ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το Ασφαλιστικό ύστερα από επερώτηση της ΝΔ

Βουλή: Σε υψηλούς τόνους η συζήτηση για το Ασφαλιστικό ύστερα από επερώτηση της ΝΔ

Με τον υφυπουργό Αναστάσιο Πετρόπουλο να κατηγορεί την ΝΔ ότ,ι ενώ ψήφισε τη συμφωνία του καλοκαιριού του 2015, δεν κάνει τίποτε άλλο, από εκεί και μετά, από το να σπέρνει το φόβο στην κοινωνία, χωρίς καν να καταθέτει πρόταση και την αξιωματική αντιπολίτευση να αντιπαραβάλλει ότι, ενώ νοικοκύρεψε το ασφαλιστικό σύστημα της χώρας, επί ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ παρουσιάζει τη θλιβερότερη εικόνα κατάρρευσης, λόγω των άστοχων και λανθασμένων επιλογών αυτής της κυβέρνησης, ολοκληρώθηκε η συζήτηση επερώτησης της ΝΔ για το Ασφαλιστικό.

"Η ΝΔ δεν κάνει τίποτε άλλο από το να δημιουργεί ένα κλίμα φόβου και ανασφάλειας στην ελληνική κοινωνία", ανέφερε ο κ. Πετρόπουλος, και επέκρινε και τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας ότι υιοθετούν ψευδείς ειδήσεις και δημοσιεύματα, αφού ο πρώην υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, είπε ότι "η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ βύθισε το Ασφαλιστικό στο χάος" και οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι της Αντιπολίτευσης κατακεραύνωσαν τις κυβερνητικές επιλογές στον κρίσιμο τομέα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ήταν αυτός που έκανε το μεγαλύτερο πετσόκομμα στις συντάξεις, είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΔΗΣΥ) χαρακτηρίζοντας "επιδρομή" την πολιτική που - μεταξύ άλλων - επέβαλλε 20% μειώσεις, καταργεί την προσωπική διαφορά, έκοψε το ΕΚΑΣ.

Καταφέρθηκε δε, εναντίον του κ. Πετρόπουλου, για τα όσα περί "ασχετοσύνης" των προκατόχων του είχε πει χθες, χαρακτηρίζοντάς τον "ψεύτη" αφού, όπως ανέφερε, οι προηγούμενοι υπουργοί είχαν καθορίσει τον τύπο με βάση τον οποίο ρυθμίζονταν οι διαδοχικές συντάξεις. Το ΠΑΣΟΚ, την ΝΔ αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ κατέδειξε ως συνυπαίτιους στο έγκλημα της περικοπής των συντάξεων, ο Γ. Γερμενής από την ΧΑ. Για καυγά, ανάμεσα στην ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα υλοποιήσει τα αντιλαϊκά μέτρα, έκανε λόγο ο Χρήστος Κατσώτης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ. Το νέο Ασφαλιστικό, είναι "βόμβα" περικοπών, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Ένωσης Κεντρώων, Μάριος Γεωργιάδης. "Οι συντάξεις, βρίσκονται στο κυρίως πιάτο των διαπραγματεύσεων", εκτίμησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού, Γιώργος Αμυράς. "Κάνατε μέσα σε πέντε χρόνια έντεκα περικοπές", αντεπιτέθηκε η κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ελισσάβετ Σκούφα, ενώ εκ μέρους των ΑΝΕΛ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Αθανάσιος Παπαχριστόπουλος, υποστήριξε ότι αυτή η κυβέρνηση προσπαθεί να διορθώσει αυτά που παρέλαβε.

Ο υφυπουργός Εργασίας, από τη μεριά του, αναφέρθηκε στις θετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης κι επισήμανε ότι, αν και είναι πολύ νωρίς για να γίνει αποτίμηση του οικονομικού ισοζυγίου του ΕΦΚΑ, υπάρχει μια θετική τάση στις εισπράξεις κι αυξημένο ποσοστό ως προς την εισπραξιμότητα. Επίσης, τον Ιανουάριο καταγράφηκε πλεόνασμα 36 εκατ. ευρώ "δημιουργώντας αισιοδοξία" και συμπλήρωσε ότι τον περασμένο Δεκέμβριο καταβλήθηκαν στον ΕΟΠΥΥ πάνω από 4,3 δισ. ευρώ, ενώ ήδη από την αρχή του χρόνου έχουν αποδοθεί στον ΕΟΠΥΥ περίπου 935 εκατ. ευρώ.

Απέναντι στην κριτική που του άσκησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, για τα απλήρωτα εφάπαξ και τον όγκο των εκκρεμών αιτήσεων συνταξιούχων για οριστική σύνταξη, ο κ. Πετρόπουλος υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ήταν αυτή που τα κληροδότησε αυτά, και αυτή η κυβέρνηση έχασε χρόνο μέχρι να αλλάξει τον νόμο.

Πάντως, είπε μέχρι τέλος του 2016 έχουν δοθεί 14.374 εφάπαξ και τον Μάρτιο θα δοθούν περίπου 6.500 εφάπαξ ώστε τον Ιούνιο να έχουν συνολικά δοθεί 24.500 στο σύνολο.

"Ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ταυτισμένος με το ψέμα και την προπαγάνδα" είπε ο Γιάννης Βρούτσης από την πλευρά του και υποστήριξε ότι η μεγαλύτερη ιστορική ανατροπή εις βάρος των εργαζόμενων έγινε το 2015-2016, οπότε έγιναν κυρίαρχες στην αγορά εργασίας οι σχέσεις μερικής απασχόλησης και χάθηκαν 200.000 θέσεις εργασίας. Εξάλλου, τόσο ο κ. Βρούτσης, όσο και ο Ανδρέας Λοβέρδος, προεξόφλησαν ότι υπάρχει η συμφωνία της κυβέρνησης στην περικοπή της προσωπικής διαφοράς στις συντάξεις υποστηρίζοντας ότι αυτό που είναι υπό διαπραγμάτευση είναι μόνο ο χρόνος κι ο τρόπος της περικοπής.

Τέλος, ο κ. Πετρόπουλος, απάντησε και στον ισχυρισμό ότι λόγω της επέκτασης της μερικής απασχόλησης απαιτούνται δέκα μερικώς εργαζόμενοι για μία σύνταξη κι επισήμανε ότι ο υπολογισμός πρέπει να γίνει με βάση τα 4 εκατ. των ασφαλισμένων κι όχι των 550.000 μερικώς απασχολούμενων. Επανέλαβε δε, ότι οι ασφαλισμένοι δεν χρειάζεται να προσέλθουν στις υπηρεσίες για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους ώστε να έχουν ασφαλιστική ενημερότητα, καθώς ο ΕΦΚΑ παρέχει την ενημερότητα ηλεκτρονικά.

Σχετικές ειδήσεις