ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Η αναδιάρθρωση της Ε.Ε «περνά» από την Πνύκα

Επίσκεψη Μακρόν στην Αθήνα: Η αναδιάρθρωση της Ε.Ε «περνά» από την Πνύκα

Μήνυμα εμπιστοσύνης στην Ελλάδα, τη χώρα που έγινε το σύμβολο της ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, θέλει να στείλει ο Εμανουέλ Μακρόν, κατά τη διήμερη επίσημη επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Αθήνα, αναφέρουν πηγές της γαλλικής προεδρίας στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).

Επιμέλεια: Διονυσία Προκόπη

Εκτός από τα διμερή θέματα τα οποία θα συζητηθούν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, και τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται η ομιλία που θα εκφωνήσει ο Γάλλος πρόεδρος από το Λόφο της Πνύκας. Σύμφωνα με τη γαλλική προεδρία, η ομιλία του κ. Μακρόν εντάσσεται στη μακρά συνέχεια των ελληνο-γαλλικών σχέσεων και των επισκέψεων των προέδρων της Γαλλικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα. Ο Εμανουέλ Μακρόν, όμως, επιλέγει έναν εξωθεσμικό τόπο για να απευθύνει τη δημόσια ομιλία του στην Αθήνα παρουσία νέων, καθηγητών και σπουδαστών της γαλλικής γλώσσας, ως σύμβολο της νέας σελίδας που ανοίγεται μετά το ξεπέρασμα τόσο της οικονομικής κρίσης, όσο και της κρίσης εμπιστοσύνης. Ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει να δείξει ότι η αναδιάρθρωση της Ευρώπης περνά μέσα από τη δημοκρατική αναδιάρθρωση, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές. Άλλωστε, οι τελευταίες δηλώσεις Μοσκοβισί για το «ογκώδες δημοκρατικό έλλειμμα» στην Ευρωζώνη, θέτουν τη βάση πάνω στην οποία θα αναπτύξει την επιχειρηματολογία του ο Γάλλος πρόεδρος.

«Οφείλουμε να συνοδεύσουμε την Ελλάδα στη θετικότερη αυτή φάση που ανοίγεται και που συμβολίζει, είμαστε σε θέση να ελπίζουμε, μία νέα φάση για την Ευρωζώνη», τονίζουν οι πηγές της γαλλικής προεδρίας. Υπενθυμίζεται δε, πως ο Εμανουέλ Μακρόν ήταν παρών ως υπουργός Οικονομίας της κυβέρνησης Ολάντ στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης και είχε διαμορφώσει μία πολύ σαφή θέση: στήριξη της Ελλάδας και πάση θυσία αποφυγή ενός Grexit.

Ως προς το πρόγραμμα του Γάλλου προέδρου, την Πέμπτη (07/09/2017) ο Εμανουέλ Μακρόν θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό, κατά τις οποίες θα συζητηθεί σειρά διμερών και ευρωπαϊκών θεμάτων. Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της Γαλλίας θα απευθύνει ομιλία στο βράχο της Πνύκας και θα ακολουθήσει επίσκεψη στη Γαλλική Αρχαιολογική Σχολή και δεξίωση με τη συμμετοχή της γαλλικής κοινότητας της Αθήνας.

Το πρωί της Παρασκευής (08/09/2017), ο κ. Μακρόν θα συναντηθεί με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ο Γάλλος πρόεδρος συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας, Μπρουνό Λε Μερ, την υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Ναταλί Λουαζό και 40 Γάλλους επιχειρηματίες. Περίπου 140 Γάλλοι και Έλληνες επιχειρηματίες θα έχουν την ευκαιρία να συναντηθούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης Μακρόν, παρουσία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα. Στόχος είναι η επαφή της γαλλικής με την ελληνική επιχείρηση, σε ποικίλους τομείς σε όλα τα επίπεδα, ο εντοπισμός των δυσκολιών και των ευκαιριών. Οι τομείς ενδιαφέροντος είναι η ενέργεια, οι υποδομές στις μεταφορές, το περιβάλλον, καθώς υπάρχει πληθώρα γαλλικών επιχειρήσεων που εκφράζουν ενδιαφέρον για την Ελλάδα, ανάμεσά τους, και εκτός των μεγάλων ομίλων, μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, start-ups οι οποίες θα είναι παρούσες κατά την επίσκεψη του Εμανουέλ Μακρόν στην Αθήνα.

(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP)

Σχετικές ειδήσεις