ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η Τρόικα έπιασε αδιάβαστο τον Βενιζέλο

Η Τρόικα έπιασε αδιάβαστο τον Βενιζέλο
Δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος ο υπουργός Οικονομικών στην «τηλε-ανάκριση» της Τρόικα

Μακρά και επίπονη αναμένεται να είναι η διαπραγμάτευση με την Τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης αλλά και την επικύρωση της Συμφωνίας της 21ης Ιουλίου σχετικά με το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.

Παραγωγική και ουσιαστική χαρακτηρίζει το υπουργείο Οικονομικών την πρώτη τηλεδιάσκεψη μεταξύ του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων της τριμερούς επιτροπής, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Δευτέρας σε κυβερνητικό κτήριο παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου κ. Ηλία Πλασκοβίτη και του προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, κ. Γιώργου Ζαννιά.

Ωστόσο σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές κατά την αποψινή τηλεδιάσκεψη παρουσιάστηκε εμπλοκή, καθώς η Τρόικα ζήτησε περισσότερα στοιχεία για τις περικοπές στις συντάξεις και τις επικουρικές, όπως και για την αύξηση του φόρου στα καύσιμα (σ.σ εξίσωση πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης).

Το πρωί της Τρίτης οι τεχνικές ομάδες της τριμερούς επιτροπής, που βρίσκονται στην Αθήνα, θα επεξεργαστούν ορισμένα στοιχεία και θα ζητήσουν τα ακριβή ποσά από την εφαρμογή των μέτρων, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση, και με μαθηματικές πράξεις.

Θύμωσε ο Βενιζέλος

Την ίδια ώρα και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Ευάγγελος Βενιζέλος φέρεται να είναι δυσαρεστημένος με την υπηρεσιακή ιεραρχία του υπουργείου, καθώς θεωρεί ότι, τον εξέθεσαν κατά την τηλεδιάσκεψη της Δευτέρας και δεν ήταν κατάλληλα προετοιμασμένος να απαντήσει στα καίρια ερωτήματα που του έθεσε η τριμερής επιτροπή.

Μάλιστα φέρεται να ζήτησε από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Ηλία Πλασκοβίτη οι τεχνοκράτες να ξενυχτήσουν απόψε, ώστε κατά τις επόμενες μέρες των διαπραγματεύσεων να καταφέρει ο ίδιος να πείσει την Τρόικα για την εκταμίευση της 6ης δόσης.

Εξάλλου ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών θέλει να αποδείξει στον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου πως μπορεί να αναμετρηθεί μαζί του σε πολιτικό επίπεδο και να αναδειχθεί στον τελικό νικητή της αναμέτρησης σε κυβέρνηση και κόμμα.

Το απόγευμα της Τρίτης έχει προγραμματιστεί και νέα τηλεδιάσκεψη μεταξύ των δυο πλευρών ενώ στη συνέχεια αναμένεται να συνεδριάσει η κυβερνητική επιτροπή προκειμένου να αποτιμήσει την κατάσταση.

Τι ζητεί η Τρόικα

Τα νέα μέτρα, που ζητεί η Τρόικα προκειμένου να ανάψει το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της 6ης δόσης αφορούν στη δραστική μείωση των δαπανών στο δημόσιο τομέα και περιλαμβάνουν τουλάχιστον 50.000 απολύσεις και μειώσεις μισθών και συντάξεων αλλά και νέο «ψαλίδι» στο αφορολόγητο.

Επίσης η τριμερής επιτροπή φέρεται να ζητεί επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων.

Από την πορεία των διαπραγματεύσεων θα κριθεί ο χρόνος έλευσης του κλιμακίου της Τρόικα στην Αθήνα.

Διαβάστε επίσης: Φήμες για εμπλοκή - Αύριο νέα τηλεδιάσκεψη