Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια: Με αυτή την τακτική υπονομεύετε την ευρωπαϊκή σας πορεία

Ηχηρό μήνυμα Παυλόπουλου στα Σκόπια: Με αυτή την τακτική υπονομεύετε την ευρωπαϊκή σας πορεία

Σαφές μήνυμα προς τα Σκόπια ότι τακτικές, όπως αυτή που ακολούθησαν στον πρόσφατο αγώνα της εθνικής νεανίδων χάντμπολ, υπονομεύουν την ευρωπαϊκή τους πορεία, έστειλε ο Προκόπης Παυλόπουλος.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υποδέχτηκε την εθνική νεανίδων χάντμπολ και τη διοίκηση της Ομοσπονδίας Χειροσφαιρίσεως Ελλάδας (ΟΧΕ) για να τούς συγχαρεί για την απόφαση να μην αγωνιστούν απέναντι στην αντίστοιχη ομάδα της ΠΓΔΜ, στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στα Σκόπια, λόγω της χρήσης του ονόματος «Macedonia» στις φανέλες, αλλά και στο γήπεδο της οικοδέσποινας της διοργάνωσης.

Στην ομιλία του, ο κ. Παυλόπουλος ευχαρίστησε τις νεαρές αθλήτριες και δημόσια γι’ αυτή τους την πρωτοβουλία, χαρακτηρίζοντας την στάση τους ως πράξη «συνέπειας και ευθύνης». «Όχι μόνο απέναντι στην πατρίδα μας, αλλά απέναντι στο αθλητικό ιδεώδες, απέναντι στο αθλητικό πνεύμα. Γιατί το ξέρετε, άλλωστε, δεν χρειάζεται να το εξηγήσω εγώ: Το γνήσιο αθλητικό πνεύμα, το γνήσιο αθλητικό ιδεώδες δεν συμβιβάζεται, με χονδροειδείς παραχαράξεις της ιστορίας, οι οποίες μάλιστα εκδηλώνουν τάσεις αλυτρωτισμού, προσβάλλουν ακόμη και αυτό, το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο. Αυτό που κάνατε, λοιπόν σας τιμά γιατί υπερασπιστήκατε και την πατρίδα μας, αλλά και τον αθλητισμό. Και μάλιστα από μια χώρα που γέννησε το Ολυμπιακό ιδεώδες, το οποίο είναι σύμφυτο με την ιστορική αλήθεια και με την ειρήνη», υπογράμμισε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Και έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στα Σκόπια, επισημαίνοντας: «ότι όσο συνεχίζει αυτή την τακτική, που όπως είπα είναι αντίθετη με το διεθνές και το ευρωπαϊκό δίκαιο, λόγω του αλυτρωτισμού που αποπνέει, η ίδια υπονομεύει την ευρωπαϊκή της πορεία. Και είναι υπεύθυνη και γι’ αυτό στο λαό αυτής της χώρας. Συγχαρητήρια θερμά!».

Παρών στην εκδήλωση ήταν ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, ο οποίος συνεχάρη επίσης με τη σειρά του, τη διοικητική ηγεσία της ΟΧΕ, το τεχνικό τιμ και τις αθλήτριες της εθνικής νεανίδων χάντομπολ για τη στάση του αυτή απέναντι στις προκλήσεις της γειτονικής χώρας.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΧΕ, Κωνσταντίνος Γκαντής, εκμυστηρεύτηκε ότι «όταν λήφθηκε αυτή η απόφαση λήφθηκε μετά από συζήτηση και ενημέρωση που έγινε στα κορίτσια της εθνικής. Πέρασε από το μυαλό μου ότι ίσως ήμασταν μόνοι μας σε αυτό. Τελικά, δεν ήμασταν μόνοι μας. Η Πολιτεία ήταν αρωγός μας σε αυτό και όπως είπαμε και στο σκεπτικό της επιστολής μας προς όλα τα κράτη μέλη του χάντμπολ της Ευρώπης, η ελληνική υπερηφάνεια δεν μπαίνει σε ζυγαριά και δεν κάνει εκπτώσεις. Ούτε η κουλτούρα μας, ούτε η παιδεία μας. Προπάντων η αθλητική μας παιδεία και το Ολυμπιακό Πνεύμα που πρέπει να διακατέχει κάθε αθλήτρια, ειδικά αυτά τα νέα κορίτσια πρέπει να είναι οδηγός μας».

Ο ίδιος, εξήγησε ότι «προσπαθήσαμε να αγωνιστούμε, ειδικά η στάση που κράτησε η εθνική της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας δεν μας το επέτρεψε. Επί πολλά χρόνια παίζουμε σε αυτή τη χώρα. Επί πολλά χρόνια χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα, μπορούσαμε και συνυπήρχαμε, σε επίσημες και φιλικές διοργανώσεις» και κατέληξε λέγοντας ότι «είναι η πρώτη φορά που συμπεριφέρονται με τόση επιθετικότητα, δεν είχαμε άλλο δρόμο παρά την αποχώρηση. Σας ευχαριστώ για την τιμή που μας κάνατε και για την επιβράβευση της στάσης της ομάδας μας».