια προσπαθούσαν να πείσουν τις προηγούμενες ημέρες πως η πολιτική που ασκείται γίνεται για να οδηγηθεί η Ελλάδα στην ανάπτυξη, την ίδια ώρα που υπερασπίζονταν τον προϋπολογισμό της εξαθλίωσης για το 2016.

Ο προϋπολογισμός που ψηφίστηκε δεν μπορεί να εφαρμοστεί γιατί δεν προσφέρει καμία δυνατότητα να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες της χώρας. Οι αριθμοί του είναι αμείλικτοι και ταυτόχρονα αμφίβολοι. Η κυβέρνηση έχει προϋπολογίσει έσοδα από νέα εξοντωτικά μέτρα σε βάρος μισθωτών, συνταξιούχων και αγροτών και νέες άγριες επιβαρύνσεις σε βάρος του ήδη εξαντλημένου φορολογικά ελληνικού λαού.

Συνδυάζοντας τη μείωση των εισοδημάτων με αύξηση των υποχρεώσεων είναι μαθηματικά βέβαιο ότι τα προγραμματισμένα έσοδα... δεν θα εισπραχθούν αλλά θα γίνουν σύντομα ακόμη μεγαλύτερα χρέη, αφού «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος».

Οι βουλευτές που ψήφισαν το βράδυ του Σαββάτου τον προϋπολογισμό καταδίκασαν, εν γνώση τους, την οικονομία σε ακόμη μεγαλύτερη ύφεση και επιβεβαίωσαν πως δεν υπάρχει καμία απολύτως στρατηγική για να βγει η χώρα από το τέλμα των μνημονιών και πολύ περισσότερο δεν υπάρχει καμία στρατηγική για ανάπτυξη.

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Συνολικά οι παρεμβάσεις και τα μέτρα ανέρχονται σε 5,733 δισ. ευρώ προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,53% του ΑΕΠ το 2016. Από τα 5,733 δισ. ευρώ νέων παρεμβάσεων τα 2,532 δισ. ευρώ θα προέλθουν από το σκέλος των δαπανών, ενώ τα 3,201 δισ. ευρώ από τα έσοδα.

Ο Προϋπολογισμός περιλαμβάνει την αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος παράλληλα με την επανεξέταση των φοροαπαλλαγών, τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού έως το τέλος του έτους, καθώς και του υφιστάμενου μισθολογίου στο δημόσιο. Στο τελευταίο αυτό μέτρο θα πρέπει να γίνει με δημοσιονομικά ουδέτερο τρόπο, όπου θα αποσυνδέεται ο βαθμός από το μισθολογικό κλιμάκιο του υπαλλήλου.

Μαχαίρι στις συντάξεις με το νέο ασφαλιστικό

Στις δαπάνες, από τις αλλαγές που θα γίνουν στις συντάξεις του Δημοσίου προβλέπεται εξοικονόμηση δαπανών 188 εκατ. ευρώ, από τον εξορθολογισμό της χορήγησης του επιδόματος θέρμανσης με μείωση της δαπάνης κατά 50% εξοικονόμηση 105 εκατ. ευρώ, από τη μείωση των αμυντικών και άλλων λειτουργικών δαπανών του υπουργείου Αμύνης εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ, από τις συντάξεις των Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εξοικονόμηση 538 εκατ. ευρώ και από τις εισφορές και λοιπές παροχές Οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης εξοικονομήσεις ύψους 1,113 δισ. ευρώ.

Το σύνολο των δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού (περιλαμβάνει και τις δαπάνες για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων) προβλέπεται ότι θα ανέλθει σε 55,751 δισ. ευρώ έναντι 55,664 δισ. ευρώ το 2015. Οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού θα ανέλθουν σε 49,001 δισ. ευρώ έναντι 49,264 δισ. ευρώ εφέτος, ενώ οι πρωτογενείς δαπάνες του προϋπολογισμού θα διαμορφωθούν σε 41,861 δισ. ευρώ έναντι 41,924 δισ. ευρώ εφέτος.

Οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν το 2016 σε 5,930 δισ. ευρώ, αυξημένες κατά 100 εκατ. ευρώ σε σχέση με εφέτος που θα διαμορφωθούν στα 5,830 δισ. ευρώ.

Το ύψος των δαπανών που θα καταβληθούν για εξοπλιστικά προγράμματα θα ανέλθει σε 598 εκατ. ευρώ από 590 εκατ. ευρώ εφέτος. Τέλος, οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων θα είναι αυξημένες στα 6,750 δισ. ευρώ έναντι 6,4 δισ. ευρώ εφέτος.

Αύξηση φόρων κατά 3,2 δισ. ευρώ

Από τις παρεμβάσεις που έχουν ήδη νομοθετηθεί ή από όσες προβλέπεται να προωθηθούν το επόμενο διάστημα θα υπάρξει αύξηση εσόδων ύψους 3,201 δισ. ευρώ.

Από την αναμόρφωση του Κώδικα ΦΠΑ προβλέπεται αύξηση 1,310 δισ. ευρώ, από την αναμόρφωση που έγινε στους συντελεστές στην ειδική εισφορά αλληλεγγύης προβλέπεται αύξηση εσόδων 377 εκατ. ευρώ, από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης 32 εκατ. ευρώ, από την αύξηση που έγινε στους συντελεστές στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων αύξηση εσόδων 150 εκατ. ευρώ.

Έσοδα 114 εκατ. ευρώ προβλέπονται από την αύξηση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος για τους ελεύθερους επαγγελματίες, 79 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής για του αγρότες, ενώ από την αναμενόμενη αύξηση των συντελεστών φορολογίας του αγροτικού εισοδήματος προβλέπονται έσοδα 32 εκατ. ευρώ και 150 εκατ. ευρώ από την αναμόρφωση της φορολογίας εισοδήματος. Από την επιβολή του ειδικού τέλους ανά στήλη σε κάθε τυχερό παιγνίδι του ΟΠΑΠ εκτιμώνται εισπράξεις 210-350 εκατ. ευρώ το 2016.

Το ύψος των εσόδων από τους άμεσους φόρους θα αυξηθεί στα 20,028 δισ. ευρώ από 19,165 δισ. ευρώ εφέτος. Η αύξηση κατά 863 εκατ. ευρώ αναμένεται να προέλθει από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων που θα διαμορφωθεί κατά 7,834 δισ. ευρώ και θα είναι αυξημένος κατά 204 εκατ. ευρώ, λόγω των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει στη φορολογία εισοδήματος και αυτών που, όπως έχει προαναγγελθεί, πρόκειται να γίνουν.

Έσοδα από φόρους

 • 1,417 δισ. ευρώ από τις αλλαγές στον ΦΠΑ
 • 200 εκατ. ευρώ από την αύξηση του συντελεστή φόρου για τα ενοίκια
 • 301 εκατ. ευρώ από την αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης
 • 361 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο εισοδήματος νομικών προσώπων
 • 63,6 εκατ. ευρώ από την αύξηση των συντελεστών στο φόρο ασφαλίστρων
 • 10,5 εκατ. ευρώ από τις αλλαγές στο νόμο για τις εκατό δόσεις
 • 80,5 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους ελεύθερους επαγγελματίες
 • 15 εκατ. ευρώ από την αύξηση της προκαταβολής φόρου για τους αγρότες
 • 28,6 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της έκπτωσης φόρου 2% στην εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων
 • 40,9 εκατ. ευρώ από την αύξηση της συμμόρφωσης για τεχνικό έλεγχο των οχημάτων (ΚΤΕΟ)
 • 13 εκατ. ευρώ από την κατάργηση της επιστροφής φόρου στο αγροτικό ντίζελ
 • 8,6 εκατ. ευρώ από το φόρο στις τηλεοπτικές διαφημίσεις

Από τις περικοπές δαπανών θα προκύψουν:

 • 21,2 εκατ. ευρώ από μισθολογικές παρεμβάσεις και μη μισθολογικές παροχές στη διετία
 • 1,7 δισ. ευρώ από συντάξεις, εισφορές και λοιπές παροχές κοινωνικής ασφάλισης
 • 105 εκατ. ευρώ από κοινωνικά επιδόματα
 • 500 εκατ. ευρώ από δαπάνες του υπουργείου Εθνικής Άμυνας
 • 22 εκατ. ευρώ από νοσοκομειακή περίθαλψη
 • 14,8 εκατ. ευρώ από μεταβιβάσεις φορέων της Κεντρικής Διοίκησης
 • 30 εκατ. ευρώ από την αύξηση εσόδων εποπτευόμενων νομικών προσώπων, φορέων της Γενικής Κυβέρνησης.

Διαβάστε επίσης:

Τσίπρας: Μετά την αξιολόγηση ξεκινά η συζήτηση για την απομείωση του χρέoυς (vid)

Πλακιωτάκης: Έπρεπε να συνεννοηθείτε με τη Μέρκελ για να καταργήσετε τα μνημόνια; (vid)

Το... τερμάτισε ο Τσακαλώτος: «Αποκάλυψε» τους αριθμούς του Τζόκερ στη Βουλή! (vid)

Γεννηματά: Δεν φοβόμαστε Εξεταστικές, όλα στο φως (vid)

Κουτσούμπας: Αποτυπώνεται ο προϋπολογισμός της Αριστεράς του κεφαλαίου (vid)

Μιχαλολιάκος: Η κυβέρνηση κατέθεσε έναν ακόμη μνημονιακό προϋπολογισμό (vid)

Θεοδωράκης: Το όφελος της χώρας είναι να είμαστε αντίπαλοι (vid)

Λεβέντης: Εγώ δεν είμαι λαγός! (vid)

Ρoή Ειδήσεων