ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Βαρουφάκης: Είχαμε συμφωνήσει με τον Τσίπρα ότι το μνημόνιο είναι χειρότερο από το Grexit

Βαρουφάκης: Είχαμε συμφωνήσει με τον Τσίπρα ότι το μνημόνιο είναι χειρότερο από το Grexit

Στους λόγους για τους οποίους συμμετείχε στην κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, ο Γιάνης Βαρουφάκης, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο thebest.gr, ενόψει της επίσκεψής του στην Πάτρα για την παρουσίαση του «DiEM25»

«Ο λόγος που συμμετείχα στην κυβέρνηση του κ. Τσίπρα είναι ότι είχαμε συμφωνήσει ότι το Grexit ήταν κακή εξέλιξη αλλά ένα νέο Μνημόνιο ήταν χειρότερη εξέλιξη. Ότι αν δεν ήμασταν διατεθειμένοι να προτιμήσουμε το Grexit από την μονιμοποίηση της χρεοδουλοπαροικίας, τότε δεν μας άξιζε να κερδίσουμε τις εκλογές. Και ξέρετε κάτι; Αν ως λαός, ως κυβέρνηση κατανοούσαμε ότι το 3ο Μνημόνιο και η ακολουθία των αξιολογήσεών του είναι, μεσοπρόθεσμα, χειρότερη εξέλιξη από το Grexit, τότε και μόνον τότε θα επιτυγχάναμε την πολυπόθητη βιώσιμη συμφωνία (με αναδιάρθρωση χρέους) εντός της ευρωζώνης», δήλωσε ο πρώην υπουργός Οικονομικών.

Επανέλαβε, δε, ότι «έχουμε όλοι πατριωτική υποχρέωση, ακόμα κι εμείς που θέλουμε να αποφύγουμε το Grexit, να φοβόμαστε περισσότερο τη συνέχιση της χρεοδουλοπαροικίας που ζούμε εδώ και 7 χρόνια, από το Grexit που απευχόμαστε».

Αναφερόμενος σε ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, ο Γιάνης Βαρουφάκης υπογράμμισε πως «κατ’ αρχάς, ας διαχωρίσουμε τις κούφιες απειλές από την πραγματικότητα. Έξωση από την ΕΕ δεν προβλέπεται από τις Συνθήκες. Όποιος το προσπαθούσε θα αποτύγχανε και θα εξευτελιζόταν. Έξωση από την ευρωζώνη μπορούσε να δρομολογηθεί όχι νομίμως αλλά ντε φάκτο, μέσω της μονιμοποίησης της διακοπής της ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες».

Και πρόσθεσε ότι μια τέτοια έξωση θα κόστιζε ακριβά όχι μόνον στην Ελλάδα, καθώς το συνολικό κόστος για την ΕΕ θα άγγιζε, ίσως και να ξεπερνούσε, το 1 τρις ευρώ και θα πυροδοτούσε την δυναμική περαιτέρω αποδόμησης της ευρωζώνης.
«Ποιος εγγυάται ότι ο κίνδυνος δεν υπάρχει πλέον;” Η απάντησή μου είναι: Το τεράστιο οικονομικό και πολιτικό κόστος που θα είχε για την ήδη αποδυναμωμένη κα Μέρκελ η προσπάθεια να στραγγαλιστεί άλλη μια ελληνική κυβέρνηση επειδή τόλμησε να κάνει το αυτονόητο: Να μειώσει τους γελοιωδώς υψηλούς συντελεστές φορολόγησης μιας χώρας που πνίγεται από την υπερ-φορολόγηση», δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ερωτηθείς, μεταξύ μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και μιας κυβέρνησης ΝΔ, ποια θεωρεί ότι είναι πιο χρήσιμη για τον τόπο, ο πρώην υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Λυπάμαι που θα σας στεναχωρήσω αλλά θα πω το εξής: Το 3ο Μνημόνιο κατήργησε την ελληνική κυβέρνηση. Όχι μόνον του ΣΥΡΙΖΑ αλλά την οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση. Πώς; Επιβάλλοντας σε όποιον έχει τα κλειδιά του Μαξίμου, και εφαρμόζει το 3ο Μνημόνιο, την πλήρη καθυπόταξη στις προσταγές της τρόικας. Άρα, δεν έχει σημασία ποιος κατοικοεδρεύει στο Μαξίμου εφόσον αποδέχεται την εφαρμογή του 3ου Μνημονίου ως μονόδρομο. Προσωπικά, προφανώς και νιώθω πολύ πιο κοντά στο προσωπικό της σημερινής κυβέρνησης σε σχέση με το προσωπικό της ΝΔ. Όμως, τί σημασία έχει όταν και οι μεν και οι δε έχουν συναινέσει στην κατάργηση της ελληνικής κυβέρνησης;».

Πηγή: thebest.gr

Σχετικές ειδήσεις