Νίκος Παππάς: Η χώρα σε ανάκαμψη, ο Τσίπρας θα ολοκληρώσει την 4ετία

Newsroom Newsroom

Νίκος Παππάς: Η χώρα σε ανάκαμψη, ο Τσίπρας θα ολοκληρώσει την 4ετία

Με μηνύματα προς την Ευρώπη, αλλά και το εσωτερικό της χώρας, η συνέντευξη που παραχώρησε ο Νίκος Παππάς στον ευρωπαϊκό ιστότοπο EURACTIV, λίγες ώρες μετά την έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, που γενικεύει την εικόνα μιας χώρας σε ανάκαμψη, όπως ανέφερε. 

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης αναφέρθηκε στην κόντρα με τη Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι «οι αξιολογήσεις των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης δεν είναι πέρα και πάνω από κάθε κριτική», στο κυβερνητικό σχέδιο της επόμενης ημέρας και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας», εξαπολύοντας παράλληλα επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, όπως τονίζει το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Υπογράμμισε, δε, αναφερόμενος στις ευρωπαϊκές εξελίξεις, ότι η λύση βρίσκεται στον αριστερό προοδευτικό φεντεραλισμό, επισημαίνοντας πως αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. «Οι αριστερές δυνάμεις, οι προοδευτικές, που αντιλαμβάνονται αυτή την προτεραιότητα, πρέπει να πυκνώσουν τις πρωτοβουλίες και το βηματισμό τους για να μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση», πρόσθεσε ο Νίκος Παππάς.

Αναφερόμενος στην έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, ο υπουργός σχολίασε ότι «η πρώτη πετυχημένη έξοδος στις αγορές, μαρτυρά ότι γενικεύεται η εικόνα μιας χώρας σε ανάκαμψη» και εξέφρασε την εκτίμηση ότι «ολοκληρώνεται ένας κύκλος, ο οποίος βάζει στην άκρη οποιαδήποτε αβεβαιότητα σχετικά με το εάν η Ελλάδα μπορεί να επανακάμψει. Από εδώ και πέρα πρέπει να εφαρμοστεί ένα σχέδιο για την ανάπτυξη, που δεν θα επαναλαμβάνει τα λάθη του παρελθόντος. Τον υπερδανεισμό του δημοσίου και των νοικοκυριών, αλλά και τις τεράστιες ανισότητες που προέκυψαν από ένα μοντέλο οικονομικής πολιτικής το οποίο δοκίμασε και τις κοινωνίες αλλά και τις πολιτικές ηγεσίες στην Ευρώπη».

Η λύση βρίσκεται στον αριστερό προοδευτικό φεντεραλισμό

Ερωτηθείς αν μπορεί να υπάρξει κάποιο εμπόδιο στη συνέχεια της πορείας έδωσε την εξής απάντηση: «Νομίζω πως εμπόδιο στην ανάκαμψη θα μπορούσε να αποτελέσει μια εκ νέου καθυστέρηση, η οποία όμως δεν διαφαίνεται. Διότι όλες οι πλευρές έχουν καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον όλων να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαπραγμάτευσης με τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το τέλος του προγράμματος».

Αναφερόμενος στα ευρωπαϊκά ζητήματα, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής εκτίμησε ότι «η Ευρώπη -σημείωσε- έχει χάσει τη δυνατότητά της να πείθει τους λαούς ότι λειτουργεί προς το συμφέρον τους» και υπογράμμισε πως «η λύση, κατά τη γνώμη μου, βρίσκεται στον αριστερό προοδευτικό φεντεραλισμό. Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να πάρει η Ευρώπη. Και οι αριστερές δυνάμεις, οι προοδευτικές, που αντιλαμβάνονται αυτή την προτεραιότητα, πρέπει να πυκνώσουν τις πρωτοβουλίες και το βηματισμό τους για να μπορούν να εφαρμοστούν πολιτικές προς αυτή την κατεύθυνση».

Ερωτηθείς για τη συνεννόηση Σοσιαλιστών -Αριστεράς -Πρασίνων, ο Νίκος Παππάς άσκησε κριτική στη Δημοκρατική Συμπαράταξη. Όπως είπε, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο πρωθυπουργός που προσκαλείται στις προδιασκέψεις των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και «για την Ελλάδα όσο και για την κυβέρνηση της χώρας ακούγονται πάρα πολύ θερμά λόγια, αυτά βρίσκονται σε πλήρη αναντιστοιχία με το ύφος, το κλίμα και τον τόνο της κριτικής που ασκείται εντός της χώρας από την Δημοκρατική Συμπαράταξη».

Για την κόντρα με τους δικαστές

Σε ερώτηση για τις σχέσεις κυβέρνησης και δικαιοσύνης, ο υπουργός αναφέρθηκε στην απόφαση «η οποία θεωρεί ότι η μη πληρωμή δεδουλευμένων σε έναν εργαζόμενο δεν αποτελεί δυσμενή αλλαγή στη σχέση εργασίας. Αυτό βρίσκεται πέρα και από αυτό που θεωρούμε ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και αυτό εμείς δικαιούμαστε να το κρίνουμε και μάλιστα δημοσίως». Κατέστησε, δε, σαφές ότι «οι αξιολογήσεις των εκπροσώπων της Δικαιοσύνης δεν είναι πέρα και πάνω από κάθε κριτική. Αν αυτό το θεωρούν κάποιοι επίθεση στην ανεξαρτησία του θεσμού, θα πρέπει να δούμε και τις περιπτώσεις παρέμβασης σε αυτόν, όπως -πιθανώς και σύμφωνα με δημοσιεύματα- είχαμε κατά το παρελθόν».

Εκλογές στο τέλος της 4ετίας

Σε ο,τι αφορά στον πρωθυπουργό και το μέλλον της κυβέρνησης, ο κ. Παππάς εκτίμησε ότι «εκλογές θα γίνουν στο τέλος της 4ετίας» και συνέχισε: «Ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι ο πρώτος πρωθυπουργός, από τη στιγμή που η χώρα εφαρμόζει προγράμματα στήριξης, που θα ολοκληρώσει την 4ετία. Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελέσει σήμα ομαλότητας και ανάκαμψης».

Επιπρόσθετα, εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, καλώντας την να μιλήσει για την ουσία της πολιτικής και όχι να ανοίγει θέματα «που προκαλούν από θυμηδία έως άφθονο γέλιο». «Προκαλούμε την αξιωματική αντιπολίτευση να σταματήσει τις 'ανοησίες' και να μιλήσει για την ουσία της πολιτικής. Να έρθει στο τραπέζι της συζήτησης για το σκληρό πυρήνα της πολιτικής και των αποτελεσμάτων που εμείς φέρνουμε. Όμως, επειδή αυτή τη συζήτηση δεν την αντέχει και η πραγματικότητα είναι πεισματάρα και εκκωφαντική ανοίγει άλλα ζητήματα, που προκαλούν από θυμηδία έως άφθονο γέλιο στον ελληνικό λαό», κατέληξε ο κ. Παππάς.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved