Γερμανικός Τύπος: «Ο Τσίπρας και η μάχη κατά των πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα»

Newsbomb

Γερμανικός Τύπος: «Ο Τσίπρας και η μάχη κατά των πελατειακών σχέσεων στην Ελλάδα»

Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για την διοικητική μεταρρύθμιση απασχολεί τους Γερμανούς αρθρογράφους, όπως αναφέρει την Παρασκευή (01/09/2017) το δίκτυο της Deutsche Welle.

Στο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για τη διοικητική μεταρρύθμιση αναφέρεται η οικονομική εφημερίδα Handelsblatt: «Με τριετές σχέδιο η ελληνική κυβέρνηση θέλει να προχωρήσει στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης της χώρας και να την καταστήσει πιο αποτελεσματική. Το σχέδιο που παρουσιάστηκε την Τετάρτη προβλέπει την καλύτερη εκπαίδευση δημοσίων υπαλλήλων, την πρόσληψη προσωπικού με ψηφιακές δεξιότητες, και τη μετάθεση θέσεων εργασίας σε τομείς όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη. Επιπλέον προβλέπεται η καταπολέμηση της διαδεδομένης οικογενειοκρατίας. Μέχρι το 2020 οι δημόσιες υπηρεσίες θα έχουν αποκομματικοποιηθεί και θα είναι ανεξάρτητες, υποσχέθηκε η υπουργός Όλγα Γεροβασίλη, υπεύθυνη για την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης. Η διοικητική μεταρρύθμιση αποτελεί βασικό αίτημα των χρηματοδοτών της Ελλάδας. Το 2010 σχεδόν ένας στους πέντε απασχολούνταν στον δημόσιο τομέα. Από τότε ο αριθμός των ανθρώπων που απασχολούνται στο δημόσιο μειώθηκε κατά 18%».

Εν όψει ΔΕΘ

Το ίδιο θέμα σχολιάζει με αναλυτικό άρθρο υπό τον τίτλο «Μάχη κατά των πελατειακών σχέσεων» και η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρει: «Εδώ και δεκαετίες ο δημόσιος τομέας αποτελεί αντικείμενο πολιτικών αντιπαραθέσεων. Επί παλαιότερων κυβερνήσεων ήταν σύνηθες να εξασφαλίζονται θέσεις του δημοσίου σε ψηφοφόρους. Αυτό το πελατειακό σύστημα θεωρείται μέχρι σήμερα ένα από τα βασικά αίτια για τα προβλήματα των ελληνικών προϋπολογισμών. Οι διοικητικές μεταρρυθμίσεις αποτύγχαναν συστηματικά εξαιτίας του φόβου των κυβερνήσεων μήπως οι πολίτες τους τιμωρήσουν γι' αυτό στις επόμενες εκλογές. Το ότι η κυβέρνηση ανακοινώνει τώρα αυτή τη μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι τυχαίο. Αρχές Σεπτεμβρίου δίνεται ένα από τα σημαντικότερα ραντεβού της χρονιάς για τους κορυφαίους πολιτικούς: οι προγραμματικές εξαγγελίες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Στις δημοσκοπήσεις ο ΣΥΡΙΖΑ του Τσίπρα υπολείπεται σημαντικά της Νέας Δημοκρατίας. Ο επικεφαλής της, Κυριάκος Μητσοτάκης πιέζει εδώ και καιρό τον Τσίπρα να λάβει αποφάσεις για τη διοικητική μεταρρύθμιση. Τώρα το κόμμα του κατηγορεί τον Τσίπρα ότι αναγνώρισε πολύ αργά πως η πολιτική της ΝΔ είναι η σωστή για τη χώρα».

Πηγή: Deutsche Welle

Ό,τι συμβαίνει, σκάει και στο Instagram! Ακολούθησέ μας!

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

DPG NETWORK

TOP ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ened ΜΕΛΟΣ ΕΝΕΔ Monetized by DPG Digital Media ©2010-2019 Newsbomb.gr - All rights reserved