ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τον αποτροπιασμό και την οδύνη της εκφράζει η Αθήνα για την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία

Τον αποτροπιασμό και την οδύνη της εκφράζει η Αθήνα για την τρομοκρατική επίθεση στη Ρωσία

Την στήριξη της στην Ρωσία για την αποτρόπαια τρομοκρατική επίθεση στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, εκφράζει η Αθήνα μέσω της πολιτικής ηγεσίας.

Εκ μέρους του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλοπούλου, ο γενικός γραμματέας της Προεδρίας της Δημοκρατίας πρέσβης Γεώργιος Γεννηματάς επικοινώνησε το απόγευμα, με τον πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Andrey Maslov, και του εξέφρασε τον αποτροπιασμό και τα θερμά συλλυπητήρια του Προέδρου της Δημοκρατίας και του ελληνικού λαού, προς τον Ρώσο ομόλογό του κ. Πούτιν, τον ρωσικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων, για τη σημερινή πολύνεκρη φονική έκρηξη που σημειώθηκε στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Νίκος Βούτσης απέστειλε στον ομόλογό του, πρόεδρο της Κρατικής Δούμας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, κ. Βιατσεσλάβ Βολοντίν το ακόλουθο μήνυμα συμπαράστασης για τις πολύνεκρες εκρήξεις στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης:

«Αγαπητέ κύριε Πρόεδρε, εκ μέρους της Βουλής των Ελλήνων και εμού προσωπικώς, δεχθείτε τα αισθήματα οδύνης και αποτροπιασμού για το τραγικό γεγονός των πολύνεκρων εκρήξεων στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης. Ο ελληνικός λαός και οι εκπρόσωποί του εκφράζουμε την αμέριστη συμπαράσταση και αλληλεγγύη μας προς τον φίλο ρωσικό λαό και την ηγεσία του σε αυτή τη δοκιμασία».

«Συγκλονισμένη από τις πολύνεκρες εκρήξεις που σημειώθηκαν, σήμερα, στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης, η Ελλάδα στέκεται στο πλευρό του λαού της Ρωσίας και της Κυβέρνησής του, απευθύνει θερμά συλλυπητήρια στους οικείους των θυμάτων και εύχεται ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες. Το Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Αγία Πετρούπολη παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις εξελίξεις, σε συνεργασία με τις αρμόδιες ρωσικές Αρχές» αναφέρει το υπουργείο Εξωτερικών.

Τη συμπαράσταση του στον ρωσικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων εκφράζει ο ΣΥΡΙΖΑ, σε ανακοίνωση που εξέδωσε στη σκιά της πολύνεκρης έκρηξης στο μετρό. Η Κουμουνδούρου χαρακτηρίζει τη φονική έκρηξη, που κόστισε τη ζωή 10 ανθρώπων και τραυμάτισε 50, «αποτρόπαιο και τραγικό γεγονός».

«Η σημερινή πολύνεκρη φονική έκρηξη στο μετρό της Αγίας Πετρούπολης είναι ένα αποτρόπαιο και τραγικό γεγονός» σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: «Εκφράζουμε τη συμπαράστασή μας στον ρωσικό λαό και τις οικογένειες των θυμάτων, καθώς και τις ευχές μας για ταχεία ανάρρωση στους τραυματίες».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Το χτύπημα στην Αγία Πετρούπολη υπενθυμίζει ξανά την κορυφαία δυστυχώς θέση που έχει πλεόν στην παγκόσμια ατζέντα η τρομοκρατία και επικαιροποιεί την προτεραιότητα που πρέπει να δώσουμε στην ασφάλεια των πολιτών. Οι σκέψεις μας είναι στα θύματα, στις οικογένειές τους και σε όλους όσοι επλήγησαν με έναν τρόπο από την σημερινή επίθεση στη Ρωσία».

Το ΚΚΕ καταδίκασε «με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο την εγκληματική ενέργεια στο μετρό της πόλης του Λένινγκραντ (Αγία Πετρούπολη), που οδήγησε στο θάνατο και σε σοβαρούς τραυματισμούς δεκάδες ανθρώπους».

«Οι ενέργειες αυτές δεν είναι άσχετες από τις αντιθέσεις και τους ανταγωνισμούς που εκδηλώνονται κι αξιοποιούνται από διάφορες δυνάμεις, με θύματα τους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ εκφράζει τη συμπαράστασή του στην εργατική τάξη και στο λαό της Ρωσίας, που ήδη έχει πληρώσει ανάλογο βαρύ «φόρο αίματος» κι ο οποίος για μια ακόμη φορά, έρχεται αντιμέτωπος με μια από τις συνέπειες που προξένησε η καπιταλιστική παλινόρθωση» καταλήγει σε ανακοίνωσή του ο Περισσός.