Τα «μαζεύει» ο Τόσκας: Δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Τα «μαζεύει» ο Τόσκας: Δεν υπήρχε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών

Τα… μαζεύει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, μετά την πολιτική κατακραυγή, που προκάλεσαν κυβερνητικές δηλώσεις, ότι οι τεράστιες πυρκαγιές σε Ζάκυνθο και Ανατολική Αττική, ήταν οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Στο Κόκκινο», αποκηρύσσει παράλληλα και τα συνομοσιολογικά σενάρια που είχαν διαρρεύσει και από το υπουργείο.

«Στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου είχαμε 21 προσπάθειες εμπρησμού, δεν λέω συντονισμένες, δεν λέω κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο, αλλά προσπάθειες εμπρησμού για διάφορους λόγους ίσως» είπε χαρακτηριστικά ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ο Νίκος Τόσκας ανέφερε είπε: «Έχουμε τις περιπτώσεις της Ζακύνθου όπου αν μπορεί κάποιος να πει ότι 24 φωτιές την ίδια μέρα είναι τυχαίες, αν μπορεί κάποιος να πει ακόμα και στην Αττική ότι στη διάρκεια του Ιουλίου και του Αυγούστου είχαμε 21 προσπάθειες εμπρησμού, δεν λέω συντονισμένες, δεν λέω κάτω από ένα ενιαίο σχέδιο, αλλά προσπάθειες εμπρησμού για διάφορους λόγους ίσως».

Επίσης, ο κ. Τόσκας συνέχισε λέγοντας, «καμία συνωμοσιολογία δεν υπάρχει και είναι μακριά από εμάς τα όποια συνωμοσιολογικά σενάρια. Όμως υπάρχουν πάρα πολλές προσπάθειες από εμπρηστές, έχουν συλληφθεί κάποιοι, έχουν προσαχθεί στην δικαιοσύνη που είναι ύποπτοι για προσπάθειες εμπρησμού» και συμπληρώνει:

«Έχω δώσει εντολή οι υπηρεσίες οι ανακριτικές της Πυροσβεστικής αλλά και της Αστυνομίας να επικεντρωθούν στην εξιχνίαση αυτών των περιπτώσεων οι οποίες μπορεί να είναι από τον απλό οικοδοπεδοφάγο ή τον απλό πυρομανή ή μέχρι δεν ξέρω τι άλλο έχουν σκεφτεί στο μυαλό τους για να εκμεταλλευτούν τα δάση και οτιδήποτε άλλο».

Παράλληλα αναφορικά με τα προβλήματα στα πυροσβεστικά αεροσκάφη, αναφέρει ότι «θα έπρεπε να έχουν αντικατασταθεί από τα χρόνια των παχειών αγελάδων, τα παλιά αεροσκάφη που χρονολογούνται από το 1973. Τα καινούργια, τα λεγόμενα καινούργια του 2000, 2001 έτσι; Και θα έπρεπε διαδοχικά να γίνουν ενέργειες. Δεν ξυπνάει κάποιος ένα πρωί ή έστω στα δύο χρόνια μιας κυβέρνησης και μάλιστα εποχή λιτότητας και ξεκινάει να αντικαταστήσει τα αεροπλάνα.

Καταρχήν δεν υπάρχει γραμμή παραγωγής πυροσβεστικών αεροπλάνων ενεργή αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Όλοι κοιτούν με κάποιες «πατέντες» διαδοχικά να ανανεώσουν κάποια πράγματα και να ενεργοποιήσουν κάποια πράγματα».