Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Έργο πνοής με τη σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή

Newsroom Newsroom

Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος: Έργο πνοής με τη σφραγίδα του Κώστα Καραμανλή

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) στο Φαληρικό Δέλτα, παραδίδεται σήμερα, Πέμπτη (23/02/2017) στην ελληνική κοινωνία, με μια επίσημη τελετή κατά την οποία θα απευθύνει χαιρετισμό, ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Πρόκειται για ένα έργο πνοής, το οποίο ξεπερνά τα όρια της Αθήνας και της Αττικής και αφορά ολόκληρη τη χώρα. Η Ελλάδα αποκτά ένα σύγχρονο κέντρο Παιδείας και Πολιτισμού, χάρη στην προσφορά του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος», και στην προσωπική συμβολή του Κώστα Καραμανλή.

Η αρχή έγινε επί πρωθυπουργίας του κ. Καραμανλή. Στις 16 Μαρτίου 2006, ο τότε πρωθυπουργός συναντάται στο Μέγαρο Μαξίμου με τη Συμβουλευτική Επιτροπή του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος». Στη συνάντηση εκδηλώνεται η πρόθεση του Ιδρύματος να χρηματοδοτήσει εξ ολοκλήρου τη μελέτη, την κατασκευή και τον εξοπλισμό τριών μεγάλων έργων: του Πολιτιστικού - Εκπαιδευτικού Πάρκου και εντός αυτού της νέας Εθνικής Βιβλιοθήκης και της νέας Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το Ίδρυμα ζητά να παραχωρηθεί μια κατάλληλη για το σχέδιό του έκταση ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου και τη δέσμευση της Πολιτείας ότι δεν θα προέκυπταν στην πορεία κωλύματα και καθυστερήσεις.

Ο πρωθυπουργός ευχαριστεί τους εκπροσώπους του Ιδρύματος και ουσιαστικά «υιοθετεί» το σχέδιο. Μετά από εκτενείς συζητήσεις και ενέργειες επιλέγεται ως πλέον κατάλληλη η έκταση 200 στρεμμάτων του παλαιού Ιπποδρόμου. Στους μήνες πουν ακολουθούν ο Πρωθυπουργός επισπεύδει την εξέλιξη των διαδικασιών και συντονίζει τις διαπραγματεύσεις μεταξύ όλων των εμπλεκομένων μερών. Σε διαρκή επικοινωνία με τους αρμόδιους υπουργούς δίνονται οδηγίες και κατευθύνσεις οι οποίες στην πορεία μεταφράζονται σε γρήγορες και αποτελεσματικές λύσεις σύνθετων τεχνικών και διαδικαστικών ζητημάτων.

Στις 11 Ιουνίου 2007 ο Κώστας Καραμανλής και οι εκπρόσωποι του Κοινωφελούς Ιδρύματος «Σταύρος Σ. Νιάρχος», Ανδρέας Δρακόπουλος και Σπύρος Νιάρχος, συνυπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας του Ελληνικού Δημοσίου και του Ιδρύματος για την υλοποίηση των έργων. Μετά την υπογραφή του Μνημονίου ο πρωθυπουργός δήλωσε μεταξύ άλλων: «Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μου για την υπογραφή του Μνημονίου Συνεργασίας... Είναι ένα μεγάλο έργο πνοής, το οποίο προστίθεται στη μακρά σειρά προσφοράς του Ιδρύματος "Σταύρος Σ. Νιάρχος" στον τόπο μας. Ένα έργο το οποίο αποδεικνύει ότι συνεχίζεται η μακρά παράδοση προσφοράς των επιφανών Ελλήνων ευεργετών, των ανθρώπων που διέθεσαν και διαθέτουν το περίσσευμα της δημιουργικής τους δράσης για το συλλογικό καλό».

Η προσωπική εμπλοκή του Κώστα Καραμανλή συνεχίζεται μέχρι την υπογραφή της σύμβασης και την κύρωσή της από τη Βουλή τον Αύγουστο του 2009. Χάρη σε αυτή, διασφαλίσθηκε η απρόσκοπτη και εντός των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίηση του έργου.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved