ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η υπουργική «φαγωμάρα» άλλαξε την ατζέντα του Υπουργικού

Η υπουργική «φαγωμάρα» άλλαξε την ατζέντα του Υπουργικού
Aντί της εφεδρείας που θα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, το Υπουργικό θα απασχολήσει μόνο το ενιαίο μισθολόγιο...

Με διαφορετική από την προγραμματισμένη ατζέντα, συνεδριάζει σήμερα υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου το Υπουργικό Συμβούλιο.

Έτσι αντί της εφεδρείας που θα ήταν το βασικό θέμα συζήτησης, το Υπουργικό θα απασχολήσει μόνο το ενιαίο μισθολόγιο.

Η αλλαγή προέκυψε αργά χθες το βράδυ μετά τις έντονες διαφωνίες στη σύσκεψη υπό τον υπουργό Οικονομικών κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Στη διάρκεια της σύσκεψης αρκετοί υπουργοί διατύπωσαν ενστάσεις για την εφεδρεία, λέγοντας πως προσκρούει στις διατάξεις περί μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, ενώ άλλοι δεν συμφωνούν με την εφεδροποίηση του 10% που έχει ορισθεί και ζητούν μικρότερο ποσοστό.

Εμπλοκή δημιουργείται και με τα κριτήρια βάσει των οποίων θα γίνει η επιλογή των προς εφεδρεία εργαζομένων.

Ο κ. Βενιζέλος ζήτησε προθεσμία για να διαπραγματευθεί το θέμα με την τρόικα που επανέρχεται σήμερα στην Αθήνα. Αν η διαπραγμάτευση ολοκληρωθεί, η εφεδρεία θα συζητηθεί στο επόμενο Υπουργικό.

Το πρόβλημα με την εφεδρεία διογκώθηκε μετά την άρνηση 90 φορέων του δημοσίου, από τους 151 στους οποίους ζητήθηκε, να υποβάλουν λίστες με ονόματα εργαζομένων προς εφεδροποίηση.

Κατά τα άλλα στο σημερινό Υπουργικό, η συνεδρίαση του οποίου έχει προγραμματιστεί για τις 10:00, θα συζητηθεί το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, θέμα το οποίο η κυβέρνηση θέλει να «κλείσει» μέχρι τις 10 Οκτωβρίου.

Η κυβέρνηση στοχεύει σε μειώσεις μισθών μέχρι 20% για 80.000 υπαλλήλους, ενώ εκτός ενιαίου μισθολογίου θα μείνουν περίπου 300.000 εργαζόμενοι σε σώματα ασφαλείας, ένοπλες δυνάμεις και ΕΣΥ, καθώς και οι δικαστές.