ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βουλευτές σε νευρική κρίση

Βουλευτές σε νευρική κρίση
Έκρυθμη πλέον είναι η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ...

Έκρυθμη πλέον είναι η κατάσταση στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ από τη στιγμή που ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα την περασμένη εβδομάδα και οι βουλευτές διαπίστωσαν πως για μια ακόμη φορά ο λογαριασμός πηγαίνει στα χαμηλά και μεσαία εισοδηματικά στρώματα.

Με παραιτήσεις έχουν ήδη απειλήσει αρκετοί βουλευτές ανθρώπους του στενού πυρήνα του περιβάλλοντος του πρωθυπουργού ενώ δεν είναι λίγοι εκείνοι που σκέφτονται να καταψηφίσουν την τροπολογία για το τέλος ακινήτων την ερχόμενη Τρίτη. Ευάγγελος Βενιζέλος, Δημήτρης Ρέππας, Νίκος Αθανασάκης, Χάρης Καστανίδης, Μιχάλης Καρχιμάκης και Φίλιππος Πετσάλνικος έχουν αναλάβει αποστολή διερεύνησης των προθέσεων των βουλευτών, είτε μέσω οργάνων είτε σε τηλεφωνήματα που κάνουν.

Για άλλη μια φορά ο πονοκέφαλος των υπουργών υπήρξε η Βάσω Παπανδρέου κατά τη διάρκεια του ΚΤΕ Οικονομικών την προηγούμενη εβδομάδα. Όταν πήρε το λόγο είπε προς τον υπουργό Οικονομικών: «Έξι δόσεις πήραμε. Έξι φορές...σώσαμε τον τόπο. Πόσες φορές ακόμα.; Υπάρχει πλήρης αναποτελεσματικότητα της κυβέρνησης. Δεν μπορούμε να φορολογούμε συνέχεια τους ίδιους και τους ίδιους. Δεν υπάρχει περίπτωση να έχουμε πλεόνασμα το 2012 με ύφεση».

Από την άλλη πλευρά έκπληξη προκάλεσε η τοποθέτηση του μέχρι προσφάτως υφυπουργού Οικονομικών κ. Δημήτρη Κουσελά. Ο κ. Κουσελάς διαμήνυσε πως «Δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθώ απολύσεις. Ξεχάστε το». Ένας άλλος βουλευτής και συνήθης ύποπτος στις αντιδράσεις ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος ζήτησε εκλογές αφού πρώτα σημείωσε πως είναι αδήριτος η ανάγκη κυβέρνησης συνεργασίας: «Πρέπει να γίνει μία κυβέρνηση εθνικής ανάγκης και σε διάστημα που δεν θα δημιουργεί πρόβλημα στη χώρα να διεξαχθούν εκλογές».

Πολλοί ακόμα υπήρξαν οι βουλευτές που διαφώνησαν ή εκδήλωσαν την δυσαρέσκειά τους με τα νέα μέτρα. Μερικοί από αυτούς είναι οι παρακάτω:

Χρήστος Μαγκούφης: «Αν θα πετύχουμε, θα πετύχουμε όλοι μαζί και ο Γιώργος Παπανδρέου και εσύ (απευθυνόμενος προς τον Ευάγγελο Βενιζέλο) και οι βουλευτές. Θα έρθει η ώρα που θα έχεις και εσύ τη θέση σου στο κάδρο της ιστορίας ως... πρωθυπουργός της χώρας».

Δημήτρης Λιντζέρης: «Θεωρώ επιβεβλημένη την ανάληψη πρωτοβουλίας εθνικής εμβέλειας εκ μέρους του Γιώργου Παπανδρέου. Πρωτοβουλία που να ανοίγει το δρόμο για κυβέρνηση εθνικής σωτηρίας την οποία θα στηρίζουν τουλάχιστον τα δυο κόμματα».

Ελπίδα Τσουρή: «Η κυβέρνηση θυμίζει φάλτσα ορχήστρα στον Τιτανικό με αποτέλεσμα πλήρωμα και επιβάτες ξαφνιασμένοι, ζαλισμένοι και πανικόβλητοι να πέφτουν στη θάλασσα..»

Γιάννης Αμοιρίδης: «Να τα κάνουμε όλα με έναν «πόνο». Σαν το τσιρότο. Όλο το δημόσιο είναι τώρα στο πόδι. Η εφεδρεία να αντιστοιχεί σε χρονικό διάστημα ανασυγκρότησης των υπηρεσιών και όχι σε απολύσεις».

Μιλένα Αποστολάκη: «Αμφισβητείται η αξιοπιστία μας εντός και εκτός Ελλάδας. Αυτό οφείλεται σε αστοχίες και καθυστερήσεις. Σε 2 χρόνια δεν κάναμε καμιά αποκρατικοποίηση πως είναι δυνατόν να κάνουμε τώρα με τις σημερινές τιμές που θα επιτρέψουν στην ανεύθυνη αντιπολίτευση να μάς κατηγορεί για ξεπούλημα;»