ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσίπρας από Ηράκλειο: Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο...

Τσίπρας από Ηράκλειο: Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο...

Εκφράζοντας τα συλλυπητήριά του αλλά και τον αποτροπιασμό του για τα χθεσινά δραματικά γεγονότα σε Βερολίνο και Τουρκία, ξεκίνησε την ομιλία του στο Ηράκλειο της Κρήτης ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

«Xθες ήταν μια δύσκολη νύχτα για όλη την Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας συμπληρώνοντας πως, «η Άγκυρα, το Βερολίνο, η Μόσχα αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη συγκλονίστηκαν από τον τρόμο αποτρόπαιων πράξεων. Πράξεων που αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ζούμε σε μια σκοτεινή εποχή. Μπορεί να μην το υπολογίζουμε καμιά φορά, αλλά είναι ανεκτίμητο το αγαθό της ασφάλειας».

«Το μέλλον αυτού του κόσμου, μπορούν να το διασφαλίσουν μόνο η δημοκρατία, η ανεκτικότητα, η προσήλωση στην ειρήνη και την κοινωνική συνοχή. Αυτός είναι ο μοναδικός δρόμος για να εδραιώσουμε την ασφάλεια και την ειρήνη στις σύγχρονες κοινωνίες», είπε στη συνέχεια ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός μίλησε στη συνέχεια για τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές, αλλά και για το τέλος των μνημονίων όπως είπε: «Tέλος και ορίζοντας αυτής της συμφωνίας είναι, το αργότερο, τα μέσα του 2018. Από εκεί και πέρα, και θέλω σε κάθε περίπτωση να είμαι ξεκάθαρος, δεν υπάρχουν άλλες δεσμεύσεις και μέτρα. Ένα μήνυμα που πρέπει να περάσει μέσα και έξω από τη χώρα. Η κυριαρχία της χώρας μας θα αποκατασταθεί. Η επιτροπεία και τα μνημόνια τελειώνουν».

Η ανεργία αργά αλλά σταθερά μειώνεται ανέφερε ο πρωθυπουργός και για την οικονομία υπογράμμισε πως με πλεόνασμα 1.1% αντί για τον «κόφτη» ενεργοποιείται ο «δότης» κάτι που μας δίνει τη δυνατότητα να χορηγήσουμε την 13η σύνταξη.

«Έχω ένα καλό και ένα κακό νέο» είπε ο πρωθυπουργός. Το καλό νέο είναι ότι η 13η σύνταξη θα χορηγηθεί κανονικά στις 22 Δεκεμβρίου, το κακό νέο είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης διαφωνεί.

«Δεν γίνεται πλέον η ευρωπαϊκή ακροδεξιά και ο λαϊκισμός, να υπαγορεύουν την πολιτική που θα ακολουθήσει η Ελλάδα», συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε, «η Ελλάδα μπορεί να είναι σε πρόγραμμα, αλλά ταυτόχρονα είναι μια ανεξάρτητη χώρα. Και εφόσον τηρεί τις δεσμεύσεις της και τους κανόνες δεν δέχεται υποδείξεις από κανέναν».

«Η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει θετικά, έγκαιρα και χωρίς νέα μέτρα, μετά τη λήξη του προγράμματος, και χωρίς τις υπερβολικές απαιτήσεις κάποιων εκ των εταίρων».

«Σε κάποιους που βρίσκονταν σε τεντωμένο σχοινί διότι είχαν συνηθίσει να δανείζονται με «αέρα», όπως οι ίδιοι ομολόγησαν, αρνήθηκε η κυβέρνηση αυτή να τους κάνει τη χάρη και να συνεχίζει να τους χαρίζει δάνεια. Σήμερα βλέπουμε ότι οι επιχειρήσεις τους ήταν μια «φούσκα» και δυστυχώς τώρα σκάει. Και οδηγεί εκατοντάδες εργαζομένους σε μια τεράστια περιπέτεια. Βρισκόμαστε δίπλα σε αυτούς τους εργαζομένους», είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικές ειδήσεις