ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται

Φώφη Γεννηματά: Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται

Πρόσκληση προς τους νέους να συμμετάσχουν στις διαδικασίες για τη νέα Κεντροαριστερά απηύθυνε η Φώφη Γεννηματά, η οποία ταυτόχρονα αναφέρθηκε στην πορεία του ΠΑΣΟΚ μέσα στο χρόνο.

Μιλώντας στο Ζάππειο, ανήμερα της 43ης επετείου από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά έδωσε το έναυσμα για την υπέρβαση και την μετεξέλιξή του σε μια νέα ευρύτερη προοδευτική παράταξη του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς.

Παρουσία των δυο πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ, Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, των συνυποψηφίων της για την ηγεσία του νέου φορέα, του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, του Γιάννη Ραγκούση, του Γιάννη Μανιάτη, του προέδρου της ΔΗΜΑΡ, Θανάση Θεοχαρόπουλου, ιδρυτικών και ιστορικών στελεχών, πρώην βουλευτών και της όλων των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, η κυρία Γεννηματά τόνισε: «Η σκληρή πραγματικότητα επιβάλλει νέο ξεκίνημα. Σε αυτές τις συνθήκες η πολιτική αναγκαιότητα της αναγέννησης της Προοδευτικής Δημοκρατικής Παράταξης έρχεται στην πρώτη γραμμή. Αναγκαιότητα ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα φέρει την νέα αλλαγή στην χώρα».

«Καλώ όλους και ιδιαίτερα τους νέους να κάνουν την 5η του Νοέμβρη τη δική τους 3η Σεπτέμβρη. Να δώσετε καθαρή εντολή για να προχωρήσουμε μπροστά και αποφασιστικά χωρίς συμβιβασμούς και παραλυτικές ισορροπίες. Από την Αλλαγή στη νέα Αλλαγή. Ενώνουμε τα χέρια και προχωράμε χωρίς φόβο για το μέλλον. Για τη μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη. Για τον Δημοκρατικό Σοσιαλισμό. Για την πατρίδα», είπε.

Κάνοντας ιδιαίτερη μνεία στη διαχρονική συνεισφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ίδρυσή του και τη αντιμετώπιση της κρίσης η Φώφη Γεννηματά τόνισε ότι στο νέο εγχείρημα ανασυγκρότησης της προοδευτικής παράταξης του ευρύτερου χώρου της Κεντροαριστεράς το ΠΑΣΟΚ καλείται να διαδραματίσει και πάλι ένα καθοριστικό ιστορικό ρόλο. «Παραλάβαμε από τον Ανδρέα Παπανδρέου ένα μεγάλο πολιτικό κίνημα. Αυτή η κληρονομιά είναι ζωντανή. Δεν θα παραδώσουμε στις νέες γενιές «μουσείο». Αλλά μια μεγάλη, ζωντανή σύγχρονη παράταξη», ανέφερε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι πρωτοστατεί στην αναγέννηση της δημοκρατικής παράταξης.

«Το ΠΑΣΟΚ δεν διαλύεται, δεν τεμαχίζεται, δεν εξαφανίζεται. Μετεξελίσσεται», ήταν το μήνυμα που έστειλε, τόσο στο εσωτερικό του όσο και στη ευρύτερη παράταξη.

Υπογράμμισε ότι είναι έντονη αναγκαιότητα ενός νέου πολιτικού και κοινωνικού ρεύματος πλειοψηφίας, που θα φέρει τη νέα αλλαγή στην χώρα για την έξοδο από τη κρίση, καθώς, όπως είπε, ούτε ο λαϊκισμός του ΣΥΡΙΖΑ και ο συντηρητική πολιτική της ΝΔ μπορούν να δώσουν λύσεις.

« Καλούμαστε εμείς το ΠΑΣΟΚ να διαδραματίσουμε και πάλι ένα καθοριστικό ιστορικό ρόλο. Το μεγάλο άλμα προς το μέλλον όμως, η νέα αλλαγή, απαιτεί μεγάλες και τολμηρές υπερβάσεις», τόνισε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ. Και συμπλήρωσε: «Ενώνουμε, αλλάζουμε, προχωράμε. Δημιουργούμε τη μεγάλη προοδευτική πλειοψηφία που έχει ανάγκη ο τόπος. Το νέο ενιαίο φορέα της Δημοκρατικής Προοδευτικής Παράταξης. Τον νέο πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή της χώρας. Δεν αφαιρούμε δυνάμεις και δεν διαιρούμε την προοδευτική παράταξη. Προσθέτουμε και πολλαπλασιάζουμε. Για την διαμόρφωση των όρων μιας πλειοψηφικής πρότασης εξουσίας. Όλοι μαζί μπορούμε. Γιατί στο χώρο μας δεν ταιριάζει να ακολουθεί ή να παρακολουθεί αλλά να προηγείται και να ηγείται!».

Η Φώφη Γεννηματά μίλησε για μεγάλη Κεντροαριστερά, με μέτωπα απέναντι στον λαϊκισμό και τον αντι-ευρωπαϊσμό που δεν συμφωνεί με τη συγκρότηση ενός ιδεολογικά άμορφου μεσαίου χώρου, γιατί αυτός θα καταρρεύσει πολιτικά, αφού πρώτα εξυπηρετήσει την συντηρητική παράταξη.

«Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και η πολιτική της, πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά. Για να συντριβεί μαζί της ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η μισαλλοδοξία. Η χώρα χρειάζεται ενότητα δυνάμεων και ρεαλιστικό σχέδιο υπέρβασης της κρίσης. Χρειάζεται την νέα ισχυρή πολιτική δύναμη που να μπορεί να βάλει την οικονομία σε κίνηση σεβόμενη το Ευρωπαϊκό κεκτημένο. Χρειάζεται την ισχυρή προοδευτική δύναμη, την ισχυρή Κεντροαριστερά, που να εγγυηθεί την έξοδο από την κρίση. Στόχος μας είναι η προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου, με τον δικό μας καθοριστικό ρόλο και παρέμβαση. Στόχος μας είναι η ανατροπή των σημερινών πολιτικών συσχετισμών, η αλλαγή του πολιτικού χάρτη, η ανάδειξη της Δημοκρατικής Παράταξης σε κεντρική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Τα δεκανίκια για τη Δεξιά ή τον ΣΥΡΙΖΑ να τα αναζητήσουν αλλού», τόνισε και υπογράμμισε: «Σε κάθε περίπτωση πρώτα θα μιλήσει ο λαός και θα βάλει τα πράγματα στην θέση τους, διαμορφώνοντας τους νέους πολιτικούς συσχετισμούς. Από κει και πέρα έχουμε τονίσει ότι η σημερινή συγκυρία επιβάλλει την Εθνική Συνεννόηση και την συμφωνία σε μια Εθνική Γραμμή για τα μεγάλα ζητήματα της χώρας».

Έστρεψε τα βέλη της στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ και την πολιτική της, που πρέπει να ηττηθεί στρατηγικά και να συντριβεί μαζί της ο λαϊκισμός, η δημαγωγία, η μισαλλοδοξία. Επίσης κατέστησε σαφές ότι η ήττα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ δεν πρέπει να αποτελέσει ήττα των προοδευτικών ιδεών, ούτε και να αφήσει χώρο για την επάνοδο της δεξιάς και συντηρητική παλινόρθωση γιατί εναλλακτική λύση δεν αποτελούν οι συντηρητικές πολιτικές που εκφράζουν η ΝΔ και οι Ευρωπαίοι εταίροι της, οι θεματοφύλακες της διαρκούς λιτότητας.

Σχετικές ειδήσεις