ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ και η χώρα… καίγεται

Όλοι εναντίον όλων στο ΠΑΣΟΚ και η χώρα… καίγεται

Σε νέο κύκλο εσωστρέφειας και συγκρούσεων έχουν εισέλθει το ΠΑΣΟΚ και η Δημοκρατική Συμπαράταξη μετά την αμφισβήτηση της Φώφης Γεννηματά από ομάδα στελεχών, που στη γραμμή Βενιζέλου επικρίνουν την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για κοντόθωρη στρατηγική αλλά και… απολυταρχικές τάσεις.

Βγήκαν τα μαχαίρια στο ΠΑΣΟΚ: Η Φώφη πήρε το όπλο της, ο Ανδρουλάκης δηλώνει παρών και στην γωνία καραδοκεί ο ….Βενιζέλος

Του ειδικού συνεργάτη Βαγγέλη Μπότσαρη

Η συζήτηση στην ΚΠΕ του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο της ΔΗΣΥ, το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ και την καρατόμηση του γραμματέα του κόμματος Στ. Ξεκαλάκη από την Πρόεδρο Φ. Γεννηματά, λίγο απασχόλησε την κοινή γνώμη.

Το ΠΑΣΟΚ του 6% φαίνεται ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από τα φαντάσματα του κυβερνητικού παρελθόντος, τις ίντριγκες και ομαδοποιήσεις του πάλαι ποτέ κραταιού κόμματος.

Η εσωτερική σύγκρουση που υποβόσκει στη Χαριλάου Τρικούπη κορυφώθηκε στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής το περασμένο Σάββατο στην Αθήνα όπου μερίδα στελεχών με επικεφαλής τον νυν γραμματέα Στέφανο Ξεκαλάκη και τον προκάτοχό του και νυν ευρωβουλευτή Νίκο Ανδρουλάκη αμφισβήτησαν ανοιχτά την πορεία προς το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης στα τέλη Ιουνίου, όπως την έχει χαράξει η Φώφη Γεννηματά.

Ειδικότερα στη συνεδρίαση που κατέληξε επεισοδιακή το βράδυ του Σαββάτου, κατατέθηκαν τελικά τρεις προτάσεις. Η εισήγηση της προέδρου, η πρόταση της ομάδας γύρω από τον Ν. Ανδρουλάκη για πιο ανοιχτό συνέδριο και η πρόταση του βουλευτή Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος ζήτησε να προηγηθεί συνέδριο του ΠΑΣΟΚ πριν η Συμπαράταξη μετεξελιχθεί σε ενιαίο φορέα.

Ακολούθησαν φωνές, εντάσεις και αποδοκιμασίες. Η ομάδα των προεδρικών μαζί με μέλη του προεδρείου της Κ.Ε. αποχώρησε προς το τέλος της συνεδρίασης, αλλά τα μέλη της Κ.Ε. που πρόσκεινται στον Ν. Ανδρουλάκη παρέμειναν και έθεσαν σε ψηφοφορία την πρότασή τους, η οποία είχε την στήριξη των παρόντων και τυπικά ...εγκρίθηκε. Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι έλαβε 44 ψήφους από τα συνολικά 150 μέλη του οργάνου (115 παρόντα στην αρχή της συνεδρίασης), ενώ άλλες πληροφορίες κάνουν λόγο για 28 ψήφους. Λίγο αργότερα το επίσημο ΠΑΣΟΚ εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία ενημέρωνε ότι η εισήγηση της Φ. Γεννηματά εγκρίθηκε ...κατά πλειοψηφία από την Κ.Ε. , προκαλώντας νέο γύρο εσωκομματικών αντιδράσεων.

Η κ. Γεννηματά, στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΣΥ, την περασμένη Τετάρτη, ανακοίνωσε ουσιαστικά την καθαίρεση του γραμματέα της Κ.Ε. του κόμματος και τη διοργάνωση έκτακτου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, «το συντομότερο δυνατόν». Η κ. Γεννηματά ανακοίνωσε, επίσης, τη συγκρότηση Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, ο συντονιστής της οποίας αναλαμβάνει τις αρμοδιότητες του γραμματέα του κόμματος, τις αρμοδιότητες, δηλαδή, του κ. Ξεκαλάκη. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης θα πραγματοποιηθεί στις 30 Ιουνίου - 2 Ιουλίου.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές που πρόσκεινται στην Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο ευρωβουλευτής Ν. Ανδρουλάκης στην πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΠΕ έκανε αισθητή την παρουσία του καθώς διαβλέπει ότι δεν θα μπορέσει να διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο σε ένα κόμμα το οποίο εκτιμά ότι είναι κλειστό στην κοινωνία. Για τον λόγο αυτό προτάθηκε από την πλευρά Ανδρουλάκη η διοργάνωση συνεδρίου της ΔΗΣΥ με την παρουσία όλων των κομμάτων και κινήσεων της Κεντροαριστεράς συμπεριλαμβανομένου και του Ποταμιού ή της «Ώρας αποφάσεων». Με αιχμή το οργανωτικό θέμα της συμμετοχής των κινήσεων στο συνέδριο της ΔΗΣΥ ο Ν. Ανδρουλάκης έκανε την σύγκρουση με την Φ. Γεννηματά δηλώνοντας παρών στο εσωκομματικό παιχνίδι και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ακόμα και την ηγεσία έχοντας στον πλευρό του την Εύα Καϊλή, τον Στ. Ξεκαλάκη κ.α. Πολύ κοντά στον Ν. Ανδρουλάκη είναι και ο Π. Γερουλάνος καθώς και η Κ. Μπατζελή οι οποίοι διατηρούν εξαιρετικές σχέσεις και με τον Οδ. Κωνσταντινόπουλο. Η κ. Καϊλή σε δήλωσή της κατηγόρησε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ότι φοβάται και δεν θέλει τη διεύρυνση και άλλα πρόσωπα γιατί «ίσως να φοβούνται τον ανταγωνισμό». Συνεργάτες του Ν. Ανδρουλάκη κάνουν λόγο για αλλαγή γενιάς στην ηγεσία του κόμματος δίνοντας το δικό τους στίγμα στην αντιπαράθεση με την Φ. Γεννηματά.

Η κ. Γεννηματά από την πλευρά της σήκωσε το γάντι και φέρεται αποφασισμένη να δώσει μέχρι τέλους την μάχη της επικράτησης στο ΠΑΣΟΚ. Έχοντας στο πλευρά της την παλαιά φρουρά (Κ. Λαλιώτης, Μ. Παπαϊωάννου, Κ. Γείτονας, Π. Κουκουλόπουλος) την ΚΟ με επικεφαλής τον γραμματέα της κ. Κεγκέρογλου αλλά και στελέχη όπως την Τ. Αντωνίου, τον Θ. Μωραΐτη, τον Λ. Παλάντζα αλλά και τους νεότερους Π. Χρηστίδη και Ν. Γιαννακοπούλου, είναι αποφασισμένη να ξεκαθαρίσει το κομματικό τοπίο και να συγκρουστεί μετωπικά με τους διαφωνούντες.

Το πραγματικό διακύβευμα όμως της σύγκρουσης μεταξύ των δύο στρατοπέδων είναι η επόμενη μέρα των εκλογών. Η κ. Γεννηματά υποστηρίζει την ανάγκη για την δημιουργία κυβέρνησης εθνικής ενότητας με την συμμετοχή της ΝΔ του ΣΥΡΙΖΑ και των υπολοίπων φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πίσω από την κίνηση Ανδρουλάκη βλέπουν τον Ευ. Βενιζέλο ο οποίος δεν θα είχε πρόβλημα με μία νέα συμμαχία μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση εάν ο Κ. Μητσοτάκης καταφέρει να κερδίσει με μεγάλη διαφορά τις επόμενες εκλογές. Στον αντίποδα βρίσκονται οι κομματικοί μεταξύ των οποίων είναι ο Κ. Λαλιώτης και ο Μ. Όθωνας καλοβλέπουν την συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ αρνούμενοι να συνεργαστούν με την ΝΔ του Κυρ. Μητσοτάκη.

Σχετικές ειδήσεις