ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Καρφί» Τσίπρα σε Τσακαλώτο για το «ούτε ένα ευρώ λιτότητα»

«Καρφί» Τσίπρα σε Τσακαλώτο για το «ούτε ένα ευρώ λιτότητα»

Ειδήσεις | Βουλή:Με μια δήλωση που θα μπορούσε κάλλιστα να εκληφθεί ως αιχμή σε βάρος του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε την Παρασκευή (24/02/2017) στη Βουλή ότι «αυτή τη θέση, ότι δεν θα δεχθούμε ούτε ένα ευρώ λιτότητα, όταν το είπα με λοιδορήσατε. Με είπατε ψεύτη και οι ηπιότεροι και ότι αποτελούσε μια διαπραγματευτική τακτική. Αυτή η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας έγινε σεβαστή από όλους. Σεβάστηκαν τις θυσίες του ελληνικού λαού. Υπήρξε την προηγούμενη Δευτέρα μια σημαντική μεταστροφή των δανειστών».

ΤΟ... ΒΙΟΛΙ ΤΟΥ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ: «ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ EUROGROUP» - ΕΠΙΤΕΘΗΚΕ ΣΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΤΟΥ

Σημειώνεται πως ο κ. Τσακαλώτος είχε δηλώσει σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 ότι η φράση του κ. Τσίπρα «για ούτε ένα ευρώ λιτότητα» ήταν ένας «διαπραγματευτικός ελιγμός».

«Τι θέλατε να πει ο πρωθυπουργός; Να πει ότι είμαστε έτοιμοι να κάνουμε 1 δισ. και μετά αυτοί να το πάνε στα 2 δισ.; Τι θέλατε να πει; Ο πρωθυπουργός πρέπει να κρατήσει μια γραμμή όσο σκληρή γίνεται για να κάνει όσο μικρότερη υποχώρηση...», είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ο υπουργός Οικονομικών.

«Δεν πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μίνιμουμ, πας σε μια διαπραγμάτευση λέγοντας το μάξιμουμ», συνέχισε ο κ. Τσακαλώτος.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός απάντησε σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλη Λεβέντη, αναφορικά με το αποτέλεσμα του Eurogroup.

Δείτε παρακάτω το χρονικό της συζήτησης στη Βουλή

LEVENTIS

Λεβέντης: Καμία εγγύηση για τους φορολογούμενους τα αντίμετρα

«Πώς θα πάρει πίσω ο φορολογούμενος τα χρήματα από τα νέα μέτρα; Πώς θα ισοβαθμήσει το τσεκούρι από τη μείωση των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου;», αναρωτήθηκε ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλης Λεβέντης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.

«Τα αντίμετρα δεν αποτελούν εγγύηση για τους φορολογούμενους», είπε ο κ. Λεβέντης καταθέτοντας αναπτύσσοντας την ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό σχετικά με τη συμφωνία που επήλθε στο Eurogroup της περασμένης Δευτέρας (20/02/2017).

Αναφερόμενος στο νέο ασφαλιστικό, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων υπογράμμισε πως «επί της ουσίας πρόκειται για ένα νέο φορολογικό, το οποίο θα φέρει μείωση εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία».

«Ο νέος νόμος φάνηκε από την αρχή ότι δεν θα λειτουργήσει, θα είναι σα να πληρώνουμε χρήματασε δύο εφορίες», πρόσθεσε ο κ. Λεβέντης.

«Η Ένωση Κεντρώων εκτιμά πως δεχόμαστε τις υποσχέσεις των θεσμών και παγιδευόμαστε σε ένα ατέρμονα φαύλο κύκλο χωρίς ουσία», δηλώνει το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη, υποστηρίζοντας ότι «τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές θα ψηφιστούν από την κυβέρνηση, όμως, δεν γνωρίζουμε τι θα γίνει με τα λεγόμενα ευεργετικά αντί-μέτρα τα οποία θυμίζουν την λαϊκή ρήση “γουρούνι στο σακί”».

Η Ένωση Κεντρώων υποστηρίζει ότι «ήρθε η ώρα, οι πολιτικές δυνάμεις να κάνουν υποχωρήσεις για την συναίνεση και να αφήσουν στην άκρη τους προσωπικούς τακτικισμούς χάριν της πατρίδος».

Τσίπρας: «Κάναμε μεγάλη προσπάθεια...»

tsipras2

«Η κυβέρνηση κάνει μια πολύ μεγάλη προσπάθεια σε δύο παράλληλα μέτωπα, να πετύχει τους στόχους του τρέχοντος προγράμματος και να ολοκληρώσει με επιτυχία και χωρίς πρόσθετη λιτότητα τη διαπραγμάτευση για τη δεύτερη αξιολόγηση», είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ενημερώνοντας τη Βουλή για τα αποτελέσματα του Eurogroup, στο πλαίσιο της «Ώρας του Πρωθυπουργού», ύστερα από ερώτηση του προέδρου της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη.

«Η δουλειά που γίνεται αποδίδει καρπούς», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στο Eurogroup έγινε ένα καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, τόνισε ο πρωθυπουργός. Είπε ότι με την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup επιστρέφουν οι θεσμοί για να ολοκληρωθεί άμεσα η τεχνική συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση από την αρχή επέμεινε ότι η πορεία της οικονομίας δεν δικαιολογεί νέα μέτρα λιτότητας και ότι κάτι τέτοιο θα ήταν φραγμός στις αναπτυξιακές δυνατότητες της χώρας».

Υπογράμμισε ότι η θέση για ούτε ένα ευρώ λιτότητας, για την οποία, όπως είπε, λοιδορήθηκε το προηγούμενο διάστημα όταν την είχε διατυπώσει, έγινε σεβαστή. Την προηγούμενη Δευτέρα, είπε, υπήρξε μια μεταστροφή όλων των πλευρών στην κατεύθυνση της υπέρβασης της λιτότητας και της επικέντρωσης σε αυτό που κάποιοι ονομάζουν αλλαγή στο μείγμα της πολιτικής που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα.

Σημείωσε ότι σε μια διαπραγμάτευση μαζί με τα κέρδη θα πρέπει να κάνεις και συμβιβασμούς, για να προσθέσει ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις μόνο έχαναν.

Πετύχαμε έναν έντομο συμβιβασμό, συμφωνήθηκε για πρώτη φορά μετά από επτά χρόνια να αφήσουμε πίσω την αρχή της διαρκούς λιτότητας και να επανακαθορίσουμε προτεραιότητες στη βάση της προώθησης πολιτικών που θα ενισχύουν τη διαπιστωμένη αναπτυξιακή τάση της ελληνικής οικονομίας, τόνισε.

Ο κ. Τσίπρας στηλίτευσε την κινδυνολογία και την καταστροφολογία της προηγούμενης περιόδου. Επισήμανε ότι στην αντιπολίτευση είχαν προεξοφλήσει όλοι ότι η κυβέρνηση δεν θα επιτύγχανε τους στόχους της και ότι θα ενεργοποιηθεί ο κόφτης.

Τελικά, τόνισε, όχι μόνο δεν ενεργοποιήθηκε ο κόφτης, αλλά ενεργοποιήθηκε ο δότης, με την εφάπαξ 13η σύνταξη, ενώ κατηγόρησε τη ΝΔ ότι είχε κρατήσει αδιανόητη στάση, που δεν επικρότησε ένα μέτρο -για πρώτη φορά σε 7 χρόνια προγράμματος- παροχής στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Επισήμανε, επίσης, ότι ο κ. Λεβέντης ήταν ο μόνος που μπήκε στον κόπο να μου καταθέσει ερώτηση για το ζήτημα, ενώ άλλοι δεν το έκαναν γιατί προτιμούν τους μονολόγους, τονίζοντας ότι θα είναι στη Βουλή κάθε Παρασκευή για να απαντάει, και σε εύκολες και δύσκολες στιγμές, γιατί εκείνος δεν κρύβεται όπως κρύβονται άλλοι, κάτι που, όπως σημείωσε, φαίνεται από τα άδεια έδρανα.

«Για κάθε ευρώ επιβάρυνσης θα υπάρχει κι ένα ευρώ ελάφρυνσης»

«Δεν υπάρχει πλέον στο τραπέζι η παράλογη απαίτηση για επιπλέον μέτρα 2% του ΑΕΠ για μετά τη λήξη του προγράμματος», είπε, εξάλλου ο Αλέξης Τσίπρας.

Σημείωσε δε ότι «για κάθε ευρώ επιβάρυνσης από τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουν οι δανειστές μας -και για τις οποίες προεξοφλώ ότι δεν είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς γι' αυτό,- θα υπάρχει κι ένα ευρώ αντίστοιχης ελάφρυνσης από τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνουμε εμείς».

Παρακολουθήστε την πρωτολογία του Αλέξη Τσίπρα

Δευτερολογία Λεβέντη: Μήπως πετυχαίνουμε πλεόνασμα από τη νέκρωση της οικονομίας;

Κατά τη διάρκεια της δευτερολογίας του στη Βουλή, ο Βασίλης Λεβέντης επέμεινε στις επικρίσεις του κατά της κυβέρνησης και του Πρωθυπουργού προσωπικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

«Μήπως πετυχαίνουμε πλεόνασμα από την νέκρωση της οικονομίας;», διερωτήθηκε ο κ. Λεβέντης.

Δευτερολογία Τσίπρα: Κλείνει ο κύκλος της λιτότητας

Στη δευτερολογία του, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει καμία αίρεση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, όπως δεν υπάρχει και για τα άλλα μέτρα.

Υπογράμμισε ότι το κλείσιμο της β' αξιολόγησης είναι βασική προϋπόθεση για να επιταχυνθεί η εντυπωσιακά ανοδική αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας. Τόνισε ότι κλείνει ο κύκλος της λιτότητας και μπαίνουμε σε μια νέα περίοδο που το κεντρικό στοιχείο θα είναι η παραγωγή νέου πλούτου, η προσέλκυση επενδύσεων, με στόχο τη δραστική μείωση της ανεργίας.

Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι εξίσου σημαντικό με το πότε θα κλείσει η αξιολόγηση είναι και το πώς. Είπε ότι οι βάσεις που ετέθησαν την περασμένη Δευτέρα, επιτρέπουν να προχωρήσουμε γρήγορα. Είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε επί των πραγματικών οικονομικών μεγεθών της ελληνικής οικονομίας τόσο για τα πρωτογενή πλεονάσματα όσο και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα γαι το χρέος.

TSIPRAS VOULI

«Προτάσεις όπως αυτές του γερμανικού ΥΠΟΙΚ για στόχους πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% επί μια δεκαετία ήρθε η ώρα να φύγουν από το τραπέζι», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, εκτιμώντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει ο δρόμος γαι την υιοθέτηση αξιόπιστου και ρεαλιστικού σχεδίου, που σε συνδυασμό με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, θα εμπεδώσει την εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία.

Δεν θριαμβολογούμε, αλλά δεν μπορούμε να μη χαρούμε όταν ακούμε από επίσημα χείλη για την ανάγκη να υπάρξει τερματισμός στην παράλογη επιμονή για μέτρα λιτότητας, είπε ο πρωθυπουργός, ενώ πρόσθεσε ότι η τεχνική δουλειά που θα γίνει το επόμενο διάστημα θα είναι σημαντική.

Ο κ. Τσίπρας απέδωσε τα εύσημα και στον κ. Τσακαλώτο και στον κ. Χουλιαράκη και σε όλη τη διαπραγματευτική ομάδα, επισημαίνοντας πως το αποτέλεσμα αποτέλεσε ηχηρή απάντηση σε όσους έλεγαν ότι θα αποτύχουμε, ότι θα τα δώσουμε όλα, ότι θα τραπούμε σε άτακτη φυγή.

Διερωτήθηκε γιατί δεν λέει κάτι ο κ. Μητσοτάκης «που πρωταγωνίστησε στα καταστροφολογικά σενάρια» για τα αποτελέσματα του Eurogroup τόσες μέρες. Ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι ειπώθηκε πως ο κ. Μητσοτάκης ήταν άρρωστος και ότι τον είδε χτες στα εγκαίνια του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και του ευχήθηκε περαστικά.

Κατέκρινε τη ΝΔ που κατηγορούσε τον κ. Τσακαλώτο ότι δήθεν κρύβεται και διερωτήθηκε δηκτικά εάν πήγαν «στη Νικολούλη» για να επισημάνει ότι ο υπουργός Οικονομικών απάντησε χτες στη Βουλή και θα το κάνει και την Τρίτη. «Αντίθετα, εκείνος που κρύβεται τόσες μέρες, είναι ο πρόεδρος της ΝΔ», σημείωσε ο κ. Τσίπρας.

Δείτε εδώ τη δευτερολογία του πρωθυπουργού

Εν τω μεταξύ, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής ότι θα ενημερώσει ο ίδιος την Επιτροπή Οικονομικών την προσεχή Τρίτη 28 Φεβρουαρίου, απαντώντας στο αίτημα της ΝΔ, που είχε ζητήσει νωρίτερα τη σύγκλησή της.

Διαβάστε εδώ περισσότερες ειδήσεις για τον Αλέξη Τσίπρα

Ρoή Ειδήσεων