ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απ. Κακλαμάνης: Όχι άλλα λάθη

Απ. Κακλαμάνης: Όχι άλλα λάθη
Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η έννοια "ανοιχτό κόμμα" έχει παρεξηγηθεί...

Με πλήθος αναφορών στον ιδρυτή του Κινήματος Ανδρέα Παπανδρέου, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής, Απόστολος Κακλαμάνης, υπογράμμισε τις διαφορές του παλαιού και του τωρινού ΠΑΣΟΚ.

Αν είχαμε διαλύσει ως κόμμα -όπως τώρα- πριν αναλάβουμε την εξουσία το 1981, τώρα θα ήμασταν ένα από αυτά τα κόμματα γκρουπούσκουλα, είπε στην ομιλία του στην Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος.

Αναφερόμενος στον ιδρυτή του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν οραματιστής, αλλά η προσπάθεια ήταν συλλογική από πολλά πρόσωπα και τόνισε ιδιαίτερα το ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου ομογενοποιούσε τις διαφορετικές απόψεις που υπήρχαν στο Κίνημα.

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι η έννοια "ανοιχτό κόμμα" έχει παρεξηγηθεί και διευκρίνισε ότι "ανοιχτό κόμμα" δεν σημαίνει ούτε "μπάτε σκύλοι αλέστε", ούτε "όποιον μου "γυαλίζει" τον βάζω κορόνα στο κεφάλι μου".

Επιπλέον ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι συνέδριο δημοκρατικού κόμματος δεν σημαίνει να συνέρχονται 7.000 άνθρωποι και τόνισε ότι χρειαζόμαστε ένα πραγματικά δημοκρατικό κόμμα, καθώς όπως ανέφερε το μεγάλο πρόβλημα της δημοκρατίας στην Ελλάδα συνίσταται στο ότι παρά την ύπαρξη Συντάγματος και θεσμών, αυτά στην πράξη είναι "αδειανά πουκάμισα".

Ο Ανδρέας Παπανδρέου και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχαν τόση εμπιστοσύνη στον εαυτό τους αλλά και τόση ανησυχία για το μέλλον, είπε, ώστε μπορούσαν να ισορροπούν διαφορετικές απόψεις, ενώ πίστωσε σε αμφότερους το γεγονός ότι η κοινοβουλευτική δημοκρατία στην Ελλάδα λειτούργησε επί 30 χρόνια "χωρίς το μπάχαλο των πολυκομματικών κυβερνήσεων".

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής επισήμανε επίσης ότι στα ευρωπαϊκά κόμματα δεν ταυτίζεται πάντα το πρόσωπο του πρωθυπουργού με εκείνο του αρχηγού του κόμματος και επισήμανε ότι "ακριβώς επειδή υπάρχουν ιδεολογικοπολιτικές ρίζες, πέρα από τα πρόσωπα, οι κοινωνίες αυτές προχωρούν".

"Εμείς εδώ παραμείναμε "Βαλκάνια" και συνέχεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας" είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κακλαμάνης.

"Στο ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπιζόμαστε τις αρχές, τις αξίες και το έργο μας" είπε στη συνέχεια ο κ. Κακλαμάνης ο οποίος αναφερόμενος στο 1981 είπε ότι τότε είχαμε στασιμοπληθωρισμό κα μηδενική ανάπτυξη.

"Η εργάτρια από το Μοσχάτο με 200 δραχμές μεροκάματο πήγαινε στα υφαντουργεία της Νέας Φιλαδέλφειας, αλλά ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν της έκοψε τις 200 δραχμές" είπε ο κ. Κακλαμάνης προσθέτοντας ότι "ακολούθησε την λεγόμενη Κεϋνσιανή πολιτική".

"Απέναντί μας είχαμε τον ΣΕΒ, δηλαδή μια ομάδα επιχειρηματιών του Λεκανοπεδίου η οποία είναι υπεύθυνη για την καταστροφή του και επιπλέον παρίστανε τους αντιπροσώπους των βιομηχανιών και βιοτεχνιών της χώρας" είπε ο κ Κακλαμάνης επισημαίνοντας ότι "ο λαός είδε πως ο Ανδρέας Παπανδρέου δεν του έλεγε "φούμαρα" αλλά έκανε πράξη αυτά που έλεγε".

Ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ανάπτυξη είναι και η Υγεία και η Παιδεία και ο Πολιτισμός "εκτός αν κάποιοι θέλουν να μας κάνουν χώρα της Αφρικής ή της Ασίας μόνο που και εκεί πέρα από το μέχρι τώρα "ένα πιάτο ρύζι" ζητούν και δεύτερο και τρίτο".

"Επί ενάμιση χρόνο "φώναζα" και στην Βουλή και στην Ιπποκράτους για το ΕΣΠΑ ενθυμούμενος το "πακέτο Ντελόρ", καθώς και τα Β' και Γ' Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης" είπε ο κ. Κακλαμάνης.

Προτάσσοντας την έκφραση "όχι άλλα λάθη" ο πρώην πρόεδρος της Βουλής είπε ότι πιστεύει πως τα λάθη σταμάτησαν στους τομείς της οικονομίας και της δημόσιας διοίκησης, αλλά πρόσθεσε ότι "αχρηστεύσαμε δύο στελέχη μας" χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις.

Αναφερόμενος στα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για σχέδια δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή αλλά και για τις υποκλοπές, ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι "πέρα από την συγκάλυψη, θέλουν να ετοιμάσουν ένα "σωτήρα". "Θα τους βοηθήσουμε σε αυτό;" ήταν το ρητορικό ερώτημα που έθεσε ο πρώην πρόεδρος της Βουλής για να απαντήσει "ελπίζω πως όχι".

Ο κ. Κακλαμάνης ολοκλήρωσε την τοποθέτησή του καλώντας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε "συσπείρωση, άσκηση ουσιαστικής κριτικής, ενότητα και αγώνα" και εκφράζοντας την βεβαιότητα ότι "θα τα βγάλουμε πέρα".