ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Τείχος δακρύων» οι δηλώσεις Μπεγλίτη στο Ισραήλ

«Τείχος δακρύων» οι δηλώσεις  Μπεγλίτη στο Ισραήλ
Σε περιπέτειες απειλεί να εμπλέξει την Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης...

Ανάλυση: Βελισσάριος Δραγάτσης

Σε περιπέτειες απειλεί να εμπλέξει την Ελλάδα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Μπεγλίτης προσπαθώντας αναίτια να αυξήσει την ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, στο όνομα μιας «αιφνίδιας αγάπης» προς το Ισραήλ.

Με ακυβέρνητο καράβι μοιάζει η χώρα και καθημερινώς διαπιστώνεται η έλλειψη στρατηγικής, ειδικά στους κρίσιμους τομείς των Εξωτερικών και της Άμυνας. Οι προσωπικές επιλογές του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου να τοποθετήσει τόσο τον κ. Σταύρο Λαμπρινίδη στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, όσο και τον πρώην στενό συνεργάτη του κ. Πάνο Μπεγλίτη ως πολιτικό προϊστάμενο των Ενόπλων Δυνάμεων, δεν συνδυάζονται με ένα σοβαρό κυβερνητικό σχέδιο για το διεθνή ρόλο της Ελλάδας.

Ο ξαφνικός σεβντάς της ελληνικής πλευράς με το Ισραήλ δεν είναι αποτέλεσμα μιας ώριμης εξέλιξης, συγκεκριμένου σχεδιασμού και στρατηγικής, αλλά απειλεί να εγκλωβίσει τη χώρα μας και την Κύπρο στην πρωτοφανή ένταση της Άγκυρας με το Τελ-Αβίβ.

Χαρακτηριστικά, ο υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Πάνος Μπεγλίτης δήλωσε στα ΜΜΕ ότι με τον πρωθυπουργό του Ισραήλ κ. Βενιαμίν Νετανιάχου είχε αναλυτική συζήτηση για τις ισραηλινο-τουρκικές σχέσεις και τις απειλές της Άγκυρας, αν ξεκινήσουν οι έρευνες στην ΑΟΖ στις 20 Σεπτεμβρίου.

Τι λένε οι Τούρκοι

Η δήλωση αυτή έχει κάνει πυρ και μανία την ηγεσία του πολιτικοστρατιωτικού κατεστημένου της Άγκυρας. Τούρκος διπλωμάτης που έχει υπηρετήσει σε καίριες θέσεις ευρωατλαντικού χαρακτήρα στις Βρυξέλλες ανέφερε στο “Newsbomb” ότι έχουν υποβληθεί εισηγήσεις από τη στρατιωτική και τη διπλωματική ηγεσία προς τον πρωθυπουργό κ. Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικώς με τους τρόπους που θα πρέπει να αντιμετωπισθεί ο άξονας Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

«Το Ισραήλ παρασύρει τον παλιό φίλο κ. Γιώργο Παπανδρέου σε περιπέτειες, την ώρα που η γειτονική και φίλη Ελλάδα αποτελεί τον αδύναμο κρίκο της Ευρώπης και του ΝΑΤΟ. Πώς να αντιμετωπίσει μια πολυμέτωπη διπλωματική και στρατιωτική κρίση αν αντιπαρατεθεί με την Τουρκία; Ποια είναι τα ανταλλάγματα που θα δώσει –αν δώσει στην κατάσταση που βρίσκεται- στην Αθήνα το αμερικανικό εβραϊκό λόμπυ;», σχολίαζε χαρακτηριστικά.

Αλλαγή αντικειμενικών σκοπών

Η ύποπτη μεταστροφή θέσεων και επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς εκδηλώνεται και σε άλλα σημεία των δηλώσεων που έκανε ο κ. Μπεγλίτης. Ο πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Εθνικής Αμύνης έκανε λόγο, για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, για ζωτικά συμφέροντα της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο. Δεν είναι εκείνος που μιλούσε επί κυβερνήσεως Σημίτη (ως ο στενότερος συνεργάτης του τότε προϊσταμένου του, του κ. Γιώργου Παπανδρέου) για την Ελλάδα που είναι δύναμη ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή; Δεν ήταν εκείνος που σχολίαζε επικριτικά απόψεις της τουρκικής πλευράς όταν η Άγκυρα διατύπωνε ισχυρισμούς περί δήθεν «ζωτικού χώρου» και υποτιθέμενης «οθωμανικής κληρονομιάς»; Τέτοια μεταστροφή για λογαριασμό του Ισραήλ, μάλλον κάτι άλλο υποκρύπτει, το οποίο θα επιθυμούσαμε να πληροφορηθούμε από τον κ. Μπεγλίτη, ο οποίος φάνηκε σαγηνευμένος από τις συνομιλίες του με τους Ισραηλινούς, από την επιθεώρηση αγημάτων και την επίσκεψη στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος (απ’ όπου προέρχεται και η φωτογραφία).

«Με το Ισραήλ είμαστε εταίροι και μπορούμε να γίνουμε στρατηγικοί εταίροι και δυο πυλώνες σταθερότητας και ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Άρα γίνεται αντιληπτή η σημασία της ανάπτυξης των σχέσεών μας με το κράτος του Ισραήλ» δήλωσε ο υπουργός.

Οι ερμηνείες των δηλώσεων

Την ίδια στιγμή, στρατιωτικοί αναλυτές διατυπώνουν σαφείς αιχμές. Λένε ότι ο κ. Μπεγλίτης έσπευσε να παρουσιάσει, λες και έκανε ομολογία πίστης, ότι η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ συνέστησαν ενιαία συμμαχία κρατών έναντι της Τουρκίας. Αν υφίσταται τέτοια συμμαχία θα φανεί το πολύ σε 15 ημέρες, ενώ θα αποκαλυφθεί έως τότε ποια είναι η αμερικανική εμπλοκή στο θέμα, καθώς επίσης κι αν σύρεται η Ελλάδα σ’ αυτήν την περιπέτεια με ευθύνη του υπουργού Εθνικής Αμύνης και του πρωθυπουργού.

Στο ίδιο πλαίσιο άλλωστε εντάσσονται οι διαρροές περί επιμήκυνσης της στρατιωτικής θητείας, αλλά και η περίεργη κινητικότητα που παρατηρείται στα επιτελεία τις τελευταίες ημέρες. Λέγεται μάλιστα ότι «ξημεροβραδιάζονται στο 3ο Επιτελικό Γραφείο».

Σύμφωνα με στρατιωτικές πηγές πάντως, υπάρχουν πληροφορίες περί σχεδίων ανάπτυξης αεροναυτικών δυνάμεων στα μήκη και τα πλάτη της ελληνικής υφαλοκρηπίδας καθ’ όσον θα παρατηρείται κινητικότητα από την τουρκική πλευρά.

Στο ίδιο πλαίσιο επιβεβαιώνεται η πληροφορία πως ισραηλινές και αμερικανικές δυνάμεις «θα αναλάβουν την ασφάλεια της πλατφόρμας Noble Energy αν χρειαστεί».

Κάτι πολύ σοβαρό παίζεται και μάλιστα όχι για την εξυπηρέτηση των εθνικών συμφερόντων της Ελλάδας ή της Κύπρου, οι οποίες διαθέτουν πολιτικούς που εύκολα κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις για να εξυπηρετήσουν τα στρατηγικά συμφέροντα τρίτων παραγόντων.