ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επέτειος ΣΥΡΙΖΑ: Δύο χρόνια στην εξουσία, δύο χρόνια ψέματα

Επέτειος ΣΥΡΙΖΑ: Δύο χρόνια στην εξουσία, δύο χρόνια ψέματα

Το Newsbomb.gr καταγράφει με απόλυτη ακρίβεια όλα τα ψεύδη της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. που κρατούν τη χώρα δέσμια των δανειστών – Τσίπρας και Καμμένος έκαναν το ψέμα επιστήμη – Δείτε τα βίντεο

«Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα μου τα ’πες με το πρώτο σου το γάλα...». Ο εμβληματικός στίχος του Νίκου Γκάτσου που έγινε τραγούδι με τον τίτλο μου «Μάνα μου Ελλάς», στην ταινία «Ρεμπέτικο» αποτελεί ίσως την καλύτερη προφητεία για τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την διακυβέρνηση της χώρας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ που συμπληρώνει δύο χρόνια, από την πρώτη της νίκη τον Ιανουάριο του 2015.

Επί δύο χρόνια ο ελληνικός λαός έχει γίνει μάρτυρας μιας σειράς ψεμάτων χωρίς τελειωμό που ο... χαρισματικός λογοπλάστης πρωθυπουργός βάφτισε «αυταπάτες» και πιστεύει ότι καθάρισε.

Δεκάδες ψέματα που συνεχίζονται με αμείωτη ένταση ακόμη και σήμερα από τη χειρότερη μνημονιακή κυβέρνηση που έχει γνωρίσει ο τόπος.

Ο πρωθυπουργός και οι συνεργάτες του ανήγαγαν το ψέμα σε... επιστήμη φορτώνοντας το λαό με περισσότερα ψεύδη από όσα μπορεί να αντέξει ένας μέσος πολίτης.

Και δυστυχώς ο τεράστιος λογαριασμός που έχει ήδη φορτώσει δεκάδες επιπλέον δισεκατομμύρια ευρώ στον ήδη... τεράστιο λογαριασμό που μας έχουν κληροδοτήσει οι προηγούμενοι κυβερνώντες, συνεχίζει να μεγαλώνει καθώς η «περήφανη» διαπραγμάτευση με τους δανειστές συνεχίζεται ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης του τρίτου μνημονίου.

Ποτέ στο παρελθόν μια ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε ακριβώς τα αντίθετα από όσα υποσχέθηκε προεκλογικά, αλλά κυρίως στις προγραμματικές της δηλώσεις που εξαγγέλλει ο εκάστοτε πρωθυπουργός προκειμένου να λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και να ξεκινήσει την κυβερνητική του θητεία.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στη Βουλή κατά την ανάγνωση των δικών του προγραμματικών δηλώσεων είπε πολλά. Για την ακρίβεια, ο κ. Τσίπρας κινήθηκε στη λογική ότι τα μεγάλα ψέματα είναι πάντα πιο πιστευτά. «Χάιδεψε αυτιά» και εντός και εκτός Ελλάδας. Είπε σε όλους αυτά που ήθελαν να ακούσουν.

Εντυπωσιακά, φιλόδοξα και άκρως ενθαρρυντικά ήταν όσα υποσχέθηκε στον ελληνικό λαό. Υποσχέθηκε μία Ελλάδα οικονομικά αυτοδύναμη, ανεξάρτητη και κυρίαρχη, ισότιμο εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη.

Είπε ότι «έχουμε σχέδιο ρεαλιστικό, έχουμε στρατηγική διαπραγματευτική, κυρίως όμως γιατί δεν έχουμε δεσμεύσεις, παρά μονάχα μία. Να υπηρετήσουμε το συμφέρον του λαού μας, να υπηρετήσουμε το εθνικό συμφέρον. Η ελληνική Κυβέρνηση έχει σχέδιο έτοιμο -δεν το φτιάχνει τώρα- έχει προτάσεις -δεν τις φτιάχνει τώρα- είναι ρεαλιστικές και είναι ικανές να δημιουργήσουν ένα πλαίσιο συμφωνίας αμοιβαία αποδεκτό».

Δεσμεύτηκε ότι «η αμετάκλητη απόφαση της Κυβέρνησής μας είναι να τιμήσει και να εφαρμόσει στο σύνολό τους τις προεκλογικές προγραμματικές μας δεσμεύσεις, με πλήρη σεβασμό στη λαϊκή βούληση, όπως αυτή εκφράστηκε με την ψήφο του λαού μας στις πρόσφατες εκλογές», και συμπλήρωσε ότι «μετά από πέντε χρόνια μνημονιακής βαρβαρότητας, ο λαός μας δεν αντέχει άλλη απογοήτευση, δεν αντέχει άλλη ματαίωση».

Με στόμφο, υποστήριξε: «Δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε την ιστορία μας. Δεν πρόκειται να διαπραγματευθούμε την περηφάνια και την αξιοπρέπεια αυτού του λαού. Αυτά είναι για εμάς ιερές και αδιαπραγμάτευτες αξίες. Είμαστε σάρκα από τη σάρκα του λαού. Ερχόμαστε μέσα από τις σελίδες της ιστορίας αυτού του λαού και γι’ αυτό θα τον υπηρετήσουμε μέχρι τέλους. Είμαστε κάθε λέξη από το Σύνταγμα αυτής της χώρας. Σε αυτό το Σύνταγμα ορκιστήκαμε, αυτό το Σύνταγμα θα υπηρετήσουμε. Και θα το υπηρετήσουμε μέχρι τέλους, δικαιώνοντας τα οράματα, τις αξίες, τους αγώνες, τις θυσίες του ελληνικού λαού!».

Αξίζει λοιπόν να δούμε τι είπε και τι έχει κάνει εδώ και δύο χρόνια.

Το Newsbomb.gr καταγράφει τα 30 μεγαλύτερα ψέματα που είπε στις προγραμματικές του δηλώσεις τον Ιανουάριο του 2015 αλλά και τις επιπλέον 16 υποσχέσεις που προσέθεσε μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου, μετά δηλαδή το δημοψήφισμα, τα capital controls και ειδικότερα το τρίτο Μνημόνιο.

Τον πρώτο χρόνο της διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε στην κυριολεξία ρεσιτάλ ψεύδους. Υποσχέθηκε τα πάντα στους πάντες. Αδιάψευστος μάρτυρας η εικόνα και οι δημόσιες δηλώσεις τόσο του κ. Τσίπρα, όσο και των υπουργών του.

Δείτε λοιπόν καρέ – καρέ τι έλεγαν το 2015:

1. «Αποκαθιστώντας άμεσα τη λειτουργία της δημοκρατίας και πρώτα απ’ όλα, τη λειτουργία του Κοινοβουλίου, που ουσιαστικά είχε καταργηθεί μέσα από διαρκείς πράξεις νομοθετικού περιεχομένου», έλεγαν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που συνέχισαν την πρακτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.

2. «Σε μια διαπραγμάτευση που, επιτέλους, ξεκίνησε, η Ελληνική Δημοκρατία, η Ελλάδα, καταθέτει προτάσεις, δεν δέχεται εντολές και μάλιστα μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας» βροντοφώναζαν οι κύριοι Τσίπρας και Καμμένος την ώρα που τα email των τεχνικών κλιμακίων της τρόικας πηγαινοέρχονταν με αμείωτους ρυθμούς.

3. Πρώτη προτεραιότητα της Κυβέρνησής μας, από την Τετάρτη το πρωί, θα είναι η αντιμετώπιση των μεγάλων πληγών του μνημονίου. Τα συγκεκριμένα μέτρα θα αφορούν την παροχή δωρεάν σίτισης, ρεύματος, στέγης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στις χιλιάδες οικογένειες και νοικοκυριά που έπεσαν θύματα της πιο σκληρής βαρβαρότητας, της μνημονιακής βαρβαρότητας, τα τελευταία πέντε χρόνια.

4. Άμεσα, αποσυμφορούμε τη δημόσια διοίκηση από τις στρατιές συμβούλων και μετακλητών υπαλλήλων των Υπουργών. Καταργούμε σπατάλες προκλητικές. Μειώνουμε σχεδόν κατά το ήμισυ τον στόλο των επτακοσίων περίπου αυτοκινήτων στα Υπουργεία. Δίνουμε εντολή να πουληθούν κυβερνητικά αυτοκίνητα που κοστίζουν προκλητικά ποσά, άνω των 700.000 ευρώ, τη στιγμή που ο μέσος Έλληνας πολίτης υποφέρει. Δίνουμε εντολή να πουληθεί αρχικά το ένα από τα τρία κυβερνητικά αεροσκάφη. Στην ίδια κατεύθυνση θα ζητήσω από την πρόεδρο της Βουλής να επανεξετάσει και να καταργήσει το προνόμιο του βουλευτικού αυτοκινήτου.

5. Είμαστε αποφασισμένοι να επιβάλουμε ένα νέο ύφος και ήθος εξουσίας. Πρώτο παράδειγμα της νέας αντίληψης είναι ο περιορισμός του προσωπικού του Μεγάρου Μαξίμου κατά 30% και η μείωση της φρουράς ασφαλείας, της αστυνομικής φρουράς, του Πρωθυπουργού κατά 40%.

6. Προωθούμε άμεσα ρύθμιση για την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με αντικειμενικά και αξιοκρατικά κριτήρια και ταυτόχρονα αλλάζουμε το σύστημα επιλογής προϊσταμένων, κόβοντας τον γόρδιο δεσμό μεταξύ πολιτικών κομμάτων και κρατικού μηχανισμού.

7. Με την ολοκλήρωση των νέων οργανισμών των Υπουργείων καμία δημόσια υπηρεσία δεν θα ζητά πιστοποιητικά από πολίτες ή επιχειρήσεις που πιστοποιούν πληροφορίες ή στοιχεία που ήδη κατέχει κάποια άλλη δημόσια υπηρεσία.

8. Η πραγματικά αδυσώπητη μάχη που αυτή η Κυβέρνηση είναι έτοιμη να δώσει με κάθε κόστος, είναι η μάχη ενάντια στην υψηλή διαφθορά, ενάντια σ’ αυτό το σύστημα διαπλοκής πολιτικής και οικονομικής εξουσίας, που καταδυναστεύει χρόνια τον τόπο μας, ένα σύστημα που δηλητηρίασε τη δημόσια ζωή, απαξίωσε το πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς. Σε αυτό το πλαίσιο, πρώτον, κινητοποιούμε άμεσα το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος, ώστε να ελεγχθούν κατά προτεραιότητα οι λίστες των μεγαλοκαταθετών, η λίστα της αρχής για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές ενέργειες, η περιβόητη λίστα Λαγκάρντ, η λίστα Λιχτενστάιν.

9. Συστήνουμε Υπηρεσία Εσωτερικού Ελέγχου Τελωνείων και κινητοποιούμε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες και Σώματα για την πάταξη του λαθρεμπορίου καπνού και πετρελαίου, που οδηγεί σε ετήσια απώλεια εσόδων του ελληνικού δημοσίου, σύμφωνα με έγκυρες εκτιμήσεις, μεγαλύτερη από ενάμισι δισεκατομμύριο ευρώ κατ’ έτος.

10. Καταργούμε άμεσα τις ούτως ή άλλως αντισυνταγματικές διατάξεις που παρέχουν ασυλία στα διοικητικά συμβούλια του ΤΑΙΠΕΔ και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και της Τράπεζας της Ελλάδας.

11. Προχωράμε στη σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το πώς φθάσαμε ως εδώ, εξεταστικής επιτροπής για τα μνημόνια, για να διαλευκανθούν όλες οι πτυχές.

12. Δεσμευόμαστε να επεξεργαστούμε και να υιοθετήσουμε ένα σταθερό, απλό και δίκαιο φορολογικό σύστημα, που θα κατανέμει ισότιμα τα βάρη και θα δημιουργεί ταυτόχρονα την αίσθηση της ασφάλειας, που είναι αναγκαία για τις μακροπρόθεσμες στρατηγικές επενδύσεις.

13. Θεσπίζουμε το αφορολόγητο όριο στα 12. 000 ευρώ.

14. Προχωράμε στην καταγραφή των περιουσιών στην Ελλάδα και στο εξωτερικό μέσω του περιουσιολογίου που θα δίνει σαφή εικόνα για τη φοροδοτική ικανότητα πολιτών και επιχειρήσεων.

15. Το 2015 δεν θα υπάρχει ΕΝΦΙΑ. Και αυτό είναι δέσμευση.

16. Δεσμευόμαστε να προωθήσουμε σε στενή συνεργασία με το Διεθνή Οργανισμό Εργασίας, τον ILO, την άμεση αποκατάσταση των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναφορά της επεκτασιμότητας των συλλογικών συμβάσεων και των τριετιών, τη θέσπιση αυστηρού πλαισίου για την προστασία από τις μαζικές απολύσεις, την επαναφορά του θεσμού της διαιτησίας.

17. Ανυποχώρητοι παραμένουμε στο ζήτημα του διαχωρισμού των εργαζομένων με βάση ηλικιακά κριτήρια. Οι διακρίσεις και οι διαχωρισμοί σε βάρος των νέων κάτω των είκοσι πέντε ετών, που εκπαιδεύουν τη νέα γενιά εργαζομένων στην υποτέλεια, με την Κυβέρνηση κοινωνικής σωτηρίας παίρνουν τέλος. Θα υπάρξει απόλυτη εξίσωση όλων των εργαζομένων, όπως επιβάλλει η λογική, η ηθική και οι αξίες του κόσμου της εργασίας.

18. «Ίσος μισθός για ίση εργασία» είναι η αρχή μας και σ’ αυτήν την αρχή θα μείνουμε πιστοί.

19. Το ίδιοι πιστοί θα μείνουμε και στη δέσμευσή μας για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ. Αυτή η αύξηση, όμως, θα γίνει σταδιακά μέχρι το 2016.

20. Άμεσα ξεκινά το ειδικό πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας με τον αναπροσανατολισμό των κονδυλίων του Υπουργείου Εργασίας, ώστε σε ορίζοντα τετραετίας να δημιουργηθούν εκατοντάδες χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας στον ιδιωτικό, το δημόσιο και τον κοινωνικό τομέα της οικονομίας. Το νέο πρόγραμμα ανάκτησης της εργασίας, όχι μόνο θα μειώσει άμεσα την ανεργία, αλλά θα δώσει και ανάσα στα ασφαλιστικά ταμεία, θα ωθήσει αναπτυξιακά την ελληνική οικονομία και θα ενισχύσει τη θέση των εργαζομένων συνολικά.

21. Η νέα Κυβέρνηση θέλει και θα στηρίξει τις ιδιωτικές επενδύσεις που μπορούν να παίξουν κομβικό ρόλο στην προσπάθεια παραγωγικής ανασυγκρότησης της πατρίδας μας. Αυτό που η νέα ελληνική Κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει είναι να συνεχίσει αυτό το έγκλημα του ξεπουλήματος της περιουσίας του δημόσιου πλούτου, προκειμένου να χρηματοδοτεί ένα μη βιώσιμο χρέος ή προκειμένου να καλύπτει τρέχουσες χρηματοδοτικές ανάγκες. Αρκετά εγκλήματα έχουν γίνει σε βάρος του δημόσιου συμφέροντος!

22. Δεσμευόμαστε ότι δεν παραχωρούμε, δεν ξεπουλάμε τα δίκτυα και τις υποδομές της χώρας που αποτελούν εθνικό μας κεφάλαιο. Δεν ξεπουλάμε τον φυσικό και ορυκτό μας πλούτο, διότι άλλο η αξιοποίηση του εθνικού κεφαλαίου και της περιουσίας της δημόσιας περιουσίας και άλλο το ξεπούλημα.

23. Στο πλαίσιο της εξυγίανσης και ανασυγκρότησης του τραπεζικού συστήματος είναι αναγκαίες σχεδιασμένες και καλά μελετημένες παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα, είναι αναγκαία η τροποποίηση του νόμου για το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, ώστε το δημόσιο να ασκήσει χωρίς περιορισμούς τα δικαιώματά του στις συστημικές τράπεζες -που ανακεφαλαιοποιήθηκαν, άλλωστε, με χρήματα του ελληνικού λαού- λαμβάνοντας, βεβαίως, πάντα υπ’ όψιν και τα δικαιώματα των ιδιωτών μετόχων.

24. Επίσης, θεωρούμε αναγκαία την ίδρυση ενδιάμεσου φορέα για την διαχείριση των κόκκινων και επιχειρηματικών δανείων, που από τη μια πλευρά θα προστατεύει τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά και τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες και από την άλλη θα μεριμνά για τη μη επιβάρυνση των τραπεζικών ισολογισμών. Μέχρι την ψήφιση των νομοθετημάτων και την έκδοση των απαραίτητων υπουργικών αποφάσεων για την υλοποίηση των μέτρων ρύθμισης των κόκκινων δανείων απαγορεύεται κάθε πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας

25. Επίσης, απαγορεύεται η μεταβίβαση ενυπόθηκων δανείων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του οφειλέτη σε μη αναγνωρισμένα τραπεζικά ιδρύματα, σε Έλληνες ή ξένους κερδοσκόπους.

26. Η νέα Κυβέρνηση δίνει τεράστια σημασία στη στήριξη και τη διεύρυνση του κοινωνικού κράτους. Πρώτη προτεραιότητά μας στον τομέα αυτό είναι η διάσωση του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

27. Καμία, λοιπόν, αύξηση ορίων ηλικίας, καμία μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων!

28. Πρώτο μέτρο για τη στήριξη των χαμηλοσυνταξιούχων η επαναχορήγηση δέκατης τρίτης σύνταξης ως δώρο Χριστουγέννων στο τέλος του 2015 σε όποιους λαμβάνουν συντάξεις χαμηλότερες των 700 ευρώ μηνιαίως.

29. Μέρα με τη μέρα, μήνα με τον μήνα θα οικοδομούμε ένα δημόσιο, δωρεάν, ποιοτικό σύστημα υγείας για όλους τους πολίτες της χώρας με εργαλεία την ανάσχεση της ροής δημόσιων πόρων προς τον ιδιωτικό τομέα, την ουσιαστική στήριξη των δομών υγείας σε ανθρώπινο δυναμικό και υλικοτεχνικές υποδομές και τη δημοκρατική αναδιάρθρωση της διοίκησης του συστήματος. Προτεραιότητα είναι, όμως, και η καταπολέμηση της διαφθοράς στις προμήθειες φαρμακευτικού και υγειονομικού υλικού.

30. Η επιστημονική έρευνα και η καινοτομία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη μεγάλη προσπάθεια για την κοινωνική και παραγωγική ανασυγκρότηση. Στόχος της Κυβέρνησης, είναι η εκπόνηση ενός μακροπρόθεσμου σχεδίου, ώστε να επιστρέψουν στη χώρα οι χιλιάδες νέες και νέοι που εγκατέλειψαν τη χώρα και σήμερα απασχολούνται σε πανεπιστήμια και σε ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού.

31. Ιστορική υποχρέωση της νέας ελληνικής Κυβέρνησης αποτελεί η διεκδίκηση του κατοχικού δανείου και των επανορθώσεων. Είναι χρέος μας απέναντι στην ιστορία. Κεντρικό ρόλο σ’ αυτή τη διεκδίκηση η νέα ελληνική Κυβέρνηση θα αποδώσει στην Εθνική Επιτροπή, αλλά και στην εμβληματική μορφή της Εθνικής Αντίστασης, στον Μανώλη Γλέζο, που ακάματα τόσα χρόνια αγωνίζεται, προκειμένου να εκπληρωθεί αυτό το εθνικό χρέος.

ΚΑΙ ΤΑ BONUS ΨΕΜΑΤΑ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ

Ο Αλέξης Τσίπρας παρά τις διαβεβαιώσεις του σε όλους τους τόνους, προχώρησε σε δημοψήφισμα, σε capital controls και στη συνέχεια στην υπογραφή του τρίτου Μνημονίου.

Παρά την προσωπική του ήττα παρουσίασε το μαύρο – άσπρο και συνέχισε απτόητος να διαστρεβλώνει τα γεγονότα.

Αυτό έφερε στη συνέχεια, παρά τις υποσχέσεις του στους πολιτικούς αρχηγούς στη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, την προκήρυξη νέων εκλογών και μια σειρά νέων ψεμάτων και απατηλών υποσχέσεων.

1. Παραμένει σταθερός ο προσανατολισμός μας για τη σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού αλλά και για την κατάργηση διακρίσεων στην αγορά εργασίας.

2. Στους βασικούς άξονες, είναι η δημιουργία και διατήρηση περισσότερων από πενήντα χιλιάδων θέσεων εργασίας στον τομέα της αγροτικής παραγωγής και ο επανακαθορισμός της έννοιας «αγρότης κατά κύριο επάγγελμα», με στόχο τη διαφορετική φορολογική μεταχείριση και τον πραγματικό προσδιορισμό του εισοδήματος των κατόχων αγροτικών εκμεταλλεύσεων με βασικό γνώμονα την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής παραγωγής, αλλά κυρίως την ενίσχυση του εισοδήματος των μικρών και μεσαίων αγροτών.

3. Προχωρούμε στη θέσπιση Εθνικού Μητρώου για τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης που διαθέτουν πολύ υψηλά εκπαιδευτικά και διοικητικά προσόντα. Το αργότερο ως τον Σεπτέμβρη του 2016 θα είμαστε έτοιμοι, ώστε οι επιτελικές θέσεις του δημόσιου τομέα και των νομικών προσώπων να στελεχώνονται από τη δεξαμενή του νέου Εθνικού Μητρώου.

4. Στόχος μας είναι μία ενιαία, στοχευμένη και κοινωνική ψηφιακή πολιτική. Γι’ αυτό, σκοπεύουμε να καταρτίσουμε και να εφαρμόσουμε ένα ενιαίο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την Ψηφιακή Ανάπτυξη, την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και το Εθνικό Σχέδιο Ευρυζωνικότητας.

5. Καταρτίζουμε τριετές σχέδιο δράσης για τη ριζική βελτίωση υπηρεσιών ηλεκτρονικής διακυβέρνησης από το δημόσιο προς τους πολίτες, με στόχο, κατ’ ελάχιστον, τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στους αντίστοιχους δείκτες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

6. Για το αμέσως επόμενο διάστημα έχουν προγραμματιστεί: η έκδοση καρτών μετακίνησης για άτομα με αναπηρία, για τους πολύτεκνους, τους τρίτεκνους, τους άνεργους, τους χαμηλοσυνταξιούχους άνω των εξήντα πέντε ετών. Η ενεργοποίηση των καρτών υγείας ανασφάλιστων. Τα σχολικά γεύματα για μαθητές δημοτικών σχολείων. Άμεσες νομοθετικές ρυθμίσεις για τις αγορές χωρίς μεσάζοντες, για τη διάθεση προϊόντων που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια από μεγάλες αλυσίδες εμπορίας τροφίμων σε δομές αλληλεγγύης.

7. Στον τομέα της υγείας, όμως, στρατηγικός μας στόχος είναι η οικοδόμηση ενός δημόσιου και δωρεάν συστήματος ισότιμης πρόσβασης και καθολικής κάλυψης, με υψηλής ποιότητας παρεχόμενες υπηρεσίες και ελεγχόμενο κόστος. Στο πλαίσιο αυτό δεσμευόμαστε για την απρόσκοπτη και ισότιμη πρόσβαση σε αποτελεσματικά, ποιοτικά και ασφαλή φάρμακα για τον Έλληνα πολίτη. Ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε σε δράσεις και πολιτικές που θα προάγουν τη βασική και την κλινική έρευνα στον τομέα του φαρμάκου. Επιταχύνουμε και ολοκληρώνουμε τις διαδικασίες προσλήψεων όλων των ειδικοτήτων που αυτή τη στιγμή εκκρεμούν. Πρόκειται για περίπου χίλιες εκατό προσλήψεις υγειονομικών μέσα στο 2015, ενώ περίπου δυόμισι χιλιάδες νέες θέσεις γιατρών, νοσηλευτών και λοιπών επαγγελματιών υγείας θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα.

8. Ο μεγάλος και εμβληματικός στόχος, όμως, στον τομέα της υγείας είναι η δημιουργία ενός νέου μοντέλου στην πρωτοβάθμια φροντίδα, ενός νέου μοντέλου, που θα αποτελεί τον βασικό πυλώνα για το νέο σύστημα υπηρεσιών υγείας. Το μοντέλο θα βασίζεται στις μονάδες υγείας γειτονιάς και θα αποτελεί το θεμέλιο ενός νέου και λειτουργικού δημόσιου συστήματος παροχής ποιοτικών υπηρεσιών, που θα προωθεί την ισότιμη πρόσβαση και την καθολική κάλυψη.

9. Σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της ανεργίας από τον Μάρτη του 2016 και μέχρι το τέλος του χρόνου ο σχεδιασμός μας προβλέπει την ένταξη επιπλέον εκατόν πενήντα χιλιάδων ανέργων σε προγράμματα απασχόλησης.

10. Με σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να διατηρηθεί το ΕΚΑΣ μέχρι το 2020 και να αναζητηθούν ισοδύναμα μέτρα, ώστε να μη μειωθούν ραγδαία οι επικουρικές συντάξεις. Αντί νέων περικοπών και της κούρσας προς τα κάτω, επιλέγουμε να μεταρρυθμίσουμε το ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, προστατεύοντας το επίπεδο των παροχών. Πάμε σε ένα σύστημα με ενισχυμένο αναδιανεμητικό χαρακτήρα, με κοινωνική και διαγενεακή δικαιοσύνη, με την εφαρμογή ενιαίων κανόνων στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.

11. Θα ελεγχθούν εξονυχιστικά όλες οι λίστες της φοροδιαφυγής, κυρίως η λίστα Λαγκάρντ, για την οποία φαίνεται ότι η ελληνική δικαιοσύνη έχει τώρα νέα στοιχεία.

12. Θα παταχθεί το λαθρεμπόριο των καπνικών και των οινοπνευματωδών ποτών.

13. Θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για τη σύναψη των δημόσιων συμβάσεων αλλά και θα ελεγχθούν όλες οι συμβάσεις για τις οποίες υπάρχουν υπόνοιες παρανομίας.

14. Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία -επιτέλους σε αυτόν τον τόπο- αδειοδότησης των ραδιοτηλεοπτικών μέσων και συχνοτήτων.

15. Θα ολοκληρωθεί η διαδικασία κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο, καθώς και όλοι οι οικονομικοί έλεγχοι στις αθλητικές ομοσπονδίες, που εκκρεμούσαν για περισσότερο από μία δεκαετία.

16. Θα εξυγιανθεί το πλαίσιο λειτουργίας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και θα διαλευκανθούν όλες οι ανοικτές υποθέσεις από την Αγροτική Τράπεζα μέχρι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Σχετικές ειδήσεις