ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εξεταστική για την Υγεία: Το εξώδικο Βγενόπουλου «προφήτευσε» την τροπολογία Λοβέρδου

Εξεταστική για την Υγεία: Το εξώδικο Βγενόπουλου «προφήτευσε» την τροπολογία Λοβέρδου

Σε υψηλούς τόνους συνεχίστηκε η εξέταση του πρώην υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λοβέρδου, στην Εξεταστική Επιτροπή για τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας, την Τρίτη (18/07/2017).

Ο πρώην υπουργός Υγείας επέμεινε ότι αιτία των προβλημάτων του «Ερρίκος Ντυνάν» ήταν η διοίκησή του, και συγκεκριμένα ο Ανδρέας Μαρτίνης ο οποίος «δεν δεχόταν» -όπως σημείωσε- «καμία λύση για την εξυγίανση του νοσοκομείου, αντίθετα συνέχιζε να διατηρεί υπερεξουσίες τόσο στη διοίκηση του νοσοκομείου όσο και στο ΔΣ».

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Αντώνης Μπαλωμενάκης, αναφέρθηκε σε λίστα που κατέθεσε το μέλος της Εξεταστικής, ανεξάρτητος βουλευτής Νίκος Νικολόπουλος και η οποία ανέφερε ονόματα πολιτικών προσώπων που είχαν νοσηλευτεί τα προηγούμενα χρόνια στο Ερρίκος Ντυνάν και έτυχαν δωρεάν νοσηλείας ή μεγάλης έκπτωσης. Την εγκυρότητα της συγκεκριμένης λίστα αμφισβήτησε έντονα οι βουλευτές της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και της Νέας Δημοκρατίας Γιώργος Βλάχος, με τον εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρο Λάππα να υποστηρίζει, ωστόσο, ότι «κάθε στοιχείο που αφορά πολιτικό πρόσωπο προκύπτει από τα έγγραφα που έχουν δοθεί στην επιτροπή από το Ερρίκος Ντυνάν».

Σε ερώτηση εάν «η τροπολογία που είχε κάνει σε σχέση με τη δυνατότητα να πουληθεί το Ντυνάν έπαιξε τελικά ρόλο στο να καταλήξει το νοσοκομείο σε ιδιωτικά χέρια», ο κ. Λοβέρδος επανέλαβε ότι «η τροπολογία του δεν εφαρμόστηκε».

Ωστόσο, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Χαρίλαος Τζαμακλής, παρέθεσε στον Ανδρέα Λοβέρδο το εξώδικο που είχε αποστείλει ο Ανδρέας Βγενόπουλος εναντίον του, λίγους μήνες μετά την απόφαση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που ακύρωσε τη σύμπραξη του «Ντυνάν» με το «ΓΑΙΑ». Όπως παρατήρησε ο κ. Τζαμακλής, στο εξώδικο και στην τροπολογία την οποία έφερε ο κ. Λοβέρδος, μετά από περίπου 10 μήνες, υπήρχαν αυτούσιες φράσεις. Ο πρώην υπουργός Υγείας εμφανίστηκε έκπληκτος. Ο πρόεδρος της Επιτροπής, κ. Μπαλωμενάκης, επισήμανε χαρακτηριστικά ότι, ποτέ δεν θα μάθουμε αν ο Ανδρέας Βγενόπουλος ήταν μέντιουμ ή προφήτης.

Υπονοώντας ο κ. Τζαμακλής ότι η τροπολογία είχε προσχεδιαστεί πριν από 10 μήνες, ρώτησε τον Ανδρέα Λοβέδρο: «Βρεθήκατε σε πλήρη ρήξη με τον Μαρτίνη όπως είπατε κι εσείς και υιοθετείτε την άποψή του;». Ήταν «το τελευταίο φάρμακο» απάντησε ο πρώην υπουργός Υγείας και επανέλαβε ότι η τροπολογία που κατέθεσε ήταν σαν να μην έγινε νόμος, αφού δεν έγινε ποτέ χρήση αυτής.

Σύμφωνα με τον κ. Τζαμακλή, ωστόσο, έγινε χρήση όχι μία αλλά τέσσερις φορές, ανοίγοντας τον δρόμο για το ξεπούλημα του νοσοκομείου. «Δια του πληρεξούσιου δικηγόρου της Πειραιώς καταθέτει αίτηση στο ειρηνοδικείο για κατάσχεση, επικαλούμενη την τροπολογία του κ. Λοβέρδου» είπε ο κ. Τζαμακλής, προσθέτοντας πως τα περιουσιακά του ιδρύματος με αυτή την τροπολογία κατέστησαν μεταβιβάσιμα.

«Η τροπολογία σας έδωσε πάτημα και νομικό έρεισμα για τον πλειστηριασμό» τόνισε ο κ. Τζαμακλής, με τον κ. Λοβερδό να απαντά: «Δεν έχω να σχολιάσω τίποτα, όλα αυτά έγιναν μετά τη θητεία μου». Αργότερα, όμως, ο πρώην υπουργός Υγείας παραδέχτηκε πως έγινε χρήση της τροπολογίας του, αφού διάβασε την απόφαση του Ειρηνοδικείου Αθηνών.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Σχετικές ειδήσεις