ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΝΔ: Ικανοποίησηση αλλά όχι «αέρας στα μυαλά» από τις δημοσκοπήσεις

ΝΔ: Ικανοποίησηση αλλά όχι «αέρας στα μυαλά» από τις δημοσκοπήσεις
Οι συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά γνωρίζουν ότι έχουν μπροστά τους αγώνα...

«Η ελληνική κοινωνία με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο συμφωνεί και δικαιώνει, την πολιτική που από την πρώτη στιγμή υποστήριξε η ΝΔ και ο Αντώνης Σαμαράς», εκτιμούν στη ΝΔ, ερμηνεύοντας τα στοιχεία των πρώτων, μετά τις θερινές διακοπές, δημοσκοπήσεων, διατηρώντας παράλληλα ψύχραιμη στάση, αφού δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να εφησυχάσει η κοινή γνώμη.

«Είναι άλλο το τι θεωρητικώς "απαιτείται" και "θα έπρεπε" μπροστά στα πλήρες σημερινό αδιέξοδο και άλλο το τι πράγματι "μπορεί και πρέπει να γίνει" όσο διατηρείται η σημερινή καταστροφική πολιτική», σημειώνει μάλιστα ο Πολιτικός Σχεδιασμός, θεωρώντας πως η κοινωνία έχει αντιληφθεί πως η χώρα χρειάζεται εκλογές και πως η ΝΔ πρέπει να λάβει σαφή λαϊκή εντολή, προκειμένου να εφαρμόσει το πρόγραμμά της.

Οι συνεργάτες του προέδρου ωστόσο, δεν επιθυμούν σε καμία περίπτωση να δώσουν την αίσθηση πως έχουν πάρει «αέρα», από τα τελευταία ευρήματα, αφού γνωρίζουν ότι έχουν μπροστά τους έναν μεγάλο αγώνα που πρέπει να δώσουν όχι μόνο εντός αλλά και εκτός συνόρων.

Στο αίτημα για άμεση προσφυγή στις κάλπες, θα επιμείνει προσωπικά, ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς, κατά την εμφάνισή του στη ΔΕΘ, αφού η ΝΔ –αν και δεν μπορεί να στοιχηματίσει για τις ακριβείς προθέσεις Παπανδρέου-, θεωρεί πως αυτή είναι η μόνη λύση εξόδου από την κρίση.

Τα επιμέρους ερωτήματα που… φέρνουν χαμόγελα

Πέραν του γενικότερου ευνοϊκού κλίματος που καταγράφεται στο σύνολο πια των δημοσκοπήσεων, το επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά, δίνει ιδιαίτερη προσοχή, σε επιμέρους ερωτήματα τα οποία αξιολογούνται ως πολύ κρίσιμα.

Ως τέτοια αντιμετωπίζονται επί παραδείγματι 3 ερωτήματα (2 της Κάπα-Research και ένα της ALCO) που αποκαλύπτουν πως:

• το 61,8% των πολιτών απαντά απερίφραστα σήμερα ότι η εκλογή του ΠΑΣΟΚ πριν από δύο χρόνια ήταν αρνητική εξέλιξη για τη χώρα. Αυτή η παραδοχή του εκλογικού σώματος, θεωρείται ιδιαζόντως σημαντική και καθοριστική για το επόμενο διάστημα

• το 76,3% θεωρεί ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να επαναδιαπραγματευθεί άμεσα το μνημόνιο που υπέγραψε, έναντι του 19,3% που απάντησε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να είναι συνεπής με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Η ΝΔ, βλέπει σε αυτή την απάντηση περίτρανη δικαίωση των δικών της επιχειρημάτων

• το 78% των πολιτών απαιτεί από τον Γ. Παπανδρέου να εξαγγείλει στη φετινή ΔΕΘ μείωση φορολογίας και μέτρα για ανάπτυξη. Αυτή η επιθυμία, συμπίπτει απόλυτα με τη βασική διαφοροποίηση της ΝΔ και την «κόκκινη γραμμή», που έχει χαράξει εντός και εκτός Ελλάδος ο Αντώνης Σαμαράς.

Ο προβληματισμός

Προβληματισμό ωστόσο συνεχίζει να προξενεί, στο στρατηγείο του Αντώνη Σαμαρά, το γεγονός πως η αξιωματική αντιπολίτευση μοιάζει ακόμη και σήμερα να αδυνατεί να αποσπάσει την πολυπόθητη αυτοδυναμία, αφού τα ποσοστά που συγκεντρώνει δεν της εξασφαλίζουν μια τέτοια προοπτική.

Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους η «Συγγρού», αποφεύγει να κάνει «σημαία» της το σαφές προβάδισμα που καταγράφεται σε όλες τις έρευνες που διενεργούνται, ενώ στελέχη του κόμματος επιμένουν να κρατούν χαμηλούς τόνους, δηλώνοντας πως αυτό που προέχει είναι η αλλαγή πολιτικής και η επίσπευση των εκλογών, ώστε να γίνει η Επανεκκίνηση της οικονομίας, με την εφαρμογή του «γαλάζιου» προγράμματος.