ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εκλογές Γαλλία - Μητσοτάκης: Νίκησαν η λογική και η μετριοπάθεια

Εκλογές Γαλλία - Μητσοτάκης: Νίκησαν η λογική και η μετριοπάθεια

Κυριάκος Μητσοτάκης | Ειδήσεις: «Ήταν καλή μέρα για την Ευρώπη χθες», ανέφερε τη Δευτέρα 08/05/2017) για τις γαλλικές εκλογές ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ σημείωσε πως «ήταν η νίκη της κοινής λογικής και της μετριοπάθειας, απέναντι στις δυνάμεις του λαϊκισμού και του ευρωσκεπτικισμού και μπορούμε κι εμείς να βγάλουμε συμπεράσματα εδώ στην Ελλάδα».

Σημείωσε ότι έχει γνωρίσει προσωπικά τον Μακρόν, αν και η ΝΔ ως μέλος του ΕΛΚ, είχε στην αρχή στηρίξει τον έτερο υποψήφιο Φιγιόν.

Συνέχισε, λέγοντας ότι ο ίδιος εξελέγη με σύνθημα «ΝΔ από την αρχή» και στόχος είναι να μπουν στη ΝΔ νέοι άνθρωποι και νέες ιδέες. Αναφέρθηκε στο μητρώο στελεχών λέγοντας ότι κάποιοι από αυτούς που επελέγησαν θα είναι στα ψηφοδέλτια, ενώ άλλοι θα στελεχώσουν τον κομματικό μηχανισμό. Θα πρέπει να οικοδομήσουμε κόμματα που να ξεφύγουν από την πελατειακή αντίληψη, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ο κ. Τσίπρας ήλθε στην εξουσία υποσχόμενος το νέο, αλλά εκπροσωπεί το πιο παλιό από το παλιό», είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, για να υποστηρίξει ότι «διακατέχεται από μεγάλο βαθμό ασχετοσύνης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις εξελίξεις για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία

Για τη φορολογία

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύθηκε για την αποκλιμάκωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο 20%, μέσα στα δύο πρώτα χρόνια της διακυβέρνησής του.

«Εμείς θα μειώσουμε τους φόρους» είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε: «Η αποκλιμάκωση της φορολογίας θα πρέπει να φθάσει για τις επιχειρήσεις στο 20% μέσα σε δύο χρόνια. Για μεγαλύτερη μείωση αυτή τη στιγμή τα νούμερα δεν βγαίνουν. Πρέπει να εξασφαλίσουμε τον δημοσιονομικό χώρο και να θέσουμε στους εταίρους τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων. Ένα από τα αρνητικά που θα κληρονομήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη κυβέρνηση είναι η δέσμευση σε υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για πολλά χρόνια».

Κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι επιχειρεί να οικοδομήσει κομματικό κράτος και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση προσλαμβάνει χιλιάδες συμβασιούχους ορισμένου χρόνου και στη συνέχεια επιχειρεί να τους μονιμοποιήσει.

Σημείωσε ότι στο πρόγραμμα της ΝΔ είναι το ένα προς πέντε στις προσλήψεις, προκειμένου να μειωθεί περαιτέρω το δημόσιο. Το δημόσιο, υποστήριξε, πρέπει να προσλαμβάνει μόνο εξειδικευμένο προσωπικό. Έκανε ειδική αναφορά στο προσωπικό του συστήματος Υγείας που με προσωπική προσπάθεια κρατούν όρθιο το σύστημα. «Αντί ο αρμόδιος υπουργός να κάνει χυδαία σόου, καλύτερα να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης διαβεβαίωσε ότι υπάρχει περιθώριο για μικρότερο και καλύτερο δημόσιο χωρίς απολύσεις. Για τη μονιμότητα στο δημόσιο, είπε ότι ο νεοπροσλαμβανόμενος στο δημόσιο τομέα είναι δόκιμος για δύο χρόνια, τώρα όμως δίχως αξιολόγηση όλοι μονιμοποιούνται. Πρέπει όμως να αξιολογούνται και αν δεν είναι κατάλληλοι να μην γίνονται μόνιμοι. Η χώρα χρειάζεται ένα ανταγωνιστικό δημόσιο και μία παραγωγική ιδιωτική οικονομία.

«Αν υπάρχουν ακόμη πολίτες που πιστεύουν στο παραμύθι του εύκολου λαϊκισμού τότε ας μην ψηφίσει ΝΔ, πιστεύω ότι η σιωπηλή πλειοψηφία αυτό θέλει».

«Εκλογές το συντομότερο δυνατό»

Το αίτημα για πολιτική αλλαγή παραμένει επίκαιρο. Όσο η κυβέρνηση μένει στην εξουσία, η χώρα θα χάνει ευκαιρίες ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ και πρόσθεσε: «Δεν μπορώ να επιβάλω εκλογές, αλλά επιμένω ότι όσο πιο γρήγορα γίνουν τόσο καλύτερο θα είναι για τη χώρα». Υποστήριξε πάντως ότι το αίτημα για εκλογές που διατύπωσε για πρώτη φορά πέρυσι, δικαιώθηκε από τις εξελίξεις, αφού η κυβέρνηση έφερε μία κακή συμφωνία και δεν πέτυχε να πάρει ούτε καν την ένταξη στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Έχουμε καταθέσει νομοσχέδιο, ώστε οι Έλληνες του εξωτερικού να μπορούν να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους είπε ο κ. Μητσοτάκης και κατήγγειλε τον πρόεδρο της Βουλής γιατί αυτή η πρόταση δεν έχει ακόμη συζητηθεί στη Βουλή.

«Είναι δέσμευσή μου, ένα από τα πρώτα νομοσχέδια που θα καταθέσω θα είναι για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Για την εισφορά αλληλεγγύης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την αύξησε και πρόσθεσε ότι το ζήτημα είναι να εξετάσουμε συνολικά την φορολόγηση στα φυσικά πρόσωπα. Εμείς, συμπλήρωσε, έχουμε εισηγηθεί εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή 9% μέχρι 10.000 ευρώ, κάτι που θα βοηθήσει τα χαμηλά εισοδηματικά στρώματα. Υποσχέθηκε μείωση του ΕΝΦΙΑ και του φόρου στις επιχειρήσεις, καθώς και μείωση του ΦΠΑ στα αγροτικά εφόδια. Επανήλθε στην πρότασή του να επιστραφεί το 0,5% του πλεονάσματος στην κοινωνία και υποστήριξε ότι η κυβέρνηση αιφνιδιάστηκε.

Το 2019 θα πρέπει να πάμε σε πλεόνασμα 5,5% για να μπορέσουν να εφαρμοστούν τα αντίμετρα, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, ενώ εξέφρασε την άποψη ότι ο κ. Τσίπρας υπερφορολόγησε την ελληνική κοινωνία για να πετύχει υπερβολικό πλεόνασμα το οποίο πήγε σε ένα βαθμό σε αποπληρωμή χρέους, αντί να το αφήσει μέσα στην πραγματική οικονομία.

«Ο κ. Τσίπρας είχε υποσχεθεί 12,5 δισ. παροχές τον Σεπτέμβριο του 2015 και μέχρι τώρα έχει πάρει 12 δισ. μέτρα. Ο κ. Τσίπρας απέτυχε. Αυτό που θέλει ο κόσμος είναι να ακούσει ποιο είναι το δικό μας σχέδιο για την Ελλάδα. Χωρίς να λαϊκίζουμε και να λέμε ψέματα θα πείσουμε τους πολίτες ότι υπάρχει άλλος δρόμος», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

Σχετικές ειδήσεις