ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Έχασε την... μπάλα η κυβέρνηση: Ψάχνει «εθνική συνεννόηση» για να αντιμετωπίσει τους δανειστές

Έχασε την... μπάλα η κυβέρνηση: Ψάχνει «εθνική συνεννόηση» για να αντιμετωπίσει τους δανειστές

Ελληνικό χρέος: Με την πλάτη κολλημένη στον τοίχο βαδίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη διαπραγμάτευσή της με τους Θεσμούς για το ελληνικό χρέος και την έξοδο της χώρας στις αγορές, με δεδομένους πλέον τους τακτικισμούς των δανειστών να μεταθέτουν στο διηνεκές όλο τα «καυτά» θέματα που αφορούν στο ελληνικό ζήτημα.

Σε πανικό Τσίπρας και Τσακαλώτος - Σόιμπλε: «Έχετε πολύ δρόμο μέχρι να βγείτε στις αγορές» - Στον «αέρα» το ελληνικό χρέος - Γαλλική λύση «βλέπει» η Handelsblatt

Η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) την Τετάρτη (31/05/2017) ήταν ενδεικτική του έντονου προβληματισμού και της κατήφειας που επικρατεί τα τελευταία εικοσιτετράωρα στους κόλπους του κυβερνητικού επιτελείου.

SEB TSIPRAS

Την ώρα που οι δανειστές έβαζαν «φρένο» στα όνειρα της ελληνικής κυβέρνησης για άμεση λύση στο ζήτημα του χρέους, ο Έλληνας πρωθυπουργός έσπευδε κατόπιν εορτής, να ζητήσει βοήθεια από τις «υγιείς δυνάμεις της χώρας» και να διαμηνύσει στους δανειστές ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις του.

Το Newsbomb.gr εδώ και μέρες έχει επισημάνει ότι ο πρωθυπουργός βρίσκεται σε πανικό και αναζητά συνενόχους για την αποτυχία στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές που τον ανάγκασαν να υπογράψει τέταρτο μνημόνιο και στο τέλος τον «άδειασαν».

«Η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή λύση που θα εγγυάται την έξοδο της στις αγορές και με βιώσιμους όρους», δήλωσε ο πρωθυπουργός στην ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ.

Για το λόγο αυτό ο Αλέξης Τσίπρας σπεύδει τώρα - αφού αντιλήφθηκε με καθυστέρηση ότι κρίνεται το μέλλον της ελληνικής οικονομίας - να καλέσει σε διάλογο και συνεννόηση φορείς και κόμματα. «Αυτές της ημέρες κρίνεται το μέλλον της οικονομίας για πολλές δεκαετίες. Πρέπει να είμαστε ενωμένοι απέναντι σε ένα εθνικής σημασίας στόχο», ανέφερε ο πρωθυπουργός.Ας προσέλθουμε σ' ένα διάλογο, παρά τις γνωστές διαφωνίες και απόψεις μας με αμοιβαίο σεβασμό στον συνομιλητή και τις βασικές αξίες της δημοκρατίας.

Ωστόσο, η τοποθέτηση αυτή του πρωθυπουργού φανερώνει, εμμέσως πλην σαφώς, να ξαναπαίξει το «χαρτί» της πολιτικής διαπραγμάτευσης, θεωρώντας οριστικά χαμένο το Eurogroup της 15ης Ιουνίου και στοχεύοντας σε μια λύση στο ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, δηλαδή κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής στις 22 Ιουνίου.

Κατά τα λοιπά, ο πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα στους δανειστές ότι πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους: «Υπάρχει αναγνώριση από την πλειοψηφία των δανειστών ότι η Ελλάδα έχει κάνει το καθήκον της και νομίζω ότι ήρθε η ώρα όλοι οι πιστωτές συμπεριλαμβανομένης και της ΕΚΤ να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Έχουν καθήκον ηθικό και νομικό να το κάνουν. Υγιείς δυνάμεις της χώρας θα πρέπει να συμβάλλουν για την έξοδο από την κρίση και τα μνημόνια» είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το αφήγημα της «καθαρής λύσης»

Εξάλλου, ο κ. Τσίπρας επισήμανε πως η λύση, η οποία προτάθηκε στο Eurogroup της 22ας Μαΐου δεν πληρούσε τις προϋποθέσεις. Όπως εξήγησε, καθαρή λύση είναι εκείνη που δεν θα μεταθέτει το πρόβλημα για άλλη μια φορά προς το μέλλον. «Είναι εκείνη που δεν θα επιτείνει την αβεβαιότητα προς τους επενδυτές» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, έθεσε ως απόλυτη προτεραιότητα τη μείωση της ανεργίας και της φυγής των νέων στο εξωτερικό.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση εργάζεται σκληρά, ώστε στο προσεχές διάστημα να γεφυρωθούν οι διαφορές και όλοι οι δανειστές μας και κυρίως οι ευρωπαίοι, και η ΕΚΤ, να καταλήξουν σε θετικές εκτιμήσεις για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε πως έχει καταστήσει σαφές πως η Ελλάδα θα κάνει αποδεκτή μονάχα λύση που θα εγγυάται την έξοδο της χώρας στις αγορές, άμεσα και με βιώσιμους όρους. «Λύση» είπε ο πρωθυπουργός που θα αντιστοιχεί στις θυσίες του ελληνικού λαού.

Υποστήριξε δε, πως «αυτή τη στιγμή το επενδυτικό ενδιαφέρον για τη χώρα μας είναι ιδιαιτέρως αυξημένο και περιμένουν ένα καθαρό σήμα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί με επιτυχία».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι «οφείλουμε με αίσθημα του επείγοντος, να κερδίσουμε το χαμένο χρόνο, σχεδιάζοντας την επόμενη μέρα για τη χώρα».

Handelsblatt: Η πρόταση της Γαλλίας για το χρέος

macron lemer

Τη στιγμή, πάντως, που ο κ. Τσίπρας έστελνε μήνυμα για «εθνική συνεννόηση», η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt αποκάλυπτε σχέδιο της γαλλικής κυβέρνησης του Εμανουέλ Μακρόν, το οποίο οδηγεί σε μια πρώτη λύση για το ελληνικό χρέος.

Ενδεικτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα, τα Ηλύσια Πεδία προτείνουν ως λύση τη σύνδεση του χρέους με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας: «Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής».

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ίδια πηγή, η συγκεκριμένη πρόταση του Παρισιού δεν αντιμετωπίζεται με την ίδια θέρμη από πλευράς Βερολίνου, το οποίο, διά του υπουργού Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, είναι αποφασισμένο να συνεχίσει την τακτική του «σκληρού ροκ» απέναντι στη χώρα μας.

Κατά τα λοιπά, η Handelsblatt, υπογραμμίζει ότι το ΔΝΤ εμμένει στις προτάσεις του για το χρέος, με τους ευρωπαϊκούς Θεσμούς (ΕΚΤ, ΕΕ και ESM) να ζητούν από τον Πολ Τόμσεν να υπάρξει βελτίωση των προβλέψεων του Ταμείου για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, ώστε να μην χαρακτηρίζεται επιτακτική η ανάγκη για άμεση ελάφρυνση του χρέους.

Die Welt: Σε δύσκολη θέση ο Σόιμπλε

Από την άλλη πλευρά, δημοσιεύματα του γερμανικού Τύπου, όπως αυτό της Die Welt, επιμένουν πως η κατάσταση που σοβεί γύρω από το ελληνικό ζήτημα δημιουργεί σοβαρά προβλήματα στο Βερολίνο, βάζοντας σε δύσκολη θέση τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Στον αγώνα της για ελάφρυνση του χρέους η Αθήνα», επισημαίνει η Welt στη διαδικτυακή της έκδοση, «έχει πλέον με το μέρος της και το ΔΝΤ και την ΕΚΤ. Γι' αυτό και ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε αντιμετωπίζει τον κίνδυνο μη δημοφιλών αποφάσεων ακόμα και πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Ναι μεν δεν ήταν παρών στην ημερίδα της Φραγκφούρτης, όμως διάφοροι ομιλητές απευθύνθηκαν σ' αυτόν και φάνηκε ξεκάθαρα ότι βρίσκεται όντως σε δύσκολη θέση».

Το μέλος του προεδρείου της ΕΚΤ Μπενουά Κερέ εξέφρασε τη λύπη του, επειδή στο τελευταίο Eurogroup δεν υπήρξε σαφής τοποθέτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και προειδοποίησε ότι η αναβολή των σχετικών αποφάσεων κατά ένα χρόνο, ώστε να διεξαχθούν πρώτα οι γερμανικές εκλογές όπως επιθυμεί ο Σόιμπλε, θα κόστιζε ακόμα περισσότερο. «Εάν και πώς ο Σόιμπλε θα βρει τρόπο να ξεπεράσει τον κάβο», καταλήγει η Welt, «θα φανεί στις 15 του μηνός στο επόμενο Eurogroup».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, Deutsche Welle

Σχετικές ειδήσεις