ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρασκευόπουλος: «Άκρατος λαϊκισμός οι επικρίσεις για τις πρόωρες απολύσεις κρατουμένων»

Παρασκευόπουλος: «Άκρατος λαϊκισμός οι επικρίσεις για τις πρόωρες απολύσεις κρατουμένων»

Πάντως, ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής ανακοίνωσε την επέκταση στην ισχύ του νόμου Παρασκευόπουλου για τις απολύσεις καταδίκων, και παράλληλα εξήγγειλε μερική τροποποίηση του εν λόγω νόμου σε ό,τι αφορά την πρόβλεψη για εξαίρεση από τις ευεργετικές του διατάξεις ορισμένων κρατουμένων που εκτίουν ποινές για βαρύτατα αδικήματα.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ Ο ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΣΤΑ ΠΥΡΑ ΠΟΥ ΔΕΧΕΤΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΠΟΥ ΦΗΦΙΣΤΗΚΕ ΕΠΙ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ

Αναλυτικά η δήλωση του κ. Παρασκευόπουλου:

«Πρόωρες απολύσεις κρατουμένων από τις φυλακές έχουν εισαχθεί εδώ και 100 χρόνια στη χώρα μας με τον Ν. 811/1917. Κατά καιρούς γίνονται συντμήσεις του ελάχιστου χρόνου παραμονής, είτε με πάγια είτε με προσωρινή ισχύ. Τα ποσοστά υποτροπής αποφυλακιζομένων, δυστυχώς παντού υπερβαίνουν την εγκληματικότητα του γενικού πληθυσμού.

Επίσης είναι κατανοητό σε όσους κατ' ελάχιστον παρακολουθούν τα ζητήματα αντεγκληματικής πολιτικής, αλλά και το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, ότι η υποτροπή στο έγκλημα είναι προϊόν πολύ περισσότερο των συνθηκών κράτησης (συνωστισμός, αργία ή αντίθετα προγράμματα απασχόλησης και επανένταξης) και πολύ λιγότερο κάποιων αυξομειώσεων της διάρκειας της ποινής.

Καινούριο φαινόμενο όμως είναι ο άκρατος λαϊκισμός, να προβάλλονται τα κρούσματα υποτροπής ως έργα ενός συγκεκριμένου νομοθετικού παράγοντα. Να αποσιωπώνται οι γενικές διαστάσεις, οι καταδίκες της χώρας λόγω της συμφόρησης, τα όντως σοβαρά, κοινωνικά και οικονομικά αίτια και οι διεθνείς διαστάσεις του οργανωμένου εγκλήματος και να επικρατούν η αφέλεια και η τυφλή αγανάκτηση. Αρκούν λίγα δευτερόλεπτα σκέψης και κοινής λογικής, ώστε να καταπέσει η προπαγάνδα».