ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσιρώνης: Ο Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό σύστημα παράλληλων πληρωμών

Τσιρώνης: Ο Βαρουφάκης είχε παρουσιάσει στο υπουργικό σύστημα παράλληλων πληρωμών

Στην αποκάλυψη ότι ο τότε υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης όντως είχε παρουσιάσει στο υπουργικό συμβούλιο το σύστημα παράλληλων πληρωμών (IOU), το περίφημο «Plan B», προχώρησε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης.

«Ο κ. Βαρουφάκης μάς είχε παρουσιάσει ένα πράγμα που ουδέποτε υλοποιήθηκε, του οποίου μάλιστα εγώ ήμουν υπέρμαχος, γιατί το έχω γράψει και στο blog μoυ, να υπάρχει το MΟU (σ.σ IOU) αν θυμάμαι καλά λέγεται να σας πω το μοντέλο που είναι εξωχρηματική συναλλαγή... Μού χρωστάει εμένα το κράτος 50 χιλιάρικα είμαι φαρμακοποιός, παίρνω εγώ IOU, τα δίνω στον προμηθευτή μου, ο προμηθευτής μου τα δίνει με αυτά στο δικό του Taxis, γίνεται κυκλική συναλλαγή χωρίς να δώσουμε ρευστό. Το είχε εισηγηθεί και το είχα επικροτήσει αυτό έχουμε άποψη ως Οικολόγοι» σημείωσε ο Γιάννης Τσιρώνης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΙ.

Αυτά τα νομίσματα, πρόσθεσε ο υπουργός, δεν διανέμονται από τράπεζες, είναι πρωτοβουλίες πολιτών... κινηματικό χρήμα, LEDS (Local Exchange Trading Systems). Αυτά τα χρήματα στην Ευρώπη δεν τα κυκλοφορεί το δημόσιο, είναι άλλο πράγμα είπε.

Το θέμα της διαπραγμάτευσης του πρώτου εξαμήνου του 2015 και του σχεδίου παράλληλων πληρωμών, σηκώνει στο μεταξύ η ΝΔ, με εννέα βουλευτές να καταθέτουν στη Βουλή ερώτηση προς τον πρωθυπουργό και αίτηση κατάθεσης εγγράφων σχετικά με τις πρόσφατες αποκαλύψεις Βαρουφάκη. Η Πειραιώς επιμένει σε σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το θέμα, παρά την άρνηση της κυβέρνησης.

Σχετικές ειδήσεις