ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Πάππας: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση

Νίκος Πάππας: Οι τηλεοπτικοί σταθμοί θα πληρώνουν μέχρι να ολοκληρωθεί η αδειοδότηση

Με τίμημα θα λειτουργούν οι τηλεοπτικοί σταθμοί, μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία αδειοδότησης γνωστοποίησε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκος Παππάς.

Μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής την Παρασκευή 13 Ιανουαρίου - πριν όμως γνωστοποιηθεί η απόφαση του ΣτΕ για την επανάληψη του διαγωνισμού αδειοδότησης των καναλιών- ο κ. Παππάς τόνισε: «Μαθαίνουμε ότι πολύ σύντομα θα δημοσιευθεί η απόφαση του ΣτΕ και θα διαβουλευτούμε εκ νέου με την ανεξάρτητη ρυθμιστική αρχή για να δούμε και τα χρονοδιαγράμματα και βεβαίως, σε καμία των περιπτώσεων δεν θα αφήσουμε μεσοδιάστημα λειτουργίας μέχρι την ολοκλήρωση της αδειοδότησης, το οποίο θα είναι ένα διάστημα λειτουργίας άνευ τιμήματος, κατά το κοινώς λεγόμενο "τσάμπα". Αυτό το πράγμα δεν πρόκειται να συμβεί», είπε ο κ. Παππάς.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Νίκου Νικολόπουλου, χαρακτήρισε «πολύ θετικό ότι υπάρχει μετά από πάρα πολλά χρόνια ΕΣΡ».

«Το τελευταίο είχε εκλεγεί το 2002 και είναι προφανές ότι η στασιμότητα είναι κάτι που πήγαζε από συγκεκριμένες πολιτικές σκοπιμότητες για την εξυπηρέτηση των γνωστών συμφερόντων και τώρα που υπάρχει το ΕΣΡ θα αναλάβει και όλες τις ευθύνες», είπε ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής και τόνισε ότι οι προσδοκίες των πολιτών, δικαίως, είναι πολύ υψηλές. Σημείωσε δε ότι αυτή η σύνθεση του ΕΣΡ έχει προφανέστατα, την εκ του νόμου υποχρέωση να προχωρήσει τάχιστα στην αδειοδότηση και μάλιστα σε μια περίοδο που βρίσκεται όχι πολύ μακριά, από τη διεξαγωγή του περασμένου Αυγούστου.

«Νομίζω ότι αυτό το γνωρίζουν και όλα τα μέλη του ΕΣΡ, διότι υπάρχει ένα τετελεσμένο. Το τετελεσμένο είναι η καταβολή τιμήματος. Αποδείχθηκε δηλαδή, ότι οι ισχυρισμοί των προηγουμένων κυβερνήσεων και των κομμάτων που τώρα βρίσκονται στην αντιπολίτευση, ότι δεν έπρεπε να υπάρχει τίμημα για την άδεια λειτουργίας τηλεοπτικών σταθμών πανελλαδικής εμβέλειας, δεν έστεκε. Υπήρξε τίμημα κατεβλήθη, δυστυχώς είχαμε ένα προσωρινό φρένο, θα έλεγα εγώ, από την απόφαση του ΣτΕ», είπε ο κ. Παππάς.

Είπε μάλιστα ότι από τον αναλογούντα φόρο τηλεοπτικής διαφήμισης, έχουν εισπραχθεί 60 εκατομμύρια ευρώ.

«Ταυτόχρονα, σύμφωνα με όσα είπε, θέμα χρόνου είναι η διαδικασία του μητρώου on line media, ώστε διαφήμιση να μπορούν να παίρνουν μόνο όσα μέσα ενημέρωσης του διαδικτύου έχουν εγγραφεί στο σχετικό μητρώο, ενώ το δρόμο για τη Βουλή παίρνει και η νομοθετική πρωτοβουλία για την ηλεκτρονική πλατφόρμα διάθεσης του διαφημιστικού χρόνου», είπε επίσης.

Όπως εξάλλου σημείωσε, το ΕΣΡ έχει την πλήρη στήριξη και υποστήριξη της πολιτικής ηγεσίας η οποία παρέδωσε όλη τη δουλειά που έχει κάνει για τη διενέργεια του διαγωνισμού, σημειώνοντας μάλιστα ότι αυτό είναι μια περιουσία του Δημοσίου την οποία και η ανεξάρτητη αρχή θα πρέπει να αξιοποιήσει.

Εξέφρασε δε ικανοποίησή του που «και η αξιωματική αντιπολίτευση αν και τον «λούζει συνήθως με διάφορα κοσμητικά επίθετα τοποθετήθηκε υπέρ της κατάθεσης πόθεν έσχες των ιδιοκτησιών».

«Νομίζω λοιπόν ότι έχει γίνει ένα βήμα και το τελευταίο που απομένει σε σχέση με αυτό, είναι, αν υπάρχει ίχνος ντροπής και τσίπας να αποσυρθεί αυτή η προσφυγή από το ΣτΕ. Οι άνθρωποι δηλαδή, που έχουν προσφύγει να αντιληφθούν ότι είναι προσβλητικό να είμαστε σε καθεστώς όπου ο δημοσιογράφος των 600 και των 700 ευρώ υποχρεούται να καταθέτει πόθεν έσχες και να διεκδικούν αυτοί να μην εμπίπτουν σε αυτή την υποχρέωση», είπε ο κ. Παππάς.

Ρoή Ειδήσεων