ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Κυπριακό - Βίτσας: Η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας αλλά δεν υπάρχει διάθεση για λύση

Κυπριακό - Βίτσας: Η «μπάλα» βρίσκεται στην πλευρά της Τουρκίας αλλά δεν υπάρχει διάθεση για λύση

«Η μπάλα της οριστικής επίλυσης του Κυπριακού έχει περάσει στην πλευρά της Τουρκίας. Αλλά δεν βλέπω τέτοια διάθεση αυτή τη στιγμή γιατί η Τουρκία πιέζεται από πολλές πλευρές και ίσως χρησιμοποιεί τη διαπραγμάτευση της Κύπρου σαν ένα κρυφό χαρτί», εκτίμησε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΕΡΑ.

«Εμείς και η κυβέρνηση της Κύπρου έχουμε κάνει οτιδήποτε περισσότερο μπορεί να γίνει και περιμένουμε και αναμένουμε την κίνηση και από την άλλη πλευρά», επανέλαβε.

Παράλληλα επέμεινε στην ανάγκη οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν και μετά τις συνομιλίες της Γενεύης. «Ελπίζουμε αυτή η διαπραγμάτευση που γίνεται στη Γενεύη να καταλήξει κάπου θετικά. Για το αν είμαι αισιόδοξος, με την έννοια ότι ένα ζήτημα το οποίο είναι ανοιχτό πάνω από 40 χρόνια θα λυθεί, θα σας έλεγα πως είμαι λίγο σκεπτικός», σχολίασε περαιτέρω καλώντας εκ νέου την Τουρκία να απομακρύνει τα κατοχικά στρατεύματα και να συμφωνήσει ότι δεν χρειάζονται επιπλέον εγγυήσεις.

Σχολιάζοντας τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο επανέλαβε ότι «η αποτρεπτική δύναμη των Ενόπλων Δυνάμεων αυτή τη στιγμή είναι στο καλύτερο δυνατό σημείο», πρόσθεσε.

Ενόψει της ανάληψης των καθηκόντων της προεδρίας των ΗΠΑ από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο κ. Βίτσας εκτίμησε ότι «η εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει εύκολα από τη μια μέρα στην άλλη. Οι αλλαγές γίνονται με πολύ βραδύ τρόπο».

Παράλληλα ζήτησε «μια αποφασιστική δραστηριότητα των ΗΠΑ για να σταματήσει ο πόλεμος στη Συρία, να νικηθεί ο ISIS και να σταματήσει η λογική των στρατιωτικών επεμβάσεων ως λύση». Δεν απέκλεισε δε το ενδεχόμενο ενός νέου Ρέικιαβικ, σε σχέση με τα πυρηνικά όπλα ΗΠΑ-Ρωσίας.

Σχετικές ειδήσεις