ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζουν, αντιδρούν και μετά αυτοκαταγγέλλονται

Βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ: Ψηφίζουν, αντιδρούν και μετά αυτοκαταγγέλλονται

Το μπλοκ της κυβερνητικής πλειοψηφίας που αποτελείται από 153 βουλευτές είναι απολύτως συμπαγές και τα ψηφίζει όλα – όπως δείχνουν τα πράγματα – από μνημονιακούς νόμους μέχρι τροπολογίες στο νομοσχέδιο για τα ψάρια. Το γεγονός ότι τα συγκεκριμένα νομοθετήματα περιλαμβάνουν νέες μειώσεις στις συντάξεις και στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και…τσεκούρι στα κοινωνικά επιδόματα, δεν φαίνεται να πτοεί τους κυβερνητικούς βουλευτές οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ψηφίζουν τα Μνημόνια για να βγει η Ελλάδα από το Μνημόνιο το 2018!!! Η κοινωνική κατακραυγή όμως για τα νέα μέτρα έχει προκαλέσει αναταράξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ χωρίς όμως να ανατρέπονται οι ισορροπίες σε κόμμα και κυβέρνηση. Όπως έλεγε στο newsbomb.gr ένα παλαίμαχο στέλεχος της ανανεωτικής αριστεράς «θα τα ψηφίζουν όλα υπό την απειλή ότι όποιος δεν ψηφίζει θα ρίξει την κυβέρνηση της αριστεράς και παράλληλα θα καταγγέλλουν τα μνημόνια και τους εκβιασμούς των κακών εταίρων».

Εντός Βουλής ψηφίζουν όλα τα δυσβάσταχτα μέτρα για να μην ρίξουν την κυβέρνηση της Αριστεράς και εκτός Βουλής καταγγέλλουν τα μνημόνια

Του ειδικού συνεργάτη Βαγγέλη Μπότσαρη

Για πρώτη φορά όμως μετά την αποχώρηση του Αριστερού ρεύματος ακούστηκαν γκρίνιες στην ΚΟ του κόμματος όχι από οργανωμένες ομάδες βουλευτών αλλά από «μοναχικούς λύκους» οι οποίοι δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν την λαϊκή κατακραυγή. Ο πρώην υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης κινείται σε επικίνδυνα μονοπάτια για την κυβέρνηση καθώς οριοθέτησε ότι τα μέτρα που ψηφίστηκαν από την βουλή φτάνουν στα όρια τις αντοχές του ελληνικού λαού: «Με τη ψήφιση των σημερινών μέτρων φτάνουμε στα όρια έναντι των πεποιθήσεων της Αριστεράς αλλά και των αντοχών της κοινωνίας. Για τη δική μας Αριστερά, η ηθική της πεποίθησης συναρτάται με την ηθική της ευθύνης. Υπάρχει όμως ένα σημείο που αν υπερβείς τις πεποιθήσεις σου υπονομεύεις τη δυνατότητα να ασκείς την ευθύνη του. Προβληματίζομαι. Ασκείς άραγε την ευθύνη σου όταν καταργείς την αργία της Κυριακής, όταν εξαναγκαζόμενος έστω χάνεις το δίκιο σου για τις ομαδικές απολύσεις, όταν κατάσχονται αδιακρίτως τραπεζικοί λογαριασμοί, παραχωρούνται κοψοχρονιά σε ξένα funds στεγαστικά δάνεια και δεν προτιμώνται οι δανειολήπτες, ονομάζεις θετικό αντίμετρο τη μείωση του φορολογικού συντελεστή σε όλες τις επιχειρήσεις, δηλαδή και σε αυτές με πολύ μεγάλη κερδοφορία;», είπε μιλώντας στην βουλή.

Πληροφορίες του newsbomb.gr αναφέρουν ότι τα παράπονα για τα μέτρα έφτασαν μέχρι την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η πρώην υπουργός Σία Αντωνοπούλου σε ενημέρωση των βουλευτών για εργασιακά είπε ότι δεν πάει άλλο και πως πρέπει να μπει ένα τέλος στον κατήφορο. Διαφωνίες για τα μέτρα περικοπών των συντάξεων εξέφρασαν και οι βουλευτές από την Περιφέρεια κκ. Χρήστος Καραγιαννίδης και Θ. Μουμουλίδης. Αυτό όμως που προκάλεσε εντύπωση στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ είναι το γεγονός ότι ακόμα και ο «δεινός» υποστηρικτής όλων των επιλογών της κυβέρνησης Δ. Βέττας έκανε παρατηρήσεις στην άσκηση του κυβερνητικού έργου και στα μέτρα του Μνημονίου.

Παράλληλα όμως παίζεται και ένα άλλο έργο αυτό που έχει τίτλο «καταγγέλλουμε το Μνημόνιο» με πρωταγωνιστές κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως για παράδειγμα ο υπουργός Εσωτερικών κ. Πάνος Σκουρλέτης ο οποίος δήλωσε σε κομματική εκδήλωση: «Ζούμε σε συνθήκες μιας διαρκούς πολιτικής ήττας. Είμαστε αναγκασμένοι διαρκώς να κάνουμε συμβιβασμούς. Αλλά ταυτόχρονα να μπορούμε να διακρίνουμε και ποιες είναι οι μικρές έστω δυνατότητες για να σώζουμε ή να κερδίζουμε πράγματα από τη συμφωνία με τους Θεσμούς», συμπλήρωσε ο υπουργός στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ, την περασμένη Τετάρτη, λίγες ημέρες πριν από την ψήφιση των σκληρότερων προαπαιτούμενων μέτρων.

Σχετικές ειδήσεις