ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσακαλώτος: Η ΝΔ πάσχει από μια νόσο που μπερδεύει τον εαυτό της με τη θεραπεία

Τσακαλώτος: Η ΝΔ πάσχει από μια νόσο που μπερδεύει τον εαυτό της με τη θεραπεία

Ειδήσεις | Ευκλείδης Τσακαλώτος: Για ανακρίβειες κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, λαμβάνοντας το λόγο,αμέσως μετά την ομιλία του προέδρου της ΝΔ, στη Βουλή.

«Εμένα δεν μου αρέσει να λέω στους πολιτικούς μου αντιπάλους ότι λένε ψέματα, πόσο μάλλον ότι είναι ψεύτες. Οπότε εγώ θα συγκρατηθώ και θα μιλήσω για τις ανακρίβειες που είπε ο κ. Μητσοτάκης για τη διαπραγμάτευση», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος.

Και πρόσθεσε: «Η ΝΔ πάσχει από μια νόσο που μπερδεύει τον εαυτό της με τη θεραπεία. Δεν ξέρω ποια στοιχεία έχει ο κ. Μητσοτάκης, αλλά εγώ ξέρω από την ΕΡΓΑΝΗ για το Μάρτιο, ότι είχαμε θετικό ισοζύγιο προσλήψεων - αποχωρήσεων 38.000, και ότι ο Μάρτιος ήταν μήνας ρεκόρ από το 2001. Και όχι μόνο αυτό. Είχαμε μια αύξηση στις θέσεις εργασίας που είναι μόνιμες και μια μείωση σε αυτές τις θέσεις που ήταν έκτακτες ή μη μόνιμου χαρακτήρα και ότι τους τελευταίους 15-17 μήνες έχουν αυξηθεί οι θέσεις εργασίας».

«Μου έκανε εντύπωση, ότι στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα και για το εργασιακό κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Ότι εμείς έχουμε διαπραγματευτεί να επιστρέψουν οι συλλογικές συμβάσεις, να μην αυξηθούν οι ομαδικές απολύσεις, να μην επιστρέψει, να μην υπάρχει στο νόμο lock out. Όλο αυτό που εσείς το λέτε αριστερή ιδεοληψία», συνέχισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ανακρίβειες χαρακτήρισε ο υπουργός Οικονομικών, και ότι τα αντίμετρα θα εισαχθούν μόνο αν υπάρχει υπέρβαση του στόχου του 3,5%. «Δηλαδή, εσείς θεωρείτε ότι αν είναι 3,5% η πρόβλεψη για το 2019, θα πάρουμε 1% υφεσιακά μέτρα και άρα ο στόχος θα είναι 4,5%. Είναι δυνατόν αυτό να υπάρξει; Δεν το καταλάβατε; Το έχει εξηγήσει ο Νταϊσελμπλουμ, το έχει εξηγήσει ο Μοσκοβισί, το έχουν εξηγήσει όλοι. Ότι αν είμαστε εντός των στόχων και προβλέψουμε το 2018 ότι το 2019 θα είμαστε στο 3,5%, θα υπάρχει 1% θετικά μέτρα και 1% αρνητικά. Άρα εσείς λέτε ανακρίβειες σοβαρές, όταν λέτε ότι τα αντίμετρα θα υπάρξουν μόνο αν υπάρξει υπέρβαση. Σας παρακαλώ μην το ξαναπείτε», είπε ο υπουργός Οικονομικών.

«Πάλι όμως μου κάνει εντύπωση, ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα για τα θετικά μέτρα. Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, την έκθεση της UNICEF την διαβάσατε καθόλου; Διαβάσατε καθόλου τι λέει για την παιδική φτώχεια; Είναι τελείως αμελητέο για εσάς, ότι ένα μεγάλο κομμάτι του πακέτου, του 1,8 δισ. από την μεριά των δαπανών, θα είναι για την αντιμετώπιση της παιδικής φτώχειας;», είπε ο υπουργός Οικονομικών και κάλεσε την αξιωματική αντιπολίτευση να διαβάσει τις συγκριτικές ευρωπαϊκές μελέτες, πόσο ξοδεύουμε για τη στέγαση και δείχνουν ότι «είμαστε στον πάτο και άρα ένα μεγάλο πακέτο θα είναι γι’ αυτό». «Έχετε ιδέες για το brain drain και άρα ένα μεγάλο πακέτο θα είναι γι’ αυτό. Έχετε σοβαρές θέσεις γι’ αυτά να συζητήσουμε;», είπε ο κ. Τσακαλώτος.

Αλλά και για το ζήτημα του χρέους, ο υπουργός Οικονομικών επίσης κατηγόρησε για ανακρίβειες τον πρόεδρο της ΝΔ. «Μα ποτέ δεν ακούτε κανέναν Ευρωπαίο ή του ΔΝΤ; Δεν έχει ακούσει κανείς από εσάς που λένε ότι τίποτα δεν είναι συμφωνημένο, μέχρι όλα να συμφωνηθούν; Δεν την ακούσατε αυτή την έκφραση;» είπε ο κ. Τσακαλώτος και επικαλέστηκε τις δηλώσεις Νταϊσελμπλουμ, μετά από τη Μάλτα, ότι τώρα αρχίζουν οι συζητήσεις για το χρέος, στις νέες συναντήσεις με το ΔΝΤ, «και όλα θα συμφωνηθούν σε ένα τελευταίο Eurogroup; Δεν ξέρω αν θα είναι στις 22 Μαϊου ή θα υπάρξει και ένα έκτακτο Eurogroup».

«Aλλά, γιατί βιάζεστε να πείτε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Που το ξέρετε ότι έχουμε αποφασίσει για το χρέος; Από πού προκύπτει; Άλλη μια φορά, αντί να έρθετε εδώ και να συζητήσετε τι πρέπει να διεκδικήσουμε για το χρέος, τι είναι τα αντίμετρα, το μόνο που κάνετε είναι πως θα βοηθήσετε να πάει χειρότερα η οικονομία. Και να ρίχνετε σε εμάς την ευθύνη ότι έχουμε καθυστερήσει την διαπραγμάτευση, όταν όλοι οι Ευρωπαίοι, ακόμη και στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα βγαίνουν βουλευτές του και λένε ότι ο τσακωμός της Γερμανίας και του ΔΝΤ δεν πρέπει να καθυστερήσει άλλο αυτή την αξιολόγηση», είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Είναι κρίμα που θεωρείτε ότι δεν είστε λαϊκιστές. Νομίζω ότι μόνο στο μυαλό σας δεν είστε λαϊκιστές. Εγώ βλέπω συνεχώς έναν τόνο, έναν τρόπο συζήτησης, έναν τρόπο που πολιτεύεστε, που θυμίζει τις χειρότερες εποχές της παράδοσής σας και οι χειρότερες αυτές εποχές ήταν αρκετά κακές».

Σχετικές ειδήσεις