Δραματικές οι στιγμές πριν το υπουργικό της Κυριακής

Έκτακτο υπουργικό συγκαλεί αύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός με θέμα την εφεδρεία και τον προϋπολογισμό...
Δραματικές οι στιγμές πριν το υπουργικό της Κυριακής
2'

Έκτακτο υπουργικό συμβούλιο συγκαλεί για αύριο Κυριακή ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου με θέμα την εφεδρεία των δημοσίων υπαλλήλων και τον προϋπολογισμό.

Είχε προηγηθεί μια δραματική σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης μεταξύ των συναρμόδιων υπουργών Βαγγέλη Βενιζέλου και Δημήτρη Ρέππα, σχετικά με το πρώτο θέμα. Μετά από αρκετές ημέρες απουσίας από την Ελλάδα ο υπουργός Οικονομικών βρέθηκε με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης για να διαπιστώσουν πως είναι ανέφικτο να συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο της επομένης το θέμα της εφεδρείας.

Ο λόγος ήταν πως δεν μπορούσε να εγκριθεί κάποιο από τα προτεινόμενα σχέδια από τη στιγμή που δεν είχαν συζητηθεί με τους εκπροσώπους της Τρόικας. Σε περίπτωση που οι τελευταίοι θα διαφωνούσαν θα δημιουργείτο μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση, αφού σε μια τέτοια περίπτωση θα ακυρωνόταν στην πράξη το υπουργικό συμβούλιο.

Έτσι αποφασίστηκε να προηγηθεί η συζήτηση με την Τρόικα και μετά να ακολουθήσει η ενημέρωση – διαβούλευση μεταξύ των υπουργών.

Πέμπτη, Παρασκευή και σήμερα Σάββατο είναι οι καθοριστικές ημέρες για τις τελικές αποφάσεις που θα κρίνουν αν θα παραμείνουν ή όχι στην εργασία τους χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι του ευρύτερου και στενού δημόσιου τομέα.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών η Τρόικα ζητά άμεσες απολύσεις στην περίπτωση που δεν πειστεί από την κυβέρνηση ότι μια εναλλακτική λύση θα φέρει άμεσα αποτελέσματα με ορίζοντα ακόμα και το τέλος του έτους.

Οι κυβερνητικοί πάντως δείχνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι – κάτι που αναμένεται να εκδηλωθεί και στο υπουργικό Συμβούλιο – για την συνταγματικότητα του μέτρου.

Πολλοί φοβούνται ότι πολύ σύντομα τα ελληνικά δικαστήρια θα δικαιώσουν τους εφέδρους και το ελληνικό δημόσιο θα κληθεί να πληρώσει πολλαπλάσια χρήματα σε λίγα χρόνια, από αυτά που θα εξοικονομήσει.

Αν οι εκπρόσωποι της Τρόικας δεν πειστούν για την αποτελεσματικότητα της εναλλακτικής λύσης, τότε θεωρείται βέβαιο ότι θα πιέσουν για απολύσεις, οι οποίες θα φτάσουν τις 200.000.

Στο υπουργικό συμβούλιο θα συμμετέχει σύσσωμο το κυβερνητικό σχήμα, δεν αναμένεται καμία απουσία – εκτός απρόοπτου κωλύματος – αφού το θέμα θεωρείται κεφαλαιώδους σημασίας για την καταβολή της έκτης δόσης.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή