ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015: Δύο χρόνια από το «ΟΧΙ» που έγινε «ΝΑΙ»

Δημοψήφισμα 5 Ιουλίου 2015: Δύο χρόνια από το «ΟΧΙ» που έγινε «ΝΑΙ»

Μνημόνια, λιτότητα, στασιμότητα στο θέμα του χρέους και περαιτέρω φτωχοχοποίηση του λαού. Αυτά είναι τα έργα και οι ημέρες της αριστερής κυβέρνησης που εξελέγη με την υπόσχεση της κατάργησης των μνημονίων και κατέληξε να υπογράψει το τρίτο μνημόνιο χωρίς «αντάλλαγμα» τη απομείωση του δημόσιου χρέους και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

ΤΟ «ΟΠΛΟ» ΠΟΥ ΕΔΩΣΕ Ο ΛΑΟΣ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΔΑΝΕΙΣΤΩΝ ΜΠΗΚΕ ΣΤΟ ΣΥΡΤΑΡΙ – ΔΥΟ ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ ΤΑ ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΚΑΙ Η ΛΙΤΟΤΗΤΑ «ΤΣΑΚΙΖΟΥΝ» ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΑ

Σαν σήμερα, πριν 2 χρόνια, οι πολίτες προσέρχονταν στις κάλπες για να ψηφίσουν στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου με την ελπίδα η ετυμηγορία τους να σταθεί «ανάχωμα» στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.

Ωστόσο, η κυβέρνηση Τσίπρα κατάφερε εν μια νυκτί να μεταστρέψει το περήφανο «ΟΧΙ», το οποίο αποφάσισε με ποσοστό 61,3% ο λαός, σε «ΝΑΙ».

Το δημοψήφισμα είχε προκηρυχθεί στις 28 Ιουνίου του 2015, μετά το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές.

Το δημοψήφισμα ήταν το πρώτο που διεξήχθη μετά το 1974 και το μοναδικό στην σύγχρονη ελληνική ιστορία που δεν αφορούσε στη μορφή του πολιτεύματος.

Η επικράτηση του όχι ήταν συντριπτική, λίγες μέρες όμως μετά η κυβέρνηση Τσίπρα συνθηκολόγησε και συμφώνησε σε ένα καταστροφικό τρίτο μνημόνιο.

deltio dimopsifisma

Υπενθυμίζεται ότι το ερώτημα στο οποίο κλήθηκαν οι πολίτες να τοποθετηθούν είναι αν πρέπει να γίνει αποδεκτό το σχέδιο συμφωνίας των τριών Θεσμών, Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Ε.Ε.), Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (Ε.Κ.Τ.) και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (Δ.Ν.Τ.) η οποία προτάθηκε στις 25 Ιουνίου 2015.

Το δημοψήφισμα διεξήχθη σε ιδιαίτερα πολωμένο κλίμα, καθώς είχαν επιβληθεί και capital controls, τα οποία παραμένουν ως σήμερα.

Σχετικές ειδήσεις