ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τον ΦΠΑ στα νησιά

Ονομαστική ψηφοφορία στη Βουλή για τον ΦΠΑ στα νησιά

Το πρωί της Δευτέρας (19/12) κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ (για ένα χρόνο) στα νησιά που έχουν επωμισθεί τον κύριο όγκο των προσφυγικών ροών -Μας δουλεύει «ψιλό γαζί» ο Τσίπρας: Μέχρι 31/12/2017 ο μειωμένος ΦΠΑ στα νησιά

Για τη συγκεκριμένη τροπολογία ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να υποβάλει αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, όπως είχε προαναγγείλει την περασμένη Τετάρτη (14/12).

Η τροπολογία κατατέθηκε στο πολυνομοσχέδιο των υπουργείων Οικονομικών και Δικαιοσύνης για το πτωχευτικό δίκαιο, το πλαστικό χρήμα και την οικειοθελή αποκάλυψη αδήλωτων εισοδημάτων που συζητείται από την Παρασκευή στην Ολομέλεια της Βουλής και αργά απόψε ψηφίζεται.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την τροπολογία διατηρείται μέχρι 31/12/17 το καθεστώς μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά των νομών Λέσβου, Χίου, Σάμου, Δωδεκανήσου πλην της Ρόδου και της Καρπάθου. Δηλαδή θα εξακολουθούν να ισχύουν για το διάστημα αυτό οι μειωμένοι κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ.

Όπως προβλέπεται στην τροπολογία το καθεστώς του μειωμένου ΦΠΑ ισχύει, εφόσον πρόκειται για αγαθά, τα οποία κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

  1. βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκαταστημένος στα νησιά αυτά
  2. πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκαταστημένο σε οποιοδήποτε μέρος του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκαταστημένο στα νησιά αυτά
  3. αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο.

Το κόστος από την διατήρηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα συγκεκριμένα νησιά για το 2017 εκτιμάται σε 50 εκατ. ευρώ σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.

Κρεμαστινός: Η αναστολή είναι ανεπαρκέστατη

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Κρεμαστινός, σημειώνει -μεταξύ άλλων- ότι η αναστολή θεωρείται ανεπαρκέστατη για τους κατοίκους-ακρίτες των νησιωτικών περιοχών.

«Τα νησιά χρειάζονται ειδικό αναπτυξιακό καθεστώς με στόχο τον διπλασιασμό των υποδομών στον τουρισμό και ανάπτυξη της πρωτογενούς παραγωγής, αλιείας, γεωργίας, κτηνοτροφίας με στόχο να καταστούν αυτάρκη».

Ποτάμι: Συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις

Το Ποτάμι, σε ανακοίνωσή, θυμίζει τις προτάσεις που υπέβαλε το φθινόπωρο:

1. Διατήρηση μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά

2. Αναστολή επιβολής τέλους διανυκτέρευσης στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια

3. Επαναφορά της ρύθμισης των 100 δόσεων για χρέη προς εφορία και ασφαλιστικά ταμεία

4. Θεσμοθέτηση ρυθμίσεων οφειλών επιχειρήσεων και νοικοκυριών προς τη ΔΕΗ και τους Δήμους

5. Μείωση 50% του ΕΝΦΙΑ για τα ακίνητα με επαγγελματική χρήση

6. Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 50% για την τουριστική περίοδο με ταυτόχρονη δέσμευση των επιχειρηματιών για τη διατήρηση των ίδιων θέσεων εργασίας,συγκριτικά με την προηγούμενη τουριστική περίοδο

7. Μείωση του ορίου για τη λήψη του επιδόματος ανεργίας στα 80 ημερομίσθια (από 100)

Το συνολικό δημοσιονομικό κόστος των παραπάνω μέτρων έχει υπολογιστεί περίπου σε 100 εκατομμύρια.

Ένωση Κεντρώων: Ψηφίζει, αλλά επισημαίνει

Η Ένωση Κεντρώων ψηφίζει την τροπολογία για την διατήρηση μειωμένου ΦΠΑ σε ορισμένα νησιά κατά την διάρκεια του 2017.

«Θεωρούμε ωστόσο, ότι τόσο η τροπολογία αυτή, όσο και η τροπολογία για το εφάπαξ βοήθημα που πέρασε προ ημερών, έπρεπε να τελούσαν σε γνώση των Ευρωπαίων και σε συνεννόηση μαζί τους.

Αυτό το κρυφτούλι του ΣΥΡΙΖΑ και οι μονομερείς του ενέργειες δυσκολεύουν την αξιολόγηση και δημιουργούν σύννεφα στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρώπη. Η τακτική του ΣΥΡΙΖΑ πρώτα να κόβει συντάξεις και μισθούς και μετά να δίνει βοήθημα, καθώς και η τακτική, πρώτα να ανεβάζει το ΦΠΑ σ΄όλα τα νησιά και μετά να το κατεβάζει για ένα χρόνο σε πολύ λίγα από αυτά, είναι ασυνάρτητη, παράλογη και σίγουρα δημιουργεί την εικόνα επιδιωκόμενης απόδρασης του κ. Τσίπρα από την εξουσία» αναφέρει.

Σχετικές ειδήσεις