ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τζανακόπουλος: Σε αμόκ η ΝΔ - Η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Τζανακόπουλος: Σε αμόκ η ΝΔ - Η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα

Επικρίσεις εναντίον της Νέας Δημοκρατίας διατυπώνει σε ραδιοφωνική συνέντευξή του ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλογίζοντάς της «αντιπολιτευτικό αμόκ», με αφορμή την προσπάθειά της να δημιουργήσει την εικόνα ότι η κυβέρνηση παρεμβαίνει στη δικαιοσύνη, να δημιουργήσει την εικόνα αποσταθεροποίησης και κρίσης της Δημοκρατίας.

«Η ΝΔ δίνει την αίσθηση ενός αντιπολιτευτικού αμοκ, καθώς και από κομμάτι του αντιπολιτευόμενου Τύπου». Χαρακτήρισε αυτονόητο και προφανές ότι θα υπάρχουν αντιπολιτευτικά φύλλα και τόνισε ότι είναι θετική η κριτική, να γίνεται ακόμη και πολεμική «αλλά να παρουσιάζεται ως περιστατικό κατάλυσης του πολιτεύματος (η εισβολή του Ρουβίκωνα στο προαύλιο της Βουλής), ξεπερνάει τα όρια της αντιπολίτευσης και φτάνει τα όρια της γραφικότητας. Είναι προφανής η επιχείρηση να δημιουργηθεί αίσθηση αποσταθεροποίησης», κατηγόρησε την ΝΔ.

Ο κ. Τζανακόπουλος υποστήριξε ότι «η ελληνική οικονομία έχει μπει πλέον σε μια φάση δυναμικής ανάπτυξης». Σημείωσε ότι «υπάρχει μεγάλη βελτίωση στα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας», για να τονίσει ότι «αν δεν υπάρξει, που δεν θα υπάρξει, νέος δανεισμός από τον ΕSM, αυτό σημαίνει ότι η χώρα ανακτά σε μεγάλο βαθμό την οικονομική της κυριαρχία».

Άρα, υπογράμμισε, «η έξοδος στις αγορές δεν ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα από πλευράς μας». Αντίθετα, είπε ότι ήταν επικοινωνιακό πυροτέχνημα του Αντ. Σαμαρά το 2014 η έξοδος στις αγορές τότε, γιατί υποτίθετο ότι τότε ήμασταν σε μια πορεία εξόδου από την κρίση αλλά τα μεγέθη της οικονομίας δεν ήταν αυτά που είναι σήμερα.

Πρόσθεσε, ειδικότερα, ότι η χώρα ήταν εκτός δημοσιονομικών στόχων του προγράμματος, δεν υπήρχε καμία δέσμευση των δανειστών για την ελάφρυνση του χρέους. Είπε ότι η έξοδος τότε ήταν απλώς άντληση νέου χρήματος ενώ τώρα ήταν πράξη διαχείρισης του χρέους, και πως επίσης, οι επενδυτές που εμφανίστηκαν τώρα είναι στρατηγικοί, δεν κατακλείστηκε το βιβλίο των προσφορών από funds.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ελαφρύνσεων στην φορολογία για τους πολίτες ο κ. Τζανακόπουλος απάντησε ότι «εφόσον υπάρχουν οι προϋποθέσεις από το 2019 και μετά θα μπουν σε ισχύ μια σειρά από φοροελαφρύνσεις και στον ΕΝΦΙΑ και στην φορολογία εισοδήματος, θα μειωθεί το 1ο σκαλοπάτι της κλίμακας από το 22% στο 20%».

Υποστήριξε ότι οι ασφαλιστικές εισφορές σε συνδυασμό με τη φορολογία, για τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών δεν είναι τόσο επιβαρυμένη όσο παρουσιάζεται από τα «συστημικά μέσα ενημέρωσης». Ως προς αυτό ανέφερε ότι οι ελεύθεροι επαγγελματίες π.χ. στο 50-60% τους είναι στα ίδια επίπεδα ή και μειωμένα. «Δεν προσπαθώ να πω ότι η κατάσταση είναι η καλύτερη, βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες», τόνισε, επισημαίνοντας όμως πως είναι δεδομένο ότι βρισκόμαστε σε πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής και ότι αυτές οι δυσκολίες είναι κομμάτι του προγράμματος αυτού.

Για τον ανασχηματισμό

Ως προς το ενδεχόμενο ανασχηματισμού, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι «ο πρωθυπουργός δεν κυβερνά με βάση τις φημολογίες και τα δημοσιεύματα». Είπε ότι «η αξιολόγηση της κυβέρνησης είναι καθημερινή, οι παρεμβάσεις για την αποτελεσματικότερη, ταχύτερη και βέλτιστη λειτουργία της είναι καθημερινές, είναι ώρα την ώρα και λεπτό το λεπτό και η οποιαδήποτε συζήτηση περί ανασχηματισμού ή περί αλλαγών αυτή τη στιγμή, αποσπά την κυβέρνηση από το έργο της».

Σχετικές ειδήσεις