ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αλέξης Τσίπρας - Μετά την αλληλέγγυα οικονομία, σειρά παίρνουν οι τραπεζίτες

Αλέξης Τσίπρας - Μετά την αλληλέγγυα οικονομία, σειρά παίρνουν οι τραπεζίτες

Ο τομέας της Οικονομίας κυριαρχεί στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού και την Παρασκευή (01/09/2017).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει διαδοχικές συναντήσεις στο Μέγαρο Μαξίμου με τα προεδρεία της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) στις 11:00, της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών στις 12:00 και της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στις 14:30.

Το πρωί της Πέμπτης (31/08/2017) ο πρωθυπουργός επισκέφθηκε το Impact hub Athens, σκοπός του οποίου είναι να προσφέρει στήριξη (υποδομές, συμβουλευτική, κ.λπ.) σε εγχειρήματα Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας (ΚΑΛΟ).

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στα μέλη του δικτύου, τόνισε ότι η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία αποτελεί προτεραιότητα για την κυβέρνηση και επισήμανε ότι η κυβέρνηση έχει ενισχύσει και θα συνεχίσει να ενισχύει την ΚΑΛΟ θεσμικά και χρηματοδοτικά, με μέτρα όπως:

· Με το νόμο 4430/2016, διεύρυνε το πεδίο δραστηριοποίησης των δομών ΚΑΛΟ, καθώς δεν απευθύνονται, πλέον, μόνο στις ευάλωτες ομάδες, αλλά σε όλους τους πολίτες και σε όλες τις παραγωγικές δραστηριότητες. Οι νέες επιχειρήσεις δεν δραστηριοποιούνται μόνο στους παραδοσιακούς κλάδους (πρόνοια, εστίαση) αλλά και σε σύγχρονους παραγωγικούς τομείς, όπως η πληροφορική, οι νέες τεχνολογίες, η παραγωγή και η μεταποίηση αγροτοδιατροφικών προϊόντων και αποτελεί πεδίο ευκαιρίας για πολλές καινοτόμες επιχειρήσεις.

· Ίδρυσε Ειδική Γραμματεία ΚΑΛΟ, χαρτογράφησε για πρώτη φορά το πεδίο της Κοινωνικής Οικονομίας και προσφέρει χρηματοδότηση, ασφαλιστικά και φορολογικά κίνητρα για την ίδρυση επιχειρήσεων ΚΑΛΟ.

· Τον Οκτώβριο του 2017, ενεργοποιείται το Ταμείο Κοινωνικής Οικονομίας, με αρχικό κεφάλαιο 25 εκατ. ευρώ. Με στόχο την υποστήριξη φορέων ΚΑΛΟ που αποκλείονται από το τραπεζικό δανεισμό με την παροχή μικροδανείων, εγγυήσεων μεγαλύτερων δανείων, εγγυητικές επιστολές, κ.λπ.

· Παράλληλα, την ίδια περίοδο, ενεργοποιείται δράση επιχορήγησης προϋπολογισμού 25 εκατ. ευρώ αποκλειστικά για φορείς/επιχειρήσεις ΚΑΛΟ (μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος, λειτουργικά έξοδα, δαπάνες εξοπλισμού). Επιπλέον, οι επιχειρήσεις ΚΑΛΟ έχουν δυνατότητα ένταξης σε όλα τα προγράμματα ΕΣΠΑ και τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.

· Μέχρι το τέλος του έτους θα λειτουργούν περισσότερα από 100 Κέντρα Πληροφόρησης και Στήριξης των κοινωνικών συνεταιριστικών εγχειρημάτων σε ολόκληρη τη χώρα.

Σχετικές ειδήσεις